Η σύλληψη του Ισραηλινού εκατομμυριούχου Μπένι Στάινμετζ την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν ήταν κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά.
Στο ελληνικό αεροδρόμιο είχε συλληφθεί κι άλλη φορά με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης. Βέβαια, ο Μπένι Στάινμετζ αφέθηκε ελεύθερος. Αλλωστε, η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφασισει αρνητικά στο αιτημα έκδοσης στη Ρουμανία.
Μπένι Στάινμετζ: Ελεύθερος υπό όρους ο Ισραηλινός μεγιστάνας που συνελήφθη στην Αθήνα
Η πρόσφατη σύλληψη αφορά την υπόθεση των «βασιλικών κτημάτων» της Ρουμανίας ή «Ferma Băneasa» για την οποία ο ισραηλινός επιχειρηματίας έχει καταδικαστεί το 2020 απο τα εκεί δικαστήρια σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για διαφθορά.
Οι κατηγορίες στην υπόθεση αυτή αφορούν αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ 2006-2013 με διάφορες μορφές συμμετοχής, με σκοπό την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ιδιαίτερης αξίας, μεταξύ των οποίων το δάσος Snagov και το βασιλικό αγρόκτημα Băneasa, τα οποία ο «πρίγκιπας» Παύλος, απόγονος των τελευταίων βασιλέων της Ρουμανίας, διεκδικούσε χωρίς δικαίωμα και με τη «βοήθεια» του Στάινμετζ.
Η διαδρομή
Η ενασχόληση του Ισραηλινού εκατομμυριούχου με τα διαμάντια και ευρύτερα το εμπόριο πολύτιμων λίθων, ένεκα της οικογενειακής παράδοσης, έχτισε μια μεγάλη περιουσία αλλά και έναν μύθο: Ο Μπένι Στάινμετζ, 68 ετών, το 2013 κατείχε – σύμφωνα με το Bloomberg – την περίοπτη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στη χώρα του, το Ισραήλ, με περιουσία 8 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, σκιές στο μύθο του δισεκατομμυριούχου, άρχισαν να ρίχνουν οι δικαστικές περιπέτειες του Μπένι Στάινμετζ σε διάφορες χώρες. Απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, έως την Ελβετια και τη Ρουμανία.
Η ταραχώδης διαδρομή του άλλοτε «βασιλιά» (;) των διαμαντιών άρχισε στο Βέλγιο στη δεκαετία του 1970 με όχημα των επιχειρηματικών του φιλοδοξιών τη Benny Steinmetz Group Resources (BSGR).
Απο το Ισραήλ αρχίζει να αναζητά ευκαιρίες στην πλούσια απο πολύτιμους λίθους γειτονική ήπειρο, την Αφρική. Οι Αγκόλα , η Νότιος Αφρική και η Μποτσουάνα γίνονται οι χώρες όπου αναπτύσει δραστηριότητα και μάλιστα σε συνθήκες πολιτικών αναταραχών και εμφυλίων συρράξεων που «ευνοούν» δύσκολες και -ενίοτε- αδιαφανείς συναλλαγές.
Ακολουθούν η Γουινέα , η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε όπου ο δαιμόνιος Ισραηλινός επιχειρηματίας αναμετρήθηκε ακόμα και με κολοσσούς της μεταλευτικής βιομηχανιας όπως την αυστραλέζικη Rio Tinto.
Η υπόθεση της Γουινέας
Ενα «πολύτιμο» ορυχείο στη Γουινέα με σημαντικά κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του Μπένι Στάινμετζ στην αρχή της τρίτης χιλιετίας…
Ομως, τα δικαιώματα εξόρυξης σε ολόκληρη την οροσειρά Σιμαντου είχε από το 1997 η βρετανο-αυστραλιανή μεταλλευτική Rio Tinto. Το 50% αυτων ακυρωθηκαν και μεταβιβάστηκαν στη BSGR του Ισραηλινου μεγιστάνα, μετα απο συμφωνίες του Μ. Στάινμετζ με τον βαρια άρρωστο πρόεδρο της Γουινέας Λανσάνα Κόντε και τη μεσολάβηση παραγοντων όπως η Μαμαντί Τουρέ, τέταρτη σύζυγος του προέδρου. Ο Κόντε απεβίωσε το 2008 και στην εξουσια ήρθαν στρατιωτικοί με τους οποιους ανέπτυξε αμέσως σχέσεις ο ισραηλινός επιχειρηματιας. Με τον τρόπο αυτο και αφου είχε αποκτησει δικαιωματα , πουλησε το 50% στην επίσης μεταλλευτική Vale SA απο τη Βραζιλία αντι 2,5 δισ.δολαριων.
Ωστόσο, η Vale κατηγορήσε την BSGR ότι με δόλιο τρόπο την παρέσυρε να αγοράσει μερίδιο 51% σε κοινοπραξία για την ανάπτυξη του ορυχείου, μια παραχώρηση που αργότερα ανακλήθηκε από την κυβέρνηση της Γουινέας με την κατηγορία ότι τα δικαιώματα αποκτήθηκαν με παράνομα μέσα. Αυτή η υπόθεση εφτασε στα δικαστηρια μετα απο αγωγές που κατέθεσε η βραζιλιάνικη εταιρεία ενω είχαν προηγηθει και ερευνες των αμερικανικών αλλα και των αρχών στη Βρετανια και την Ελβετια.
Τον Ιανουαριο του 2021 ο Στάινμετζ καταδικαστηκε σε φυλάκιση 5 ετών, η οποία μετατράπηκε και μειώθηκε στη συνέχεια το 2023.
Η BSGR ανέπτυξε πολυσχιδη δραστηριοτητα μεταξυ αλλων στο real estate και τις επενδυσεις και σε διάφορες χώρες. Παρ΄ολα αυτα η τεραστια περιουσία του ισραηλινου κροίσου έχει μειωθεί σημαντικά και εκείνος έχει επιστρέψει στο Ισραήλ όπου ζει με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του.
Latest News
Η Gap εκτοξεύεται - Όλα τα βλέμματα στον νέο CEO
Μετά τα αποτελέσματα της Gap για το γ' τρίμηνο, αρκετοί πίστωσαν στον Ρίτσαρντ Ντίκσον μια σειρά από βελτιώσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιο
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος