Οι επενδυτές κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια όσο και η Federal Reserve, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge, Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Γνωστός για τη δριμεία κριτική που εξαπολύει πολύ συχνά στις επιλογές της Federal Reserve, ο Ελ Εριάν διαφωνεί ανοικτά με τη μεθοδολογία των κεντρικών τραπεζών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, λέγοντας ότι κατά τη λήψη των αποφάσεών τους θα πρέπει να ξεφύγουν «από αυτήν την εξάρτηση από τα δεδομένα».

Παρά την πολύ πιο αδύναμη οικονομία στη ζώνη του ευρώ, τα swaps των επιτοκίων δείχνουν ότι οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια αναφοράς κατά περίπου 140 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο του 2025, όσο σχεδόν και και η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το αποκλίνον οικονομικό περιβάλλον στις δύο περιοχές.

Μοχάμεντ Ελ Εριάν: «Ο πληθωρισμός δεν είναι νεκρός» – Νέο καμπανάκι προς τη Fed

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3% το περασμένο τρίμηνο, σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,2% στη ζώνη του ευρώ.

Οι εκτιμήσεις του Ελ Εριάν για τις μειώσεις

«Η αγορά στοιχηματίζει το ίδιο ποσοστό περικοπών τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη Fed», ανέφερε ο Ελ-Εριάν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Δεν νομίζω ότι θα συμβεί αυτό. Νομίζω ότι θα δούμε την ΕΚΤ να μειώνει περισσότερο από τη Fed».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, για τρίτη φορά φέτος, στο 3,25%. Οι αξιωματούχοι, ωστόσο, δεν διευκρίνισαν πότε και πόσο γρήγορα θα μειωθεί το κόστος δανεισμού στο μέλλον.

Ο Ελ Εριάν, ο οποίος είναι επίσης αρθρογράφος στο Bloomberg Opinion, είπε ότι συμφωνεί με τους πρώην συναδέλφους του στην Pimco ότι το ευρωπαϊκό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών ομολόγων και των βρετανικών gilts είναι αρκετά ελκυστικά.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η Fed δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται υπερβολικά σε κάθε μεμονωμένο οικονομικό στοιχείο στον καθορισμό της πολιτικής της.

Η Fed μείωσε το βασικό κόστος δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον περασμένο μήνα, εκπλήσσοντας ορισμένους επενδυτές που περίμεναν μικρότερη μείωση.

Μετά από μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση μισθοδοσίας, οι αξιωματούχοι της Fed έδωσαν έκτοτε σήμα ότι θα προβούν σε νομισματική χαλάρωση με προσοχή.

«Τον Ιούλιο, δεν χρειαζόμασταν μείωση επιτοκίων», είπε χαρακτηριστικά ο Ελ Εριάν. «Στα μέσα Σεπτεμβρίου, χρειαζόμασταν μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Τώρα, μιλάμε για προσοχή στις μειώσεις επιτοκίων. Αυτή είναι η τεράστια αστάθεια από έναν υπεύθυνο χάραξης πολιτικής που υποτίθεται ότι καθορίζει την πολιτική όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και πολύ πέρα ​​από τις ΗΠΑ».

«Νομίζω ότι υπάρχει συνειδητοποίηση ότι είναι καιρός να ξεφύγουμε από αυτήν την εξάρτηση από τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή