Μύκονος και η Σαντορίνη, δύο από τους πιο διάσημους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ελλάδας, είδαν για δεύτερη χρονιά φέτος τις τουριστικές τους επιδόσεις να κινούνται με μειωμένους ρυθμούς.

Τα δύο ελληνικά νησιά κατέγραψαν μείωση στα τουριστικά έσοδα με την ακρίβεια να επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση σε αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς.

Παράγοντες της αγοράς αναζητούν τις αιτίες που κάτι τέτοιο συμβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι για όλα ευθύνεται ο υπερτουρισμός που έχει μετατρέψει τα δύο αυτά νησιά σε μέρη που δυσκολεύεται κάποιος να τα χαρεί, από τη στιγμή που βγαίνει από τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία όπου διαμένει.

Τρίτη φάση εργασιών της Fraport – Ποια αεροδρόμια και πότε θα κλείσουν

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, που παραδοσιακά αποτελούν τους μήνες αιχμής της σεζόν, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τα δύο νησιά, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες επισκέπτες αναπλήρωσαν ένα σημαντικό κομμάτι του κενού που άφησαν οι αλλοδαποί.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε μείωση εσόδων τον Αύγουστο στη Σαντορίνη 69,4 εκατ. ευρώ έναντι 71,1 εκατ. τον Αύγουστο του 2023, και οριακή άνοδος 4,6% στη Μύκονο 99,3 εκατ. έναντι 94,9 εκατ..

Ο Αύγουστος δεν εκπλήρωσε τις υψηλές προσδοκίες ευρύτερα του τουριστικού κλάδου. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι μπορεί να επηρέασε και το φαινόμενο των υψηλών τιμών που σε συνδυασμό με την γενικότερη ακρίβεια.

Μύκονος και Σαντορίνη

Η κόπωση χαρακτήρισε τους δύο premium νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, με τη διεθνή επιβατική κίνηση σε Μύκονο και Σαντορίνη να καταγράφει αρνητικό πρόσημο.

Τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο αεροδρόμιο της Μυκόνου στο δίκτυο του εξωτερικού έφθασε σε 171.560 από 188.461, μειωμένος κατά 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το εννεάμηνο διακινήθηκαν 1,019 εκατ. ξένοι επισκέπτες έναντι 1,064 εκατ., σημειώνοντας πτώση 4,2%.

Αντίθετη διαδρομή διαγράφει η Σαντορίνη, για την οποία η φετινή χρονιά εμφανίζει θετικό πρόσημο μετά από τις κάπως αδύναμες επιδόσεις του περσινού έτους. Η τουριστική σεζόν δεν πλησίασε τις προβλέψεις, κυρίως λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Η έλλειψη υποδομών και η ακριβή εικόνα της Ελλάδας, ιδιαίτερα στον τομέα της εστίασης, έκαναν τους επισκέπτες να αναζητήσουν πιο οικονομικές επιλογές.

Για τον Σεπτέμβριο, οι διακινηθέντες ξένοι επιβάτες ανήλθαν σε 254.550 έναντι 244.815, ενισχυμένοι κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι ενώ στο δίκτυο εσωτερικού η επιβατική κίνηση έφθασε σε 170.793, παραμένοντας στα ίδια επίπεδο με τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σημειώνεται ότι το «νησί των Ανέμων» φαίνεται ότι χάνει το στοίχημα του φθινοπώρου σε επίπεδο επιβατικής κίνησης των ξένων επισκεπτών.

Οι επισκέπτες στρέφονται πλέον σε πιο προσιτούς και ήσυχους προορισμούς, που προσφέρουν την εμπειρία των Κυκλάδων χωρίς υπερβολές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τέλος βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ξενοδόχοι κατά της απόφασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τουρισμός |

Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος

Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού