Στο χρηματιστήριο ετοιμάζεται να εισάγει ορισμένες απο τις εταιρίες της , η Blackstone ο μεγαλύτερος όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο μετά τις υποτονικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που έπληξαν τα κέρδη τρίτου τριμήνου.

Ο Τζόναθαν Γκρέι, πρόεδρος της Blackstone, δήλωσε ότι το πρόσφατο ράλι των παγκόσμιων χρηματιστηρίων που τροφοδοτήθηκε από την τεχνολογία σηματοδοτεί μια πιθανή επιστροφή του ενδιαφέροντος των επενδυτών για αρχικές δημόσιες προσφορές.

Σούπερ πλούσιοι: Πόσα εκατ. χρειάζονται για μπει κάποιος στην ελίτ

Υποστήριξε ότι αυτό άνοιξε τον δρόμο για πωλήσεις μετοχών από τον όμιλο, του οποίου τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται πλέον σε 1,1 δισ. δολάρια.
«Προετοιμαζόμαστε να εισαγάγουμε ορισμένες εταιρείες χαρτοφυλακίου στο χρηματιστήριο . Θα έλεγα ότι οι συζητήσεις έχουν περάσει από τη θεωρία στην πράξη και μιλάμε για πράγματα όπως το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Τζόναθαν Γκρέι στους Financial Times.

Τα σχόλιά του αφορούν τις μεγαλύτερες επενδύσεις που κατέχει η Blackstone, οι οποίες είναι καταλληλότερες από τις μικρότερες εταιρείες για εισαγωγή σε δημόσιες αγορές.

Οι επενδύσεις της Blackstone τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας υγειονομικών ειδών Medline Industries, της ιδιοκτήτριας της Legoland Merlin Entertainments και του ομίλου λογισμικού μισθοδοσίας UKG. Διαθέτει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο κέντρων δεδομένων αξίας 70 δισ. δολαρίων και έχει ποντάρει πριν από την πανδημία σε αποθήκες, η αξία των οποίων έχει έκτοτε εκτοξευθεί.

«Όταν έχεις μια τόσο ισχυρή αγορά μετοχών, είναι σχεδόν σαν μαγνήτης που τραβάει εταιρείες από την ιδιωτική αγορά», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Blackstone, προειδοποιώντας ότι η αισιοδοξία του για τις δημόσιες εγγραφές εξαρτάται από το αν οι χρηματιστηριακές αγορές θα παραμείνουν σταθερές.
Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχουν αυξηθεί κατά 18% φέτος, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η κάμψη της δραστηριότητας των IPO λόγω της αύξησης των επιτοκίων το 2022-23 έχει πλήξει τα συνολικά κέρδη της Blackstone.

Δημόσιες εγγραφές 77,6 δισ. δολαριων στο 9μηνο

Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, ο όμιλος κέρδισε μόλις 1,4 δισ. δολάρια από τις πραγματοποιηθείσες αμοιβές απόδοσης, ένα από τα πιο προσεκτικά παρακολουθούμενα μεγέθη του. Το ποσό ήταν αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά πολύ λιγότερο από τα 7,7 δισ. δολάρια που κέρδισε το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022.
«Οι ρευστοποιήσεις είναι ο μοναδικός κινητήριος μοχλός που ήταν υποτονικός, αλλά σίγουρα φαίνεται να βελτιώνεται», δήλωσε ο Gray.

Τα 77,6 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν από δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 αντιπροσωπεύουν μείωση 23% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την EY, και είναι λιγότερο από το ένα τέταρτο του όγκου ρεκόρ που επιτεύχθηκε το 2021.

Όμως, με τα επιτόκια να έχουν πλέον μειωθεί, όμιλοι ιδιωτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Carlyle, EQT και BC Partners, αποφάσισαν πρόσφατα να εισαγάγουν μεγάλες εταιρείες στο χρηματιστήριο, με τις μετοχές πολλών από τις εταιρείες που εισήχθησαν στη συνέχεια να αυξάνονται.

Αν και η απόφαση της Blackstone να περιμένει να πουλήσει επενδύσεις έχει περιορίσει τα κέρδη της, έχει επιταχύνει τους ρυθμούς των συναλλαγών της, επενδύοντας 34 δισ. δολάρια το πιο πρόσφατο τρίμηνο, το υψηλότερο τέτοιο ποσό εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Κατάφερε επίσης να προσελκύσει 41 δισ. δολάρια σε νέα επενδυτικά κεφάλαια, ωθώντας τα περιουσιακά στοιχεία της που αποφέρουν αμοιβές σε νέο ρεκόρ.

Η Blackstone δημιούργησε κέρδη 1,2 δισ. δολάρια από αμοιβές, ξεπερνώντας ελαφρώς τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η ανάπτυξη του ομίλου τροφοδοτήθηκε από τις πιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητές του, οι οποίες έλαβαν 21 δισ. δολάρια σε νέες δεσμεύσεις επενδυτών.

Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν επίσης από τη δεκαετή προσπάθεια της Blackstone να αντλήσει χρήματα από πλούσιους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού ενεργητικού της.
Ο Gray πρόσθεσε ότι οι εξαγορές από το στενά παρακολουθούμενο ταμείο ακινήτων της Blackstone, το Breit, επιβραδύνθηκε δραματικά και ότι βρίσκεται στα πρόθυρα επιστροφής στην ανάπτυξη.

«Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, κινούμαστε σαφώς προς θετικές καθαρές ροές για το Breit», δήλωσε. Οι επενδυτές έχουν αποσύρει περισσότερα από 15 δισ. δολάρια σε μετρητά από το Breit από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή