Τη συνεργασία της με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Eli Lilly, δημιουργό μιας από τις δημοφιλέστερες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στη Βρετανία. Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στο BBC, «πρέπει να μειώσουμε την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η συνεργασία με την Eli Lilly θα βοηθήσει για να πετύχουμε τον στόχο μας αυτό».

Η συνεργασία προβλέπει μεταξύ άλλων επενδύσεις 279 εκατ. στερλινών (334 εκατ. ευρώ) της αμερικανικής εταιρείας στη Βρετανία για την παρασκευή «εξαιρετικά δημοφιλών σκευασμάτων που βοηθούν στο αδυνάτισμα».

Βρετανία: Αναθεώρηση της άμυνας μέσω ΑΙ – Το μεγάλο εγχείρημα και οι κίνδυνοι

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με σαφείς υγειονομικούς και κοινωνικούς στόχους, αλλά και με πρόδηλες οικονομικές προσδοκίες καθώς «η βρετανική κυβέρνηση θέλει να βασιστεί σε θεραπείες νέας γενιάς κατά της παχυσαρκίας για να μειώσει την πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας και να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιστρέφουν στην εργασία», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το εξήγησε ο πρωθυπουργός των Εργατικών μιλώντας στο BBC: «Αυτό το φάρμακο θα είναι πολύ χρήσιμο για τους  ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, για όσους πρέπει να χάσουν βάρος προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία τους. Θα είναι όμως πολύ σημαντικό το φάρμακο και για την οικονομία, διότι οι άνθρωποι αυτοί που θα θεραπευθούν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους».

Ο Κιρ Στάρμερ πρόσθεσε επίσης ότι το όφελος θα είναι μεγάλο και για το NHS, το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο «βρίσκεται σε κρίση έπειτα από χρόνια υποχρηματοδότησής του». Και είναι δα πρόσφατο το παράδειγμα της κατάρρευσης του NHS κατά την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού.

Βρετανία: Κόστος 11 δισ. στερλίνες ετησίως

Η Eli Lilly θα κατασκευάσει μονάδα μια παραγωγής στο Μάντσεστερ που «θα είναι ένας πραγματικός επιταχυντής καινοτομίας», κατά την κυβέρνηση. Στη μονάδα αυτή θα πραγματοποιηθεί μια έρευνα πενταετούς διάρκειας για να μελετηθεί η πραγματική επίδραση του δημοφιλούς φαρμάκου για τον διαβήτη Mounjaro το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, συμβάλλει δραστικά και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Κατά την βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», 3.000 άτομα με παχυσαρκία που είναι άνεργοι, μερικώς απασχολούμενοι ή σε αναρρωτική άδεια θα προσληφθούν για την πραγματοποίηση της μελέτης αυτής, η οποία πρέπει κυρίως να αξιολογήσει εάν η λήψη αυτού του φαρμάκου επιτρέπει στους ασθενείς (παχύσαρκους) να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Υγείας Γουές Στρίτινγκ, η παχυσαρκία κοστίζει στο βρετανικό Σύστημα Υγείας 11 δισ. στερλίνες (13,17 δισ. ευρώ) κάθε χρόνο, «ακόμη περισσότερο και από το κάπνισμα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα είναι ορισμένοι άνθρωποι να σταματήσουν να εργάζονται και άλλοι να παίρνουν κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες επιπλέον αναρρωτική άδεια ετησίως από τους συναδέλφους τους με φυσιολογικό βάρος.

Ο Στρίτινγκ τόνισε, πάντως, ότι η λήψη αυτών των θεραπειών «δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής».

Παχυσαρκία και ανεργία στη Βρετανία

«H σεμαγλουτίδη που πωλείται με την επωνυμία Ozempic είναι η πιο γνωστή και δημοφιλής από τις θεραπείες κατά της παχυσαρκίας. Η Eli Lilly ανέπτυξε μια εναλλακτική θεραπεία με βάση την τιρζεπατίδη παρασκευάζοντας το Mounjaro, το οποίο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή. Το φάρμακο έγινε ανάρπαστο από το 2022 που πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις στην αγορά», μεταδίδει το AFP.

Τον περασμένο Φεβρουάριο εγκρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο η πώληση του Mounjaro, καθώς η παχυσαρκία σαρώνει στη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και αφορά την Αγγλία, το 26% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30) και το 38% ήταν υπέρβαροι (με δείκτη μάζας σώματος από 25 έως 30).

Με βάση τα στοιχεία αυτά η Βρετανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων πολιτών στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι ανάλογο στη χώρα, καθώς επικρατούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης (ανεργία κάτω του 5%). Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης του Λονδίνου, στα τέλη Αυγούστου 2024 το ποσοστό ανεργίας στη χώρα διαμορφώθηκε στο 4%, με 1,39 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών να είναι άνεργα.

Εκτός από τους επισήμως καταγεγραμμένους ανέργους, όμως, υπάρχουν επιπλέον 9,26 εκατομμύρια Βρετανοί ηλικίας 16 έως 64 ετών που θεωρούνται «οικονομικά ανενεργοί». Βρίσκονται  δηλαδή εκτός αγοράς εργασίας και έχουν πάψει να αναζητούν κάποια απασχόληση. Ο αριθμός των «οικονομικά ανενεργών» εκτινάχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με αφορμή την πανδημία της Covid-19, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

«Αναποτελεσματικά τα μέτρα»

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης Στάρμερ προκάλεσαν πάντως διαφωνίες και αντιδράσεις και πυροδότησαν μια ενδιαφέρουσα προβληματική στη Βρετανία. Ο Κρις Τόμας, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Institute for Public Policy Research (IPPR), εξέφρασε την άποψη ότι «δεν έχει νόημα να στέλνουμε τους παχύσαρκους ανθρώπους πίσω στο εργασιακό περιβάλλον, διότι αυτό ευθύνεται εν πολλοίς για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν».

Ο Τόμας θεωρεί ότι η κυβέρνηση ταυτόχρονα με τη βοήθεια που θα παράσχει προκειμένου να χάσουν βάρος όσοι το χρειάζονται, θα πρέπει να διασφαλίζει επίσης ότι οι εργοδότες είναι σε θέση να εγγυώνται στους εργαζομένους τους πρόσβαση σε μια υγιεινή διατροφή στους εργασιακούς χώρους. Διαφορετικά θα πρέπει να υφίστανται κυρώσεις από τις Επιθεώρηση Εργασίας και άλλες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη δημόσια Υγεία και Ασφάλεια.

Οι εργασιακοί χώροι

«Η άμεση πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα είναι καθοριστική για τη διατροφή ενός ατόμου στο χώρο εργασίας, κάτι που καθορίζει εν πολλοίς τη διατήρηση του βάρους του σε φυσιολογικά πλαίσια», εξηγεί ο Κρις Τόμας. Διότι «η ισχυρή ψυχολογική πίεση που υφίστανται στα εργασιακά περιβάλλοντα και τα κυλιόμενα ωράρια που εφαρμόζονται σε πολλές επιχειρήσεις ωθούν τους εργαζομένους να τρέφονται με προϊόντα που αγοράζουν σε πακέτο, μια συνήθεια κατά κανόνα ανθυγιεινή».

Το IPPR προτείνει στην κυβέρνηση να συμφωνήσει με τις βρετανικές επιχειρήσεις στον καθορισμό «προτύπων καλής υγείας και θρεπτικής διατροφής» στους χώρους εργασίας. Οι εποπτικές αρχές «θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις σε μεγάλες εταιρείες που εμφανίζουν απαράδεκτα υψηλό ποσοστό παραιτήσεων των εργαζομένων λόγω προβλημάτων υγείας», σημειώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου. Διότι «το στρες, η ανασφάλεια και εν γένει οι κακές εργασιακές συνθήκες συμβάλλουν σημαντικά στην εκτίναξη της παχυσαρκίας στη Βρετανία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή