Με το βλέμμα στις αγωνιώδεις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στην Κίνα και ταυτόχρονα περιμένοντας τηρώντας στάση αναμονής για την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων σε σχέση με τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι αγορές γύρισαν σε ανοδική την πορεία των τιμών στον μαύρο χρυσό, μετά τη βουτιά σε χαμηλά δύο εβδομάδων, που σημείωσε τον προηγούμενη Τετάρτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξάνονταν 0,2%, στα 74,39 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, ενώ του αμερικανικού αργού κατά 0,3% στα  70,58 δολάρια το βαρέλι.

OPEC: Μειώνει για τρίτο συνεχόμενο μήνα τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν την Τετάρτη, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις 2 Οκτωβρίου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Συνολικά αυτή την εβδομάδα τόσο το Brent όσο και το WTI έχουν μειωθεί κατά 6%-7% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, αφού ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υποβάθμισαν τις προβλέψεις της ζήτησης για το 2024 και το 2025, ενισχύοντας τις ανησυχίες των αγορών που προϋπήρχαν.

Ενας επιπλέον παράγοντας που οδήγησε σε μείωση των τιμών τις προηγούμενες μέρες ήταν η υποχώρηση των ασφαλίστρων κινδύνου, καθώς αμβλύνονταν οι φόβοι ότι μια επίθεση αντιποίνων από το Ισραήλ στο Ιράν θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου, αν και η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Παιχνίδι αναμονής

Για «παιχνίδι αναμονής» που συνδέεται αφενός με τις διευκρινίσεις από την Κίνα των λεπτομερειών και του μεγέθους του πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων αφετέρου με την απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν έκανε λόγο μιλώντας στο Reuters o Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς IG στο Σίδνεϊ.

Οι επενδυτές περιμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες από το Πεκίνο σχετικά με τα γενικά σχέδιά του που ανακοινώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου για την αναζωογόνηση της προβληματικής οικονομίας του.

Η Κίνα γνωστοποίησε σήμερα ότι θα επεκτείνει τη «λευκή λίστα» των στεγαστικών έργων που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση και θα αυξήσει τον τραπεζικό δανεισμό για αυτό στα 4 τρισεκατομμύρια γιουάν (562 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς στοχεύει να στηρίξει την παραπαίουσα αγορά ακινήτων της.

Οσο για τη Μέση Ανατολή, ο αναλυτής τόνισε ότι η απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν είναι η δεύτερη σημαντική εστίαση για την αγορά. «Έρχεται, το ξέρουμε αλλά δεν ξέρουμε πότε», είπε, χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι και οι δύο παράγοντες δημιούργησαν ανοδικά δεδομένα για τις τιμές του αργού πετρελαίου.

Στο Ιράν, οι αρχές εργάζονται για τον έλεγχο μιας πετρελαιοκηλίδας στα ανοιχτά του νησιού Kharg, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA την Τετάρτη.
«Φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά επέστησε την προσοχή στις εγκαταστάσεις εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της ANZ.

Τα αποθέματα στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές της αγοράς στο Reuters, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τετάρτη, ενάντια στις προσδοκίες για συσσώρευση μεγάλων αποθεμάτων αργού.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,58 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 11 Οκτωβρίου, δήλωσαν ανώνυμες πηγές. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 5,93 εκατομμύρια βαρέλια και τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν κατά 2,67 εκατομμύρια βαρέλια.  Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται σήμερα Πέμπτη.

«Οποιαδήποτε ένδειξη ασθενούς ζήτησης στην εβδομαδιαία έκθεση απογραφής της EIA θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω καθοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Ο χρυσός φλερτάρει με υψηλά ρεκόρ

Στο μέτωπο του έταιρου σημαντικού εμπορεύματος, του χρυσού, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σημείωσε άνοδο την Πέμπτη πλησιάζοντας στα επίπεδα ρεκόρ, ενισχύοντας την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις ΗΠΑ λόγω των εκλογών από τη μια και των προσδοκιών για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 2.679,12 δολάρια ανά ουγγιά τα ξημερώματα της Πέμπτη, με τις τιμές να έχουν σκαρφαλώσει έως τα 2.685,16 δολάρια την Τετάρτη, μια ανάσα από τα 2.685,42 δολάρια που κλιμακώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στον χρυσό ως αντιστάθμιση εν μέσω αβεβαιότητας για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η προεδρία Τραμπ θα πρέπει να υποστηρίξει τον χρυσό καθώς μπορεί να αυξήσει τις εμπορικές εντάσεις και να διευρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA για την Ασία-Ειρηνικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ υπερασπίστηκε σθεναρά για άλλη μια φορά την Τρίτη τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές του.

Ακόμη, οι προοπτικές χαμηλότερων επιτοκίων παγκοσμίως βοηθούν καθώς μειώνουν το κόστος διακράτησης χρυσού.

Τα χαμηλότερα επιτόκια και οι γεωπολιτικές εντάσεις τείνουν να τονώνουν τον χρυσό, το οποίο θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο και δεν αποφέρει τόκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Ζαχαροπλαστική: Κατά 83% εκτοξεύτηκε η τιμή του βουτύρου σε έναν χρόνο – «Καίνε» οι πρώτες ύλες
Commodities |

Η εκτόξευση της τιμής του βουτύρου «τορπιλίζει» τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Τα περιορισμένα αποθέματα και η χρήση περισσότερου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί από τη γαλακτοβιομηχανία «στραγγαλίζει» τη ζαχαροπλαστική