Η αμερικανική πολυεθνική μεταφορών Uber Technologies παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς, ταχυμεταφορών, παράδοση φαγητού και μεταφορά εμπορευμάτων. Λειτουργεί σε περίπου 70 χώρες και 10.500 πόλεις παγκοσμίως και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ridesharing παγκοσμίως με πάνω από 150 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως και 6 εκατομμύρια ενεργούς οδηγούς και κούριερ.

Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, η Uber εξέτασε μια πιθανή προσφορά για την Expedia, τον ιστότοπο ταξιδιωτικών κρατήσεων των ΗΠΑ αξίας σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάτι τέτοιο θα ήταν μακράν η μεγαλύτερη εξαγορά της Uber, καθώς προσπαθεί να διαφοροποιηθεί περαιτέρω και να βρει νέους δρόμους ανάπτυξης.

Uber: Τρεις νέες πράσινες επιλογές μετακίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Uber προσέγγισε συμβούλους τους τελευταίους μήνες όταν «έπεσε» η ιδέα εξαγοράς της Expedia για να εξετάσει εάν μια τέτοια συμφωνία θα ήταν δυνατή και πώς θα μπορούσε να δομηθεί, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία.

Σύγκρουση συμφερόντων

Επίκεντρο των συζητήσεων της Uber ήταν ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου της Uber Ντάρα Κοσροβσάχι, ο οποίος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Expedia από το 2005 έως το 2017 και παραμένει μη εκτελεστικός διευθυντής στο διοικητικό συμβούλιό της. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσέγγιση θα ήταν φιλική και ότι θα εξαιρούνταν από τις συζητήσεις για την συμφωνία.

Οι άνθρωποι που ενημερώθηκαν για το θέμα προειδοποίησαν ότι το ενδιαφέρον της Uber ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο και ότι ήταν πιθανό να μην προκύψει συμφωνία. Δεν έχει γίνει επίσημη προσέγγιση στην Expedia και δεν υπάρχουν τρέχουσες συζητήσεις, είπε μια από τις πηγές των FT.

Ο Κοσροβσάχι είναι προστατευόμενος του Μπάρι Ντίλερ, του dealmaker που υπηρετεί ως εκτελεστικός πρόεδρος της Expedia. Ο επικεφαλής της Uber εργάστηκε στον όμιλο διαδικτύου και μέσων ενημέρωσης IAC του Ντίλερ για επτά χρόνια και τον έχει περιγράψει ως «μεγάλο μέντορά» του.

Μετά το δημοσίευμα των FT, οι μετοχές της Expedia σημείωσαν άλμα 7,6% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου, ενώ η Uber υποχώρησε σχεδόν 2,7%.

Τα τελευταία χρόνια, η Uber έχει επεκταθεί από τις αρχικές της δραστηριότητες στις κρατήσεις σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών, στην παράδοση φαγητού, στην εταιρική επιμελητεία και στη διαφήμιση, καθώς προσπαθεί να μεταμορφωθεί σε μια «σούπερ εφαρμογή» παρόμοια με τις πλατφόρμες πολλαπλών χρήσεων που κατασκευάστηκαν από κινεζικούς τεχνολογικούς ομίλους όπως WeChat.

Ο Κοσροβσάχι είπε στους FT αυτή την εβδομάδα: «Οπουδήποτε θέλετε να πάτε στην πόλη σας και οτιδήποτε θέλετε να αγοράσετε, θέλουμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να το κάνετε».

Η Uber έχει φιλοδοξίες στον τουριστικό τομέα

Η προσθήκη της Expedia και της τεχνολογίας κρατήσεών της θα υποστηρίξει τα μέγιστα αυτές τις φιλοδοξίες. Η τέταρτη μεγαλύτερη διαδικτυακή ταξιδιωτική εταιρεία δημιούργησε έσοδα 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023 εν μέσω τουριστικής έκρηξης μετά την πανδημία, αλλά προειδοποίησε αυτό το καλοκαίρι ότι αντιμετώπισε επιβράδυνση της ταξιδιωτικής ζήτησης.

Η δύναμη πυρός της Uber για συγχωνεύσεις και εξαγορές ενισχύθηκε από την αύξηση της μετοχής της κατά 85% τον περασμένο χρόνο, δίνοντάς της κεφαλαιοποίηση αγοράς 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανέφερε το πρώτο έτος λειτουργικής της κερδοφορίας, λόγω της αναζωπύρωσης της ζήτησης για ταξίδια, παράλληλα με την παράδοση τροφίμων, τα logistics και το ταχέως αναπτυσσόμενο διαφημιστικό σκέλος της.

Ο οικονομικός διευθυντής Πρασάνθ μαχέντρα Ράτζα δήλωσε τον Αύγουστο ότι η «ύψιστη προτεραιότητα» της Uber για την ανάπτυξη κεφαλαίων ήταν η επένδυση στην ανάπτυξη, μεταξύ άλλων και μέσω εξαγορών.

Η μετοχή της Expedia έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% το περασμένο έτος, αλλά είναι μόνο το ένα δέκατο του μεγέθους του πιθανού μνηστήρα της.

Uber

Ντάρα Κοσροβσάχι

Οι εξαγορές της Uber

Η Uber έχει κάνει αρκετές μεγάλες συμφωνίες από τότε που ιδρύθηκε το 2019. Επεκτάθηκε στην παράδοση τροφίμων και ποτών μέσω των εξαγορών της Postmates για 2,65 δισεκατομμύρια δολάρια και της Drizly για 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, εισήλθε στον κλάδο μεταφοράς και εφοδιαστικής μέσω της αγοράς 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Transplace και πέτυχε συμφωνία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Careem, μια επιχείρηση μεταφορών στη Μέση Ανατολή.

Η εταιρεία κατέχει επίσης μερίδια στην εταιρεία αυτόνομων αυτοκινήτων Aurora και στον κινεζικό όμιλο μεταφορών DiDi και πρόσφατα σύναψε συνεργασίες με την υπηρεσία αυτόνομων ταξί Waymo της Google και την GM’s Cruise.

Τον Αύγουστο, η Uber εξασφάλισε την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Τα στελέχη ήταν πρόθυμα να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε προσφορά για την Expedia δεν θα οδηγούσε ξανά σε υποβάθμιση, ανέφεραν δύο άτομα που ενημερώθηκαν για το ενδιαφέρον της.

Στην Expedia, ο Κοσροβσάχι έγινε ένα από τα καλύτερα αμειβόμενα στελέχη της Αμερικής.

Η μετοχή της Uber υποχώρησε αμέσως μετά την εισαγωγή της, αλλά έκτοτε έχει αυξηθεί, ανεβάζοντας την αξία των δικαιωμάτων προαίρεσης του Κοσροβσάχι σε περίπου 136 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Οι μετοχές έχουν έκτοτε αυξηθεί κατά 23%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή