Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε χθες τη νέα ρύθμιση για την φορολόγηση των φιλοδωρημάτων με τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά να εκτιμά πώς τα δυνητικά εισοδήματα των εργαζόμενων από φιλοδωρήματα ανήλθαν σε 400 εκατ. ευρώ το 2023, αν υπολογιστεί πως ο τζίρος της εστίασης έφτασε πέρσι στα 8 δισ. (+10%. συγκριτικά με το 2022) και των κομμωτηρίων στα 580 εκατ.

Άρα μπορούμε να πούμε εάν συνυπολογιστούν και άλλοι κλάδοι όπου μπορεί να υπάρξει φιλοδώρημα, για περίπου μισό δισεκατομμύριο που μέχρι τώρα διακινούνταν στην μαύρη πλευρά της οικονομίας.

Φιλοδώρημα: Στο στόχαστρο της εφορίας τα πουρμπουάρ – Πώς θα φορολογούνται

Φιλοδώρημα: Τι λέει η ρύθμιση και τι ίσχυε

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στη θέσπιση αφορολόγητου έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι (ενδεικτικά σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ) με άμεση εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2024.

Παράλληλα, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα οι εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές .

Πάντως η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ισχύει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αυτή προβλέπει ότι τα φιλοδωρήματα έπρεπε να δηλώνονται ως αποδοχές, να συνυπολογίζονται με το φορολογητέο εισόδημα και να φορολογούνται όπως ακριβώς φορολογείται ο μισθός του εργαζόμενου. Η νομική αυτή πρόβλεψη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη η οποία ήρθε στην επιφάνεια λόγω των POS.

Η χρήση των POS στην εστίαση έφερε τα πάνω – κάτω στα tips

Φορείς της αγοράς πάντως παρομοιάζουν την φορολόγηση των φιλοδωρημάτων κάτι σαν τον ψύλλο στα άχυρα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ , Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε σχετικά στον OT. «Όταν η Ελλάδα χάνει το 8% των Εταιρικών φόρων που κατευθύνονται σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο φορολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυβέρνηση φορολογεί τα φιλοδωρήματα (tips) των σερβιτόρων. Με την Νομοθετική ρύθμιση που προτίθεται να καταθέσει η Κυβέρνηση, πρέπει να απεμπλακεί η καφεστίαση από την ασφάλιση και φορολόγηση του φιλοδωρήματος.»

Η ρύθμιση πάντως σε κάθε περίπτωση, θέτει εκ νέου μια βάση για τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων κυρίως από τεχνικής πλευράς για τις επιχειρήσεις. To θέμα όμως είναι τι γίνεται όταν δεν υπάρχει η χρήση του POS, ούτε λειτουργεί ως ενδιάμεσος η επιχείρηση (δεν τα εισπράττει δηλαδή η επιχείρηση ) αλλά το tip πηγαίνει κατευθείαν από τον πελάτη στον υπάλληλο.

Θεωρητικά βάσει τη νομοθεσίας που ισχύει εδώ και 30 χρόνια, ο υπάλληλος θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια όπως και τώρα (δεν έχει αλλάξει) να δηλώνει τα tipς στη φορολογική του δήλωση ως εισόδημα. Κάτι το οποίο βέβαια δεν συμβαίνει και προφανώς ούτε θα συμβεί και τώρα.

Άρα θα εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο ποσό που θα κινείται κάτω από τα ραντάρ της νομιμότητας που όπως είπαμε υπολογίζεται κάτι παραπάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ . Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ίσως η διάταξη αυτή αποτελέσει ένα παράθυρο για κάποιους

Οι «παγίδες» για το φιλοδώρημα

Μπορεί να ακούγεται περίεργο κάποιος να δηλώσει από μόνος τους τα φιλοδωρήματα ως μισθό από τη στιγμή που αυτά είναι μόνο σε μετρητά και έχουν δοθεί κατευθείαν στον εργαζόμενο από τον πελάτη και όμως μπορεί να υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις.

– Ένας εργαζόμενος στην εστίαση για παράδειγμα στη Μύκονο όπου εκεί τα φιλοδωρήματα μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις μερικές χιλιάδες ευρώ είναι μια καλή ευκαιρία για αυτόν τον εργαζόμενο μέσω αυτής της ρύθμισης (ουσιαστικά δηλώνοντας επιπλέον εισόδημα από tips) ακόμα και εάν τα έχει εισπράξει μέσω μετρητών να καλύψει τεκμήρια που μπορούν να προκύψουν για την αγορά ενός αυτοκινήτου ή ενός σπιτιού αναφέρουν στον ΟΤ πηγές του ΥΠΟΙΚ.

– Τράπεζες: Μέσω αυτής της διάταξης κάποιος μπορεί να βελτιώσει και το πιστοληπτικό του προφίλ ως προς τις τράπεζες καθώς μέσω των φιλοδωρημάτων μπορεί να παρουσιάσει μεγαλύτερο εισόδημα.

Εάν μπορούμε να πούμε πως η πρώτη ομάδα ανθρώπων είναι η καλή όψη του νομίσματος υπάρχει ίσως και μία πιο σκοτεινή ιδέα η οποία διακινείται ήδη στους κύκλους της αγοράς .Η διάταξη αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όχημα από κάποιους «πονηρούς» για να «ξεπλύνουν» χρήματα με αφορολόγητό κιόλας τις 3.600 ευρώ! Τι είναι δηλαδή να εμφανιστούν μερικές χιλιάδες ευρώ ως πουρμπουάρ έστω και εάν φορολογηθούν με υψηλό συντελεστή; Θα έχει λυθεί το πρόβλημα δεν θα μιλάμε πια για μαύρα χρήματα….αλλά για νόμιμα χρήματα.

– Παράλληλα, τα φορολογητέα ποσά από τα φιλοδωρήματα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δώρων, των επιδομάτων και της αποζημίωσης.

– Σημειώνεται ότι η απαλλαγή θα ισχύσει για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μετά την 1η Νοεμβρίου πράγμα που σημαίνει ότι τα ποσά πριν από αυτή την ημερομηνία θα φορολογηθούν κανονικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax