
Αυστηρούς περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστή την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθεί η δουλεία διόδου που δίνει δικαίωμα δόμησης σε τυφλά οικόπεδα. Πρόκειται για εκείνα τα οικόπεδα που προέρχονται από κατάτμηση μεγαλύτερων οικοπέδων προ του 1985 και δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο και το αποκτούν έπειτα από παραχώρηση της απαιτούμενης γης, σε κοινή χρήση, με συμβολαιογραφική πράξη.
Ακίνητα: Ποιοι ξένοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα
Οι ρυθμίσεις για τη δουλεία διόδου στα εκτός σχεδίου
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, τις οποίες χαρακτήρισε μεταβατικές, θα εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή άμεσα. Βάσει της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «η δουλεία όπως τη γνωρίζουμε θα ανήκει στο παρελθόν».
Επανέλαβε επίσης ότι, ο νέος οδικός χάρτης για τη δόμηση σε όλη τη χώρα θα είναι έτοιμος αφού ολοκληρωθεί το υπό εκπόνηση Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», των 600 εκατ. ευρώ. μέσω του οποίου θα αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο το 80% της επικράτειας που σήμερα δεν διαθέτει.
«Τα τοπικά χωρικά σχέδια (ΤΠΣ), θα είναι έτοιμα σε 2-3 χρόνια από σήμερα. Με αυτά θα μπορούμε να γνωρίζουμε τις αντοχές κάθε περιοχής, τις ιδιαιτερότητές της, που και τι μπορούμε να χτίσουμε. Μέχρι τότε θα χρειαστούμε κάποιους οριζόντιους κανόνες . Είναι δεδομένο ότι με γνώμονα τις αποφάσεις του ΣτΕ θα τεθούν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι περιορισμοί
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να τεθούν, καθώς υπάρχουν πολλά νησιά που πρακτικά δεν έχουν οικοδομηθεί, όπως και γενικότερα οικισμοί που πρέπει προστατευθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε εναλλακτικές, ή οργανωμένους υποδοχείς, ή σε οικισμούς ή σε επέκτασή τους.
Προτιμώ σε ένα νησί του Αιγαίου να «σπρώξω» τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ένα εξοχικό σε ένα οικισμό, παρά να χτίζει ο καθένας σε ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, όπου και όπως θέλει», υπογράμμισε ο ίδιος.
Μπόνους δόμησης
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Reimagine Tourism in Greece» της Καθημερινής πήρε θέση και για τα «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), μια υπόθεση που εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την απόφαση των ανώτατων δικαστών να αναμένεται περί τα τέλη του έτους.
«Δεν είναι μόνο το ύψος, πρέπει να εξετάσουμε και την ποιότητα των υλικών, την ενεργειακή απόδοση», σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο ΝΟΚ. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και άλλες προβλέψεις του ΝΟΚ, όπως είναι τα υπόσκαφα για τα οποία οι απόψεις διίστανται. Πιστεύω ότι το μέτρο έχει λειτουργήσει θετικά, αλλά δεν είμαι ειδικός».


Latest News

Βγαίνουν από την «κατάψυξη» οικοδομικές άδειες που είχαν ανασταλεί - Τι προβλεπέται
Έρχεται νέο τοπίο στα μπόνους δόμησης - Νέα διάταξη φέρνει η κυβέρνηση

Νέοι ιδιοκτήτες για τα ακίνητα Βωβού και Χατζηιωάννου - Στα αζήτητα της οικογένειας Μαλαματίνα
Αλλάζουν χέρια τα οικόπεδα της Βωβός και της οικογένειας Χατζηιωάννου ενώ «ξεμένουν» τα ακίνητα της Μαλαματίνα

Νέα λίστα με αυθαίρετα στη Μύκονο - Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τη μάχη κατά της αυθαιρεσίας στη Μύκονο

Υπερταμείο: Ξεκινά το mega project αποτίμησης και αξιοποίησης 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ
Το Υπερταμείο πάτησε το κουμπί για την αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ - Τα εννέα εταιρικά σχήματα που συμμετέχουν

Μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για πολυτελείς κατοικίες η Ελλάδα
Ο παράγοντας που ενισχύει την ελκυστικότητα της Ελλάδας για πολυτελείς κατοικίες είναι οι ανταγωνιστικές τιμές της σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες αγορές

Από τη ΔΕΘ έως το Αχίλλειον: Το προσκλητήριο του Υπερταμείου σε επενδυτές από την MIPIM
Επαφές με κορυφαίους επενδυτές πραγματοποιεί το Υπερταμείο στο πλαίσιο της έκθεσης MIPIM – Τα project που «ταξίδεψαν» στις Κάννες

Η ακρίβεια «μετακόμισε» στα… ενοίκια – Η πηγή της στεγαστικής κρίσης
Τα ενοίκια εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν – Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι τιμές δεν έχουν φθάσει ακόμη στο ανώτερο επίπεδο

Στεγαστική κρίση: Ακίνητα από «ορφανές» κληρονομιές πέφτουν στην αγορά
Επιταχύνεται η εκκαθάριση 7.000 ακινήτων από σχολάζουσες κληρονομιές - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ

e-Άδειες: Ηλεκτρονική υποβολή φακέλων στα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής
Η νέα, ηλεκτρονική διαδικασία διασφαλίζει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση.

Σκυλακάκης: «Επιστροφή φόρων για νόμιμες οικοδομικές άδειες που ακυρώθηκαν»
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συνέντευξη του στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής παρουσιάζει τη νομοθετική πρωτοβουλία μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μπόνους δόμησης