Ο οινοτουρισμός στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει το σενάριο για μια ταινία με θέμα την παραγωγή του κρασιού. Μικρές μονάδες οινοπαραγωγών, ανθρώπων με ορεινά χαμόγελα, που ξεκίνησαν να παράγουν κρασί από αγάπη για το αμπέλι, από μεράκι για τον οίνο, από αγάπη για τον τόπο τους, από φιλοσοφία αλλά κυρίως από παράδοση.
Μικρές μονάδες που σταδιακά κάποιες με το όραμα και την αγάπη έμπειρων αμπελουργών και οινολόγων μετατράπηκαν σε brand name εθνικής εμβέλειας.
Τι μοναδικό έχει η Δυτική Μακεδονία σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες που παράγουν κρασί;
Το Μικροκλίμα!!
Από ψυχρό ηπειρωτικό με σχετικά δροσερά καλοκαίρια στις ορεινές περιοχές (Οροπέδιο Φλώρινας και Αμυνταίου, Άνω Βόϊο Κοζάνης), έως και παραθαλάσσιο μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και ζεστό καλοκαίρι στην παραλίμνια περιοχή της Τεχνητής Λίμνης Πολυφύτου. Αμπελοτόπια που καταλήγουν στη λίμνη και μοιάζουν σαν να αποτελούν κομμάτι αναπόσπαστο του οικοσυστήματος της Περιφέρειας των Λιμνών!!
Πέντε μεγάλα οινοπεδία (Αμύνταιο, Βελβεντό, Σιάτιστα, Κοζάνη, Καστοριά) και περίπου 45 ενεργά οινοποιεία. Ποικιλίες; Ξινόμαυρο (Κρασοστάφυλο, Ξινοστάφυλο, Ξινόκαλτσο), Μοσχόμαυρο (Μοσχομαύρο, Μοσχόκαλτσο), Νιγρικιώτικο, Νεύρο ή Σκλήθρο, Αλεποουρά, Κοκκινούσκες, Μοσχάτα (λευκά-μοσχοστάφυλα και μαύρα), Νεροντέμπινα, Χονδρομαύρο, Βάψες, Κορίθια (λευκά και κόκκινα), Χαβούζαλι, Σταυρωτό και Γαλλικά (παλιά υβρίδια με έγχρωμη σάρκα που ήρθαν στην περιοχή στις αρχές του 20ου αιώνα μετά την καταστροφή των αυτόριζων αμπελιών από την φυλλοξήρα).
Παράλληλα, λόγω της μοναδικής θέσης και της γεωγραφικής απομόνωσης επικράτησαν ιδιαίτερες ποικιλίες όπως το Ζαλοβίτικο, το Κοσταραζνό, στο Κοσταράζι Καστοριάς, ενώ στο Βελβεντό το Ξινόμαυρο Βελβεντού (κλώνος του Ξινόμαυρου), η Αλπίτσα, ο Ντόγκος, η Πιτσιάρα (Πιτσιάρικο) και ο Τσαπουρνάκος.
Σύνθημά μας για την ανάπτυξη του τουρισμού μας στον Τουριστικό μας Οδηγό είναι ότι η Δυτική Μακεδονία “…is a story book that comes to life…”. Έτσι κάπως συμβαίνει και με το κρασί καθώς τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας με διακρίσεις και βραβεία σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, με νέες αγορές που αναδύονται στη Ευρώπη, το κόκκινο, λευκό και ροζέ κρασί της Δυτικής Μακεδονίας μοιάζει να ξανασυστήνεται.
Σαν μια μοντέρνα εκδοχή του θεού Διόνυσου, όπως την οραματιστήκαμε στην Αντιπεριφέρεια Τουρισμού Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ο οινοτουρισμός μας έχει χαρακτήρα και μια θέση στον παγκόσμιο οινικό Χάρτη μέσα από επισκέψιμα μοντέρνα οινοποιεία, μέσα από καινοτόμες ταμπέλες με σχέδια που εκφράζουν το πάθος των οινοποιείων, με ποικιλίες και γεύσεις μοναδικές, ως συμπλήρωμα και της γαστρονομικής μας παράδοσης και μοναδικότητας.
Ποικιλίες που συνοδεύουν τα μοναδικά μας τυριά όπως το μανούρι Βλάστης, τον μπάτζο, το ανεβατό, την κεφαλογραβιέρα, τη φλωρινέλλα, που αγκαλιάζουν τα τοπικά μας προϊόντα και αφήνουν μια επίγευση της επιθυμίας να «επιστρέψω ξανά»…
Συγγραφή και επιμέλεια κειμένου: Δρ. Πολυτίμη Μ. Φαρμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού κα Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Latest News
Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα – Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
Αλλαγή νοοτροπίας και τα Χριστούγεννα - Από το χειμερινό τουρισμό με την έννοια των χιονοδρομικών κέντρων, στον ορεινό, θεματικό τουρισμό
Οι 5+1 τάσεις για τον παγκόσμιο τουρισμό και το success story της Ελλάδας
Η έρευνα που εκπόνησε η Deloitte με την Google αναλύει την πορεία του τουρισμού από το 1995 και παρέχει εκτιμήσεις έως το 2040
Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας
Πως σκιαγράφησαν το τοπίο σε πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο στελέχη της αγοράς
Με γεμάτα πορτοφόλια οι τουρίστες στην Ελλάδα - Πόσα ξοδεύουν [πίνακες]
Τουρισμός: Στα 20,935 δισ. ευρώ (από 19,84 δισ. πέρυσι- αύξηση 9,2%) έφτασαν οι τουρίστες στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ
Σε ποιο ελληνικό νησί «υποκλίνεται» το National Geographic
Εκτενές αφιέρωμα για το ελληνικό νησί δημοσίευσε το National Geographic της Ισπανίας
Το «πέρασμα» της Aegean στην Ινδία από το 2027 - Ο ρόλος των τεσσάρων νέων Airbus
H Aegean επένδυσε σε τέσσερα νέα Airbus A321neo τα οποία έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια - Τι αποκάλυψε ο Ευτύχης Βασιλάκης στο συνέδριο του ΣΕΤΕ
Ο τουρισμός... κάθεται στα θρανία - Σχέδια για αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης
Τον φάκελο «τουριστική εκπαίδευση» άνοιξε η Ολγα Κεφαλογιάννη στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ
«Ο τουρισμός αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης», λέει η Κεφαλογιάννη
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 5η Σύνοδος της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας
Ποιες περιοχές δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από Airbnb - Η μελέτη του Δήμου Αθηναίων [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Μελέτης Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας της Αθήνας - Πώς κινούνται τα Airbnb
Παράσχης (ΣΕΤΕ): Ισχυρό χαρτί ο τουρισμός για την Ελλάδα – Τι είπε για Airbnb και φόρους
Τι είπε ο Γιάννης Παράσχης στο συνέδριο του ΣΕΤΕ για τις προκλήσεις του τουρισμού και τα ανοιχτά ζητήματα