Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,85% προχώρησε την Πέμπτη -όπως αναμενόταν- η κεντρική τράπεζα στη Δανία.

Η μείωση ήταν αντίστοιχη με αυτή που αποφάσισε λίγο νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα επιτόκια της ευρωζώνης, τα οποία διαμορφώθηκαν στο 3,25%.

«Η μείωση των επιτοκίων είναι συνέπεια της μείωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του βασικού επιτοκίου νομισματικής πολιτικής της και του επιτοκίου της διευκόλυνσης καταθέσεων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Danmarks Nationalbank.

«Ως εκ τούτου, η διαφορά νομισματικής πολιτικής έναντι της ζώνης του ευρώ θα παραμείνει αμετάβλητη», προστίθεται.

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Το colpo grosso με τις ασφάλειες και ο Συμβιβασμός της Δανίας

Η κύρια εντολή της κεντρικής τράπεζας της Δανίας είναι να διατηρήσει το νόμισμα της κορώνας σταθερό έναντι του ευρώ, έναν στόχο που υποστηρίζει μέσω νομισματικών παρεμβάσεων και κινήσεων στα επιτόκια. Μάλιστα από τις αρχές του περασμένου έτους, έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της Δανίας κατά 40 μονάδες βάσης χαμηλότερο από αυτό της ευρωζώνης, προκειμένου να αποδυναμώσει το δανέζικο νόμισμα.

Ασκήσεις ισορροπίας στη Δανία

«Για πολύ καιρό, η κορώνα Δανίας διαπραγματεύεται κοντά στην κεντρική ισοτιμία χωρίς παρέμβαση», σχολιάζει στο Bloomberg, ο Jan Storup Nielsen, επικεφαλής αναλυτής της Nordea Markets. «Αυτό υποδηλώνει ότι η τρέχουσα διαφορά επιτοκίου είναι μια πιο μακροπρόθεσμη ισορροπία».

Το βασικό επιτόκιο τρεχουσών συναλλαγών της Δανίας και το επιτόκιο πιστοποιητικού καταθέσεων μειώθηκαν το καθένα κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,85% από 3,10%, ενώ το λεγόμενο επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 3% από 3,25%.

Η κεντρική τράπεζα διατηρεί επίσημα την κορώνα εντός του εύρους ζώνης 2,25% των 7,46038 ανά ευρώ, αν και στην πράξη στοχεύει σε στενότερο όριο. Συνήθως χρησιμοποιεί παρεμβάσεις σε ξένο νόμισμα για να κατευθύνει την κορώνα πριν καταφύγει σε αλλαγές επιτοκίων ή αποκλίσεις από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ μείωσε νωρίτερα το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%, την τρίτη της μείωση φέτος, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πλέον υπό έλεγχο και οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή