Μέχρι και 800 εκατ. ευρώ (870 εκατ. δολάρια) αναμένεται πως θα πληρώσει η LVMH, ο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελείας, σε πρόσθετους φόρους το επόμενο έτος, αφού η Γαλλία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις εισφορές στις μεγαλύτερες εταιρείες της για να συμβάλει στην στήριξη των δημόσιων οικονομικών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης αναλυτών την Τρίτη, ο οικονομικός διευθυντής της LVMH με ναυαρχίδα τη Louis Vuitton, Jean-Jacques Guiony, δήλωσε ότι οι πρόσθετοι εταιρικοί φόροι θα κυμανθούν μεταξύ 700 και 800 εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία με έδρα το Παρίσι.

LVMH: Απρόσμενη πτώση στα έσοδα τριμήνου

LVMH: Πώς θα πληρώσει παραπάνω φόρους

Η σημασία της κίνησης αυτής είναι μεγάλη για τη Γαλλία, που την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασε σχέδιο προϋπολογισμού που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους σε μια προσπάθεια να μειώσει το μεγάλο σωρό χρέους της.

Σύμφωνα με το Fashion Network, το σχέδιο κάνει λόγο για προσωρινές εισφορές σε περισσότερες από 400 κερδοφόρες εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, που θα αποφέρουν 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και 4 δισ. ευρώ το 2026.

Η Moët Hennessy Louis Vuitton SE -όπως είναι το πλήρες όνομα του ομίλου LVMH- πληρώνει το 4,5% των παγκόσμιων εταιρικών φόρων στη Γαλλία και αν η αύξηση αυτή γίνει πραγματικότητα, θα είναι υπεύθυνη για περίπου 10%, δήλωσε ο Guiony.

Αυτό θα πρέπει να απαλύνει «τους φόβους ότι δεν συμβάλλουμε στην προσπάθεια του προϋπολογισμού», πρόσθεσε.

Τι θέλει να επιτύχει η Γαλλία

Ο προϋπολογισμός του 2025 αποτελεί κρίσιμο μέρος των προσπαθειών του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να αποκαταστήσει την πολιτική και δημοσιονομική τάξη μετά από μήνες αστάθειας και αβεβαιότητας που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας την Κυριακή, ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis NV Κάρλος Ταβάρες προέβλεψε ότι τα γαλλικά σχέδια για αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα πλήξουν τις επενδύσεις.

Η Moët Hennessy Louis Vuitton SE -όπως είναι το πλήρες όνομα του ομίλου LVMH- πληρώνει το 4,5% των παγκόσμιων εταιρικών φόρων στη Γαλλία και αν η αύξηση αυτή γίνει πραγματικότητα, θα είναι υπεύθυνη για περίπου 10%

Πτώση πωλήσεων για τη μόδα της LVMH

Την ίδια στιγμή η εταιρεία ανακοίνωσε απρόσμενη πτώση στις πωλήσεις της για το τρίτο τρίμηνο, προειδοποιώντας παράλληλα «αβέβαιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον»

Ειδικότερα, τα έσοδα του ομίλου στον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων που εδρεύει στο Παρίσι και ελέγχεται από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό μειώθηκαν κατά 3% στα 19,1 δισ. ευρώ το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των εσόδων κατά 1%.

Οι πωλήσεις στο βασικό τμήμα μόδας και δερμάτινων ειδών της LVMH, που θεωρούνται ως καμπανάκι για τη βιομηχανία πολυτελείας, μειώθηκαν κατά 5%, έναντι προβλέψεων για αύξηση επίσης 1%.

Είναι η πρώτη φορά που το τμήμα καταγράφει πτώση πωλήσεων από το 2020, όταν η πανδημία Covid έκλεισε επιχειρήσεις και αγορές.

Ο κολοσσός πολυτελείας είπε ότι η συρρίκνωση στα έσοδα τρίτου τριμήνου «προήλθε κυρίως από τη χαμηλότερη ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στην Ιαπωνία, κυρίως λόγω του ισχυρότερου γιεν». Παράλληλα, ο ο οικονομικός διευθυντής Jean-Jacques Guiony ανέφερε στους αναλυτές ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ηπειρωτική Κίνα είχε φτάσει στα χαμηλά της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή