Ο Τάκης Θοδωρικάκος

Χθες ήταν η σειρά του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου να ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για τα θέματα αρμοδιότητάς του.

Κι επειδή το μέτωπο της ακρίβειας καίει… τους καταναλωτές αλλά και την κυβέρνηση κράτησα την επισήμανση του για τους ελέγχους που είναι σε εξέλιξη για τις τιμές.

Ο ίδιος προσερχόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα θύμισε ότι πρόκειται για ελέγχους σε 26 μεγάλες επιχειρήσεις και σε περισσότερους από 2.500 κωδικούς προϊόντων.

Επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Έψαξα, λίγο, να δω ποιες είναι αυτές οι εταιρείες που ελέγχονται.

Και μία καλή πηγή μου είπε πώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι επτά μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ – τουτέστιν Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl Hellas, Μετρό ΑΕΒΕ,

Μασούτης ΑΕ, Πέντε ΑΕ, Κρητικός και άλλες. Και η ίδια πηγή μου είπε ότι ως τις 10 Νοεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Καταλαβαίνετε ότι η αγορά «κρατάει την ανάσα της»!

σούπερ μάρκετ

Οι πέντε συν μία

Ταυτόχρονα, μαθαίνω ότι σε εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις μεταξύ του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλου με προμηθευτές και λιανέμπορους για το project της δίμηνης μείωσης των τιμών.

Όπως πληροφορούμαι μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται πεντε συν μία εταιρείες, με μικρό αριθμό κωδικών, αλλά είναι μία αρχή…:

Πρόκειται για τις Μινέρβα ΑΕ – με μόνο δύο κωδικούς – η Unilever, η οποία εκτός από καθαριστικά «δίνει» και τρόφιμα (Hellmans) η Γιώτης, με αρκετούς κωδικούς, η ΕΛΓΕΚΑ και η Procter & Gamble. Και οι πέντε εταιρείες έχουν «δώσει» συνολικά 48 κωδικούς! Και σε λίγες μέρες αρχίζει και η Νumil (παιδικές τροφές). Οι εταιρείες έχουν κάνει δίμηνες μειώσεις τιμών από 5% ως και 7%. Και από εκεί και μετά και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ έχουν βάλει το … «κάτιτις» επάνω. Οι μειώσεις σ΄ αυτούς τους κωδικούς μπορεί να είναι και μεγαλύτερες από 13%! Θα συμμετάσχουν κι άλλες προμηθευτικές εταιρείες. Δεν το γνωρίζω. Ισως. Αυτό πάντως που ξέρω είναι οι αλυσίδες πιέζουν όλο και περισσότερες να μπουν στο «παιχνίδι». Θα τα καταφέρουν; Δεν θα αργήσει να φανεί….

—————————

Pitsilis effect

Σας το έγραφα από τις 30 Σεπτεμβρίου ότι το effect του Γιώργου Πιτσιλή στην ΑΑΔΕ είναι μεγάλο. Όπως και η δουλειά που κάνει.

Σας ενημέρωσα από τις 11 Οκτωβρίου ότι η “ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει”. Φυσικά για την ΑΑΔΕ (δείτε εδώ).

Ήρθε λοιπόν και η επιβεβαίωση περί ανανέωσης της θητείας του Πιτσιλή για ακόμη πέντε χρόνια.

Η σχετική διάταξη θα περιληφθεί στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι «αξιωματικοί» του Πιτσιλή

Το ενδιαφέρον όμως τώρα είναι ποιοι θα είναι οι 3 υποδιοικητές, οι θέσεις δηλαδή που δημιουργούνται.

Όχι τόσο για τους 2 υπηρεσιακούς της ΑΑΔΕ, όσο για τον τρίτο, αυτόν που θα αναλάβει την επικοινωνία, δηλαδή.

Δεν σας κρύβω ότι ήδη ονόματα επώνυμων οικονομικών δημοσιογράφων κάνουν το γύρο των συζητήσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακλόνητο φαβορί.

Εγώ θα πόνταρα πάντως σε αυτόν που έχει ήδη προϋπηρεσία… Δηλαδή έχει ήδη χρηματίσει στη θέση.

Το «μαστίγιο»

Με ενδιαφέρον είδα και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους φορείς του δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Δηλαδή η ΑΑΔΕ θα βεβαιώνει πρόστιμο 2.500 ευρώ στο φυσικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη για την έγκαιρη και σωστή αποστολή των στοιχείων.

Θα ήθελα να δω τον πρώτο δημόσιο υπάλληλο που θα του επιβληθεί το πρόστιμο, επειδή δεν έστειλε εγκαίρως στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις στην ΑΑΔΕ.

Γιατί ωραία τα μεγάλα πρόστιμα αλλά θα κριθεί η επιτυχία τους στην πράξη. Αν θα πληρωθούν δηλαδή.

Ποινή και για τον Πιτσιλή

Βέβαια, πρόστιμο προβλέπεται και στον διοικητή της ΑΑΔΕ ή στον υποδιοικητή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν καθυστερήσει να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 15ης Μαρτίου.

Ενδιαφέρον θα έχει…

Φιλοδωρήματα

Ωραία όλα τα παραπάνω, αλλά στο μέτωπο των φιλοδωρημάτων, τα βλέπω… σκούρα.

Σκούρα… δηλαδή στη μαύρη οικονομία.

Θα σας εξηγήσω το μπάχαλο. Αφού λύσαμε το θέμα πως μπορείς να πληρώνεις με POS, το υπόλοιπο το αφήσαμε στη… σκιά! Στη μαύρη οικονομία!

Σε σχετικό ερώτημα μάλιστα για το αν δηλώνει έστω και ένας Έλληνας έσοδα από φιλοδωρήματα, απάντηση σαφής δεν δόθηκε, αν και κύκλοι του Υπουργείου έλεγαν ότι μόνο εργαζόμενοι σε πανάκριβα τουριστικά νησιά δηλώνουν ένα μέρος για να μην τους πιάσουν τα τεκμήρια.

Προφανώς μέχρι τα… όρια.

Μην ξεχάσω… ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ισχύει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια… το ζητούμενο στην Ελλάδα είναι ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, τελικά.

——————————–

Στον αέρα…

Θα επιμείνω στο θέμα των κατασκευών και στον νέο οικονομικό κανονισμό, αφού είναι σχεδόν βέβαιη η κρίση της αντισυνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και αυτό διότι επικρατεί ένα χάος στην αγορά.

Ουσιαστικά στο κράτος επιτρέπει στους κατασκευαστές να χτίζουν και πωλούν, δηλαδή να παίρνουν προκαταβολές από υποψήφιους αγοραστές, χωρίς να έχει μπει κανείς στον κόπο να ενημερώσει τους πολίτες για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν.

Δεν πρέπει κάποιος παρέμβει; Το Μαξίμου; Το Υπουργείο Οικονομικών; Το Υπουργείο Ενέργειας; Κάποιος πρέπει να παρέμβει…

Διότι οι συμβάσεις γίνονται σε συμβόλαια που είναι παντελώς αόριστα, ενώ υπάρχουν και στοιχεία στις οικοδομές που προφανώς θα κριθούν παράνομα.

ΕΛΣΤΑΤ

Εν μέσω στεγαστικής κρίσης…

Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει φοβερή αδράνεια σε αυτό τον τομέα, την ώρα που η στεγαστική κρίση έχει φέρει στα όρια πολλά νοικοκυριά.

Στελέχη της αγοράς μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι θα δούμε δύσκολες καταστάσεις εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Ήδη άλλωστε, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια το γ’ 3μηνο του έτους μειώθηκε, λόγω του επιπέδου των επιτοκίων και της στάσης αναμονής που τηρούν τα νοικοκυριά ενόψει της αναγγελίας του επιδοτούμενου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου II».

——————————–

Και ένα κουίζ… πολιτικό

Μέσα σε αυτήν την φασαρία (sic) που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένας βουλευτής, που έχει ασχοληθεί μάλιστα και με την εκπροσώπηση του κόμματος σε θέματα οικονομικής πολιτικής, φλερτάρει με άλλο κομματικό σχηματισμό.

Το παράξενο είναι ότι το κόμμα αυτό είναι δεξιότερα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και… δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

——————————–

Επιβεβαίωση

Δεν ευλογώ συχνά τα γένια μου (που δεν έχω), αλλά πρέπει να σημειώσω πώς σας είχα προϊδεάσει από χθες για την κίνηση «έκπληξη» στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Ανακοινώθηκε χθες το βράδυ λοιπόν ότι η Fiera Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 116 δισ. δολαρίων δεσμεύεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της τράπεζας.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς η Fiera είναι fund που τοποθετείται μακροπρόθεσμα, και άρα αυτό αποτελεί μία «ψήφο» εμπιστοσύνης στη διοίκηση, στην ίδια τη συναλλαγή, τις προοπτικές της τράπεζας και φυσικά και της χώρας.

Αν μη τι άλλο καταδεικνύεται πώς η ΑΜΚ ελκύει και ξένους θεσμικούς επενδυτές και μάλιστα υψηλής ποιότητας και στάθμης.

Πέραν αυτού, για πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας εισέρχεται τέτοιας κατηγορίας fund, γεγονός που δείχνει το δρόμο για τον ολοκληρωτικό μετασχηματισμό της Attica Bank σε έναν υγιή και ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό όμιλο.

Η διοίκηση

Και φυσικά η δέσμευση της Fiera για τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ θα λέγαμε ότι έρχεται να επιβεβαιώσει τη σοβαρή δουλειά της διοίκησης της Attica Bank αλλά και της συνεργασίας τα τελευταία δύο χρόνια με τον ιδιώτη επενδυτή, το ΤΧΣ και την κυβέρνηση για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα και την προσέλκυση ιδιωτικών θεσμικών κεφαλαίων.

Η Thrivest

Να πω επίσης πώς η είσοδος της Fiera Capital είχε κι ένα διαβατήριο: Τη Thrivest των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου.

Η επένδυση της Thrivest άνοιξε την πόρτα στο μεγάλο fund….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories