Σε χαμηλό δύο και πλέον μηνών υποχώρησε το ευρώ όψει της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το δολάριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων στην προοπτική ότι ο Τραμπ, τις πολιτικές του οποίου η αγορά θεωρεί πιο ανοδικές, θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% στα 1,085325 δολάρια, σημειώνοντας πτώση για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Εμπορεύματα: Ανεβαίνει πάλι το πετρέλαιο – Φλερτάρει με ιστορικά υψηλά ο χρυσός

Το γεν αγωνίστηκε κοντά στο επίπεδο των 150 ανά δολάριο και διαμορφώθηκε τελευταία στα 149,765.

Η στερλίνα σταθεροποιήθηκε ελαφρώς έναντι του ευρώ στις 83,54 πένες, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο χαμηλό δύο μηνών της Τετάρτης έναντι του δολαρίου που ακολούθησε τα χαμηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία.

Mε το βλέμμα στη Λαγκάρντ

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στη ζώνη του ευρώ και ο περιστερίσιος τόνος στα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ ώθησαν τους διαπραγματευτές να εκτιμήσουν ότι η ΕΚΤ θα προβεί στην τρίτη μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο, μειώνοντας την ελκυστικότητα του ευρώ.

Το ευρώ έχει γίνει πολύ πιο εύθραυστο

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης. Στη συνέχεια οι αγορές και οι οικονομολόγοι θα εστιάσουν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

«Η ΕΚΤ μπορεί να μην δεσμευτεί απαραίτητα για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και δεν νομίζω ότι ο αντίκτυπος στο ευρώ θα είναι δραματικά αρνητικός» εξηγεί στο Reuters ο Roberto Mialich, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της UniCredit.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν σχεδόν πλήρως τρεις περαιτέρω μειώσεις έως τον Μάρτιο του 2025 για να τιθασεύσουν τον πιο παρατεταμένο πληθωρισμό στην ευρωζώνη εδώ και μια γενιά.

«Το ευρώ έχει γίνει πολύ πιο εύθραυστο, ειδικά καθώς συνεχίζει να πλησιάζει προς το 1,08 ή το 1,0780», επειδή μια οριστική διάσπαση κάτω από αυτά τα επίπεδα θα αποτελούσε πλήρη εξάλειψη των κερδών από τον Αύγουστο και θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις πώλησης, δήλωσε ο Mialich.

Το δολάριο

Στην ευρύτερη αγορά, το δολάριο ανέβηκε σε υψηλό 11 εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού ομολόγων του στα 103,65.

Το δολάριο έχει αντλήσει στήριξη από μια σειρά αισιόδοξων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, τα οποία με τη σειρά τους ανάγκασαν τους εμπόρους να μειώσουν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων της Fed , αλλά και από τις υψηλότερες πιθανότητες νίκης του Ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Οι βασικές πολιτικές του σχετικά με τους δασμούς, τη μετανάστευση και τους φόρους θα δημιουργήσουν μια πιο πληθωριστική προοπτική στις ΗΠΑ, μειώνοντας τις προοπτικές για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων της Fed κατά τη διάρκεια του κύκλου», δήλωσε ο Thierry Wizman, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος και επιτοκίων στην Macquarie.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το δολάριο θα ενισχυθεί σε περίπτωση νίκης του Τραμπ και ότι τα ομόλογα θα δεχθούν πιέσεις.

Γουάν

Τα μέτρα στήριξης του τομέα ακινήτων που ανακοίνωσε το Πεκίνο δεν ενθουσίασαν τις αγορές, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επανέλαβαν ουσιαστικά τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την αγορά κατοικίας, αλλά δεν ανακοίνωσαν κανένα από τα νέα σημαντικά μέτρα που ελπίζουν ορισμένοι επενδυτές.

Το χερσαίο γουάν αντέστρεψε τα αρχικά κέρδη και υποχώρησε κατά 0,05% στα 7,1225 ανά δολάριο, ενώ το αντίστοιχο υπεράκτιο νόμισμα ήταν τελευταία λίγο υψηλότερα στα 7,1358 ανά δολάριο.

«Από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, πιστεύουμε ότι ανακοινώθηκαν λίγες πρόσθετες πολιτικές για την ενίσχυση της ζήτησης κατοικίας, καθώς ο υπουργός επανέλαβε την αυτονομία των δημοτικών κυβερνήσεων να χαλαρώσουν τους περιορισμούς αγοράς» εξηγεί ο αναλυτής μετοχών της Morningstar, Jeff Zhang.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές