Η ASML έδωσε την Τρίτη μια πρώτη πρόγευση σε σχέση με το πώς οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις εξαγωγές των προηγμένων εργαλείων κατασκευής ημιαγωγών στην Κίνα θα επηρεάσουν τις πωλήσεις της στην ασιατική χώρα.

TSMC – Samsung: Συνομιλίες με Αραβικά Εμιράτα για την κατασκευή μεγα-εργοστασίων ημιαγωγών

Η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών με έδρα την Ολλανδία στο πλαίσιο της παρουσίασης έκθεσης κερδών της την Τρίτη, η οποία κυκλοφόρησε μια μέρα νωρίτερα λόγω «τεχνικού σφάλματος», ότι αναμένει οι καθαρές πωλήσεις για το 2025 να κυμανθούν μεταξύ 30 και 35 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι στο κάτω μισό του εύρους που είχε καθοδηγήσει προηγουμένως η ASML.

Η ASML αποτελεί ένα κρίσιμο μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών. Οι μηχανές λιθογραφίας υπεριώδους ακτινοβολίας ΕUV της εταιρείας χρησιμοποιούνται από πολλούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ στον κόσμο — από την Nvidia μέχρι της Taiwan Semiconductor Manufacturing — για την παραγωγή προηγμένων ημιαγωγών.

Η ASML αποτελεί ένα κρίσιμο μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών

Ενώ οι καθαρές πωλήσεις του τρίτου τριμήνου στην εταιρεία έφτασαν τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ – ξεπερνώντας τις προσδοκίες – οι καθαρές παραγγελίες ανήλθαν σε αξία στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η εταιρεία. Αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο από την εκτίμηση των 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από την LSEG.

Η μετοχή της ASML υποχώρησε έως και 16% την Τρίτη ως απάντηση στην εξέλιξη αυτή, με αποτέλεσμα η εταιρεία να χάσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση σε μια μέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNBC, με βάση δεδομένα της LSEG.

Πέρα από την απογοήτευση για τις παραγγελίες – που σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται σε αδυναμία σε επιλεγμένο αριθμό πελατών – συμπεριλαμβανομένης της Intel
και της Samsung — η AMSL έδωσε επίσης μια ένδειξη για το πώς οι γεωπολιτικές εντάσεις ασκούν πίεση στις προοπτικές της για το 2025.

Ο Roger Dassen, οικονομικός διευθυντής της ASML, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Κίνα θα εμφανίσουν «πιο κανονικοποιημένο ποσοστό στο βιβλίο παραγγελιών μας, αλλά και στις δραστηριότητές μας».

Οι αναλυτές της UBS δήλωσαν ότι η αλλαγή στο guidance της ASML για το 2025 σχετίζεται κυρίως με καθυστερήσεις στην ανάπτυξη νέων λογικών εγκαταστάσεων κατασκευής από την Intel και τη Samsung, προσθέτοντας ότι η νέα καθοδήγηση υποδηλώνει ότι οι πωλήσεις στην Κίνα θα μειωθούν κατά 25% έως 30% το 2025.

Πόσο σημαντική είναι η Κίνα για την ASML

Οι πελάτες της ASML με έδρα την Κίνα έχουν στοκάρει τα λιγότερο προηγμένα μηχανήματα της εταιρείας για να προλάβουν τους περιορισμούς των εξαγωγών των ΗΠΑ στην ολλανδική εταιρεία και να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην κρίσιμη τεχνολογία της, η οποία τους επιτρέπει να κατασκευάζουν τσιπ για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών.

Η ASML δεν έχει πουλήσει τα πιο προηγμένα μηχανήματα λιθογραφίας EUV σε Κινέζους πελάτες λόγω προηγούμενων περιορισμών.

Αντ ‘αυτού, οι εταιρείες τσιπ στη χώρα επέλεξαν να παραγγείλουν τις μηχανές βαθείας υπεριώδους λιθογραφίας ή DUV της ASML. Οι μηχανές DUV είναι τα συστήματα λιθογραφίας δεύτερης βαθμίδας της ASML που είναι κρίσιμα για την κατασκευή του κυκλώματος των τσιπ.

Πέρυσι η ASML πραγματοποίησε το 29% των πωλήσεών της από την Κίνα. Τώρα αναμένει ότι η συνεισφορά της Κίνας θα μειωθεί στο 20% περίπου των συνολικών εσόδων της το 2025.

Οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν θεαματικά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2024, καθώς οι πελάτες προσπαθούσαν να αγοράσουν τις μηχανές DUV της ASML κυρίως λόγω περιορισμών στις εξαγωγές των ΗΠΑ και της Ολλανδίας.

Στην παρουσίαση των κερδών της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η ASML είπε ότι πραγματοποίησε έως και το 49% των πωλήσεών της από την Κίνα.

Τον Σεπτέμβριο, η Ολλανδία επέκτεινε τους περιορισμούς εξαγωγών στον προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ, θέτοντας τις απαιτήσεις αδειοδότησης των μηχανημάτων της ASML υπό την αρμοδιότητα της και αναλαμβάνοντας έτσι από τις ΗΠΑ τον έλεγχο των μηχανημάτων που μπορεί να εξάγει η ASML σε άλλες χώρες.

Η κίνηση σήμαινε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να εμποδίσει αποτελεσματικά την ASML να διατηρήσει τις μηχανές DUV που έχει πουλήσει στην Κίνα μέχρι στιγμής.

«Η Κίνα είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Κίνα», δήλωσε στο CNBC ο Chris Miller, επίκουρος καθηγητής διεθνούς ιστορίας στο Fletcher School of Law and Diplomacy στο Πανεπιστήμιο Tufts και συγγραφέας του βιβλίου «Chip War». «Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εσόδων προέρχεται από εργαλεία κατασκευής τσιπ παλαιότερης γενιάς».

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι περιορισμοί στις εξαγωγές μηχανών DUV στην Κίνα «μάλλον βοήθησαν την ASML στο διαδίκτυο, επειδή η Κίνα έχει επιταχύνει τις αγορές εργαλείων DUV παλαιότερης γενιάς ως αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Miller.

Τώρα, η ASML αναμένει πτώση των πωλήσεων στην Κίνα ως αποτέλεσμα των εμπορικών περιορισμών των ΗΠΑ. Η εταιρεία αναμένει ότι η Κίνα θα έχει μικρότερο μερίδιο στις συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις της το 2025, δήλωσε ο CFO Dassen.

«Βλέπουμε την Κίνα να τείνει προς πιο ιστορικά φυσιολογικά ποσοστά στην επιχείρησή μας», είπε ο Ντασέν. «Επομένως, αναμένουμε ότι η Κίνα θα εισέλθει στο 20% περίπου των συνολικών μας εσόδων για το επόμενο έτος».

Αναλυτές της Bank of America δήλωσαν ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει «απότομη πτώση στα έσοδα της Κίνας». Πρόσθεσαν ότι η πρόβλεψη της ASML για την Κίνα που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εσόδων της το 2025, υποδηλώνει μείωση εσόδων κατά 48% από έτος σε έτος — πιο σοβαρή από το 3% που περίμεναν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Όλοι οι δρόμοι περνούν από τα συμπεράσματα και το «χάος που θα κυριαρχήσει»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Γιατί οι startups εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς στην αγορά συμπερασμάτων AI

Ο ανταγωνισμός στην τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα στην αγορά συμπερασμάτων μπορεί να μειώσει την τιμή, ωφελώντας τους κατασκευαστές αλλά προκαλώντας τις επιχειρήσεις cloud