Σε υψηλό όλων των εποχών ανήλθαν οι τιμές του χρυσού, καθώς οι προσδοκίες για περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και η αβεβαιότητα σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τη ζήτηση για τον πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός διαπραγματευόταν στα 2.679,50 δολάρια η ουγγιά ενώ ενδοσυνεδριακά έπιασε το υψηλό ρεκόρ των 2.685,60 δολαρίων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  χρυσού ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 0,15% στα 2.695,80 δολάρια.

Wall Street: Ικανοποίηση από τα μάκρο – Συνεχίζεται η άνοδος

«Με τις αμερικανικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες, η επιφυλακτικότητα της αγοράς είναι πιθανό να παραμείνει βασικό θέμα. Δεδομένης της αμφίρροπης κούρσας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις, αυτό προσθέτει άλλο ένα επίπεδο αβεβαιότητας – τονώνοντας τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου» εξηγεί στο Reuters ο ανώτερος αναλυτής της FXTM, Lukman Otunuga.

H τιμή του χρυσού έχει σημειώσει αύξηση που ξεπερνά το 30% από την αρχή της χρονιάς, με ένα ράλι ρεκόρ που οφείλεται στις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια φέτος μετά από μια τεράστια μείωση τον περασμένο μήνα και από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Στα 3.000 δολάρια βλέπουν τον χρυσό το 2025

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε  στην πρώτη της συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων σε 13 χρόνια.

Οι καταλύτες της ανόδου

Τα χαμηλότερα επιτόκια και οι γεωπολιτικές εντάσεις τείνουν να τονώνουν τον χρυσό, το οποίο θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο και δεν αποφέρει τόκο.

«Η έρευνα της LBMA που κυκλοφόρησε από το Μαϊάμι νωρίτερα την εβδομάδα, όπου η βασική ματιά για τις τιμές του χρυσού ήταν να αυξηθούν κοντά στα 3.000 δολάρια το επόμενο έτος και το ασήμι να πάει ακόμα καλύτερα, νομίζω ότι αυτή η δυνατότητα προσελκύει επίσης λίγο την προσοχή» εξηγεί ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Η τιμή του χρυσού αναμένεται να αυξηθεί στα 2.941 δολάρια, μια ουγγιά τρόυ κατά τους επόμενους 12 μήνες από τα τρέχοντα 2.661 δολάρια, προέβλεψαν εκπρόσωποι στην ετήσια συγκέντρωση του London Bullion Market Association νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Ζαχαροπλαστική: Κατά 83% εκτοξεύτηκε η τιμή του βουτύρου σε έναν χρόνο – «Καίνε» οι πρώτες ύλες
Commodities |

Η εκτόξευση της τιμής του βουτύρου «τορπιλίζει» τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Τα περιορισμένα αποθέματα και η χρήση περισσότερου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί από τη γαλακτοβιομηχανία «στραγγαλίζει» τη ζαχαροπλαστική