Αυστηρές ποινές και κυρώσεις εισάγει το υπουργείου Οικονομικών για πρώτη φορά σε δημοσίους υπαλλήλους που καθυστερούν ή υποβάλλουν λανθασμένα στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις.

Το μεγάλο στοίχημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποτέλεσαν φέτος οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

Όμως προέκυψαν προβλήματα από την αδυναμία ή την αδιαφορία των φορέων του δημοσίου να αποστείλουν αφενός σωστά αφετέρου έγκαιρα τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες της στη συνέχεια να τα… ανεβάσουν στα έντυπα Ε1.

Τεκμήρια: Οι κινήσεις για να γλιτώσετε από έξτρα φόρους

«Καμπάνες» για τις φορολογικές δηλώσεις

Για να αποφύγει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 2.500 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα που διοικούν τους οργανισμούς  με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Πρόστιμο προβλέπεται και στον διοικητή της ΑΑΔΕ ή στον υποδιοικητή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν καθυστερήσει να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 15ης Μαρτίου.

Από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους εφεξής, όλοι οι φορείς του δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να τα ανεβάζουν έγκαιρα και χωρίς λάθη αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους σε ένα ειδικό μητρώο.

Τα πρόστιμα για λάθη στα στοιχεία θα είναι μικρότερα κι ανάλογα με την έκταση των λαθών. Και αυτά θα καθορίζονται στην υπουργική απόφαση.

Έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή

Μέχρι σήμερα, όποιος πληρώνει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος δικαιούται έκπτωσης της τάξεως του 3%.

Από το 2025, αυτό αλλάζει και η έκπτωση θα είναι κλιμακωτή, σε συνδυασμό με το χρόνο που θα υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση.

Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η έκπτωση και συγκεκριμένα:

  • Υποβολή δήλωσης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου η έκπτωση θα είναι 4%,
  • Από 30 Απριλίου έως 15 Ιουνίου 3% και
  • Όσοι τις υποβάλουν έως τις 31 Ιουλίου η έκπτωση μειώνεται στο 2%.

Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε αλλαγές και στον αριθμό των δόσεων. Σήμερα, για τα φυσικά πρόσωπα είναι 8 και για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στις 6.

Στο εξής, μονιμοποιείται ο αριθμός των δόσεων στις 8, τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στις 31 Ιουλίου κάθε έτους και θα ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου κάθε επόμενου χρόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Eρευνα UBS: Απαραίτητες οι αποταμιεύσεις για όσους Έλληνες θέλουν πρόωρη σύνταξη
Tax |

Eρευνα UBS: Απαραίτητες οι αποταμιεύσεις για όσους Έλληνες θέλουν πρόωρη σύνταξη

Οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση ενός δεδομένου επιπέδου διαβίωσης μετά τη συνταξιοδότηση στις περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνεται σε έρευνα της UBS