Χωρίς φρένα συνεχίζει το ράλι του ο χρυσός, ο οποίος καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς η αβεβαιότητα αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ωθούν τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων. Παράλληλα, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, η τιμή spot του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,83% στα 2.695,39 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ σημειώσαν άνοδο  0,75% στα 2.711,40 δολάρια.

Από την αρχή του έτους η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, έχει ενισχυθεί κατά πάνω από 30%, καταγράφοντας νέα ρεκόρ, λόγω των προοπτικών για περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στις ΗΠΑ, μετά μείωση -έκπληξη των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον περασμένο μήνα και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Χρυσός: Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψαν οι τιμές του

«Εκτός από τις ανησυχίες στη Μέση Ανατολή, πλησιάζουμε επίσης στις αμερικανικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων είναι αβέβαιο. Και αυτό δημιουργεί μια ολόκληρη σειρά αβεβαιότητας και ο χρυσός είναι συχνά το μέρος που πρέπει να πάει κανείς σε περιόδους αβεβαιότητας», δηλώνει στο Reuters, ο Nitesh Shah, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στη WisdomTree.

Χρυσός στα 3.000 δολάρια

Η έρευνα της LBMA που κυκλοφόρησε από το Μαϊάμι νωρίτερα την εβδομάδα, όπου η βασική ματιά για τις τιμές του χρυσού ήταν να αυξηθούν κοντά στα 3.000 δολάρια το επόμενο έτος και το ασήμι να πάει ακόμα καλύτερα, νομίζω ότι αυτή η δυνατότητα προσελκύει επίσης λίγο την προσοχή» εξηγεί ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Ο χρυσός, ο οποίος δεν αποφέρει τόκους από μόνος του, τείνει να κερδίζει όταν μειώνονται τα επιτόκια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε επίσης τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος κατά 25 μονάδες βάσης.

Kατά τα άλλα, το spot ασήμι υποχώρησε 0,3% στα 31,58 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα παρέμεινε σταθερή στα 993,40 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 1,6% στα 1.040,00 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Ζαχαροπλαστική: Κατά 83% εκτοξεύτηκε η τιμή του βουτύρου σε έναν χρόνο – «Καίνε» οι πρώτες ύλες
Commodities |

Η εκτόξευση της τιμής του βουτύρου «τορπιλίζει» τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Τα περιορισμένα αποθέματα και η χρήση περισσότερου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί από τη γαλακτοβιομηχανία «στραγγαλίζει» τη ζαχαροπλαστική