Ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η οικονομία διατηρεί ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% τον περασμένο μήνα μετά από μια μη αναθεωρημένη άνοδο 0,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον αγαθά και δεν είναι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, θα αυξηθούν κατά 0,3%.

ΗΠΑ: Το 6% είναι «το νέο φυσιολογικό» για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Οι εκτιμήσεις κυμάνθηκαν από μηδενική μεταβολή έως αύξηση 0,8%. Τα σημάδια της ανθεκτικότητας της οικονομίας πιθανότατα δεν θα αποθαρρύνουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει ξανά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, αλλά θα ενισχύσουν τις προσδοκίες για μικρότερη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο κόστος δανεισμού.

Λιανικές πωλήσεις και ΑΕΠ

Οι δαπάνες και η συνολική οικονομία υποστηρίζονται από σταθερή αύξηση εισοδήματος, αποταμιεύσεις καθώς και ισχυρούς ισολογισμούς των νοικοκυριών, σημειώνει το Reuters. Αν και η δυναμική της αγοράς εργασίας έχει επιβραδυνθεί, οι απολύσεις παραμένουν ιστορικά χαμηλές, υποστηρίζοντας τα εισόδημα των εργαζόμενων.

«Όπως έχουμε υποστηρίξει εδώ και καιρό, οι καταναλωτικές δαπάνες, οι καθαρές προσλήψεις και το εισόδημα μισθοδοσίας έχουν εγκλωβιστεί σε έναν ανθεκτικό και αυτοενισχυόμενο ενάρετο κύκλο καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της επέκτασης, που επιβαρύνεται από τα κέρδη στον πλούτο των νοικοκυριών και την προσφορά εργασίας», δήλωσε ο Jonathan Millar, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ. στο Barclays.

Οι λιανικές πωλήσεις εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων αυξήθηκαν 0,7% τον περασμένο μήνα μετά από μια μη αναθεωρημένη άνοδο 0,3% τον Αύγουστο. Αυτές οι λεγόμενες βασικές λιανικές πωλήσεις αντιστοιχούν περισσότερο στη συνιστώσα των καταναλωτικών δαπανών του ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου κυμαίνονται γύρω στο 3,2% σε ετήσια βάση. Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή