Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά και την τρίτη κατά σειρά μείωση επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας… χώρο για βελτίωση των νομισματικών συνθηκών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,84% στις 523,96 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 8.385 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,8% στις 19.588 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,22% στις 7.593 μονάδες.

Χρυσός: Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψαν οι τιμές του

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Nokia υποχώρησαν περισσότερο από 3,3%, αφού η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε κέρδη για το τρίτο τρίμηνο, που δεν ικανοποίησε την αγορά. Η εταιρεία ανακοίνωσε άνοδο 9% στα λειτουργικά κέρδη του τρίτου τριμήνου σε ετήσια βάση, αλλά ανέφερε ότι οι τριμηνιαίες καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση στα 4,33 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας παραγωγής προμηθειών εργαστηρίου Sartorius σημείωσαν άνοδο σχεδόν 16,8%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα εννέα μηνών σύμφωνα με τις προσδοκίες και επιβεβαίωσε τις προοπτικές πλήρους έτους.

Η μείωση των ευρωεπιτοκίων

Η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, αποφάσισε την τρίτη μείωση των επιτοκίων του έτους καθώς οι κίνδυνοι πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχωρούν ταχύτερα από το αναμενόμενο. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, μέσω του οποίου δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής διαμορφώνεται στο 3,25%.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε από 2,2% τον Αύγουστο στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση της Eurostat. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές στην ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, διαμορφώθηκε στο 2,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023 και στο 0,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Ο Jari Stehn της Goldman Sachs, εκτίμησε ότι μέρος των λόγων που το ευρώ δεν έχει δεχθεί περισσότερη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες είναι επειδή η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια «με τρόπο πολύ εξαρτώμενο από τα δεδομένα χωρίς να δίνει πολλά στην καθοδήγηση σχετικά με το πού θα κατευθυνθεί στη συνέχεια”.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκανε το «3 στα 3» το ΧΑ – Σημαντική ώθηση από Εθνική, Τιτάν

Τρίτη ημέρα ανόδου σήμερα για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, από τις ελάχιστες φορές το τελευταίο διάστημα, κατάφερε να πάρει το θετικό τόνο των αγορών της Ευρώπης και να το αποτυπώσει στο ταμπλό της Λ. Αθηνών, αν και δεν έλειψαν τα διαστήματα που έδειχνε να «χωλαίνει στην ανάβαση».

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,60% στις 1.438,67 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.428,08 μονάδων (-0,14%) και 1.438,67 μονάδων (+0,60%). Ο τζίρος ανήλθε στα 113,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 4,3 εκατ. τεμάχια αξίας 19 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 3.500,00 μονάδες, ενώ στο +0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.312,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 1.232,47 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές