Για τον μέσο άνθρωπο, τα 30 εκατομμύρια δολάρια είναι ένα ποσό που δεν θα δει ποτέ στον λογαριασμό του, αλλά για τα άτομα εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας (UHNWI), αυτό δεν είναι… τίποτα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, το γενικά αποδεκτό όριο για τα «άτομα εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας», αυξήθηκε από 157.000 το 2016 σε 220.000 το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Capgemini. Αυτό είναι ένα άλμα σχεδόν 28% σε μόλις επτά χρόνια.
Τώρα, με τόσους πολλούς περισσότερους πολυεκατομμυριούχους να τριγυρίζουν, να παραβγαίνουν για έργα τέχνης και πολυτελή γιοτ, ο πραγματικός πήχης για αυτούς που θεωρούνται «πλούσιοι» ανεβαίνει συνεχώς, πιέζοντας γρήγορα τα επιπλέον μηδενικά.
Σούπερ πλούσιοι: Πόσα εκατ. χρειάζονται για μπει κάποιος στην ελίτ
Πολλοί από τους νέους αυτοδημιούργητους UHNWI του σήμερα «έχτισαν τον πλούτο τους κυρίως μέσω της επιχειρηματικότητας ή των εκτελεστικών ρόλων στον τομέα της τεχνολογίας», είπε στο Fortune ο Ελίας Γκένεμ, παγκόσμιος επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Capgemini.
Πώς αλλάζει αυτή η αυξημένη βάση για αυτούς που θεωρούνται «πλούσιοι» τη συμπεριφορά, τις συνήθειες ή τις επιθυμίες των υπερπλούσιων; Τα UHNWI «επικεντρώνονται κυρίως στην αύξηση του πλούτου», είπε ο Γκάνεμ. «Αντίθετα, ο πρωταρχικός στόχος για το υπόλοιπο τμήμα του ατόμων υψηλής αξίας παραμένει γύρω από τη διατήρηση του πλούτου».
Η διαφορά έγκειται στο ότι τα UHNWI γνωρίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς – χάρη στους «μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες και τον ουσιαστικό διακριτικό τους πλούτο». Ως αποτέλεσμα, είπε ο Γκάνεμ, η ανοχή τους στον κίνδυνο είναι υψηλότερη.
Γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι
Ο πληθωρισμός, χωρίς αμφιβολία, έχει κάνει το καθεστώς του πολυεκατομμυριούχου πιο κοινότυπο αλλά και πιο απρόσιτο. Το ίδιο συμβαίνει και με την έκρηξη των καναλιών (κρυπτονομίσματα, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνολογία, επιχειρηματικότητα, ακόμη και επιρροή) μέσω των οποίων οι επιχειρηματίες μπορούν να συγκεντρώσουν περιουσία.
Τα στοιχεία της Capgemini δείχνουν ότι ο αριθμός των UHNWI στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκε κατά 7,3% πέρυσι, λόγω της «οικονομικής ανθεκτικότητας, της μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων και του ράλι της αμερικανικής αγοράς μετοχών», είπε ο Γκάνεμ.
«Μια πλημμυρίδα» πρωτοβουλιών δαπανών υπό την ηγεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ με στόχο την τόνωση της εγχώριας παραγωγής έχουν επίσης οδηγήσει σε αύξηση κεφαλαίου, πρόσθεσε ο Γκάνεμ.
Μετατόπιση παραμέτρων
Τα 30 εκατομμύρια δολάρια, για τους περισσότερους εργαζόμενους, αναμφίβολα θα προσέφεραν έναν εύκολο, πολυτελή τρόπο ζωή, αλλά μεταξύ των πλουσίων, αυτός ο αριθμός είναι «απλώς το σημείο εκκίνησης», είπε ο Ντέιβιντ Γκίμπσον Μουρ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Gulf Analytica στους Financial Times. «Οι εξαιρετικά πλούσιοι σήμερα μετρώνται με νέα πρότυπα, με ορισμένους οικονομικούς σχολιαστές να προτείνουν τώρα ότι τα 100 εκατομμύρια δολάρια είναι το νέο κριτήριο για όποιον θέλει να κρατήσει ψηλά το κεφάλι στα πάρτι ιδιωτικών μετοχών».
Σύμφωνα με την Έκθεση Πλούτου του 2024 της Knight Frank, «η ισχυρή απόδοση της οικονομίας των ΗΠΑ και η απότομη άνοδος στις αγορές μετοχών» ώθησαν τη δημιουργία παγκόσμιου πλούτου, η οποία οδήγησε, μέχρι το τέλος του 2023, σε 4,2% περισσότερα UHNWI από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, για συνολικά λίγο πάνω από 626.600 σε όλο τον κόσμο.
Η Βόρεια Αμερική οδήγησε την αύξηση, αλλά η Ευρώπη παραμένει το σπίτι του πλουσιότερου 1%, όπως διαπίστωσε η Knight Frank. Οι πλούσιοι άνθρωποι δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη ομάδα, αλλά ο διαχωρισμός δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολος, με ορισμένους ειδικούς να λένε ότι τώρα χρειάζονται 50 ή 100 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία για να ενταχθούν στο κλαμπ.
Οι πλουσιότεροι παθιάζονται
Ο αριθμός των πλούσιων ατόμων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 28% περίπου τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προέβλεψε στην έκθεσή της η Knight Frank, αλλά ο ρυθμός αύξησης θα είναι «αισθητά πιο αργός» σε σχέση με την πενταετία μεταξύ 2018 και 2023.
«Αυτή η διευρυνόμενη ομάδα πλούσιων ατόμων φαίνεται καλή για τον κλάδο ακινήτων», συνέχισε η Knight Frank. «Σχεδόν το ένα πέμπτο των UHNWI σχεδιάζει να επενδύσει σε εμπορικά ακίνητα φέτος, ενώ περισσότερο από το ένα πέμπτο σχεδιάζει να αγοράσει κατοικίες. Η ανάπτυξη κατά την περίοδο πρόβλεψης παρέχει διάφορες ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους κατασκευαστές που είναι σε θέση να παραδώσουν ακίνητα που ταιριάζουν στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των νεόπλουτων».
Σχεδόν όλα (91%) των UHNWI έλκονται προς επενδύσεις με πάθος, σύμφωνα με την έρευνα της Capgemini, όπως πολυτελή ακίνητα, κρασί, συλλεκτικά αντικείμενα και τέχνη. «Η αυξανόμενη όρεξη για πολυτελείς δεύτερες κατοικίες έχει ωθήσει τις συμβουλές ακίνητης περιουσίας στην πρώτη πεντάδα των απαιτήσεων υπηρεσιών των UHNWI όταν αποφασίζουν να επιλέξουν μια εταιρεία διαχείρισης περιουσίας», πρόσθεσε ο Γκάνεμ.
Latest News
Ο κρατικός κολοσσός καπνού της Κίνας ανθεί, κόντρα σε παγκόσμιες τάσεις
Η China Tobacco είναι σχεδόν μονοπώλιο σε ένα έθνος θεριακλήδων
Πώς οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια στην εργασία
Τα υψηλά επίπεδα απουσιών που προκαλείται από ασθένεια μετά την πανδημία δημιουργούν προβλήματα στους εργοδότες
Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία
Παρεμφερή προβλήματα αντιμετωπίζουν ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαρνιέ. Θέλουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένους στόχους, αλλά τους λείπουν τα χρήματα.
Απρόσμενη ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας εν μέσω πολέμου
Παρά τον πόλεμο το ΑΕΠ του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο
«Taramagate»: Τι συμβαίνει στη Βρετανία με την έλλειψη ταραμοσαλάτας
Η απεργία σε ένα εργοστάσιο στη Βρετανία έχει προκαλέσει πανικό στους Λονδρέζους που διαμαρτύρονται για την ταραμοσαλάτα
Σίγουρος για τον πληθωρισμό παρά τις υψηλές υπηρεσίες o Λουίς ντε Γκίντος
Η οικονομία έχει απογοητεύσει πρόσφατα, καθώς η κατανάλωση παραμένει αδύναμη, δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος
Το «φρένο χρέους» στη Γερμανία και τα όριά του
Το «φρένο» εισήχθη στη Γερμανία το 2009 από την τότε καγκελάριο Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της «μεγάλης ύφεσης»
Στα 300 δισ. δολαρια η κεφαλαιοποίηση της Bytedance, μητρικής του Tiktok
Η ByteDance δεν είχε κάποιο σχέδιο IPO στον ορίζοντα, δηλώνουν πηγές που επικαλείται το Reuters - Πώς ενισχύει τη ρευστότητα
Τα διαπραγματευόμενα assets των αμερικανικών τραπεζών ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια
Είναι η πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση που οι αμερικανικές τράπεζες χτίζουν τέτοιο ενεργητικό σε διαπραγματευόμενα assets
Τζον Κατσιματίδης: «Η Ελλάδα δεν χαίρει μεγάλου ενδιαφέροντος στο τραπέζι του Τραμπ»
Ο Τζον Κατσιματίδης, ένας από τους πλουσιότερους ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ