Τρίτη ημέρα ανόδου σήμερα για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, από τις ελάχιστες φορές το τελευταίο διάστημα, κατάφερε να πάρει το θετικό τόνο των αγορών της Ευρώπης και να το αποτυπώσει στο ταμπλό της Λ. Αθηνών, αν και δεν έλειψαν τα διαστήματα που έδειχνε να «χωλαίνει στην ανάβαση».

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,60% στις 1.438,67 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.428,08 μονάδων (-0,14%) και 1.438,67 μονάδων (+0,60%). Ο τζίρος ανήλθε στα 113,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 4,3 εκατ. τεμάχια αξίας 19 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 3.500,00 μονάδες, ενώ στο +0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.312,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 1.232,47 μονάδες.

Δεν έλειψε η μεταβλητότητα

Αν και η αγορά κατάφερε να κρατήσει το θετικό της πρόσημο έως το τέλος, τα διαστήματα κατά τα οποία και σήμερα έδειχνε στιγμές αδυναμίας και έντονης μεταβλητότητας δεν έλλειψαν. Εντούτοις, και μόνο το γεγονός ότι αυτήν την εβδομάδα δείχνει να έχει βρει έναν ρυθμό, είναι θετικό, ενώ προσθέτει καθημερινά αρκετές μονάδες πάνω από τη στήριξη των 1.400 μονάδων.

Από πλευράς όγκο, βέβαια, συνεχίζεται ο προβληματισμός, ενώ για τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πεδίο ενδιαφέροντος και ανάλυσης για τους πελάτες λιανικής, το ενδιαφέρον είναι άνευ ουσίας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις ισχυρής κερδοφορίας και ελκυστικών αποτιμήσεων.

Πάντως, όπως παρατηρεί και ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, παρ’ ότι οι αγοραστές έβγαλαν προχθές κάποια αντίδραση στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.400 μονάδων, η κόπωση Γενικού Δείκτη και επιμέρους blue chips είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού.

Εταιρικές πράξεις όπως placements, IPOs, Α.Μ.Κ. και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, παρ’ ότι έβγαλαν ειδήσεις, τελικά εξουθένωσαν την αγορά μας, που ανακυκλώνει την ίδια διαθέσιμη ρευστότητα η οποία δεν είναι και… άπλετη, προσθέτει ο ίδιος. Στις δε περιπτώσεις όπου οι αγοραίες τιμές των τίτλων υποχωρούν εσπευσμένα ακόμη και κάτω από τις πρόσφατες τιμές εισαγωγής, οι νέοι μέτοχοι δικαιούνται να νιώθουν προβληματισμό, ενώ θα κάνουν και δεύτερες σκέψεις για τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα εγχειρήματα στο άμεσο μέλλον. Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες παρόμοιες μεγάλες κινήσεις «αποστράγγισης ρευστότητας», οι οποίες θα επωφεληθούν από το διεθνώς υποστηρικτικό επενδυτικό, επιτοκιακό και χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Από πλευράς όγκου συναλλαγών, αυτός συνεχίζει να προβληματίζει, ενώ για τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πεδίο ενδιαφέροντος και ανάλυσης για τους πελάτες λιανικής, ούτε λόγος. Μ’ αυτά και μ’ αυτά η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ δεν μπορεί να υπερβεί πειστικά το ορόσημο των 100 δισ. Ευρώ, ενώ η τραπεζοκεντρικότητα συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Μετά την προηγηθείσα «χρυσή πενταετία ανατιμήσεων», κάποιοι ίσως ανέμεναν την αδιάλειπτη συνέχιση της υπεραπόδοσης του Γενικού Δείκτη ή και της πλειονότητας των ελληνικών τίτλων έναντι των «ξένων». Για την ώρα, πάντως, φαίνεται να έχουμε εισέλθει σε άλλη, συντηρητικότερη φάση, για να μην μιλήσουμε για αγορά που έχει αρχίσει να εμφανίζει έντονα χαρακτηριστικά «διανομής», δλδ. «ξεφορτώματος χαρτιών» από το «έξυπνο χρήμα». Στο μεν θετικό σενάριο ίσως πρόκειται για «χώνεμα» των κερδών του ολιγοετούς δομικού ράλι, στο δε αρνητικό ίσως επίκειται ευρύτερη αναδίπλωση, μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων ή και… χοντρή διόρθωση κάποιων αποτιμήσεων, αναφέρει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ, Τιτάν και Εθνική έκλεισαν με άλμα που ξεπέρασε το 2%, με τις Eurobank, Autohellas και Βιοχάλκο να ακολουθούν με τα δικά τους κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Metlen, Aegean, Alpha Bank, Coca Cola, ΔΕΗ, ΔΑΑ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Cenergy, Jumbo και ΕΥΔΑΠ, χωρίς όμως καμία να χάνει πάνω από 0,9%, με τις Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών