Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ επικύρωσε τη διάθεση ποσοστού 20% της θυγατρικής εταιρείας «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» στην κινεζική State Grid International Development Belgium Ltd, η οποία είχε υποβάλει δεσμευτική, βελτιωμένη προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών.

Το mega project για ρεύμα σε Δωδεκάνησα και τα νησιά ΒΑ Αιγαίου – Οι παίκτες και ο διαγωνισμός

Η «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» είναι ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, που αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και μια από τις τρεις βαθύτερες, θαλάσσιες διασυνδέσεις, παγκοσμίως.

Το κατασκευαστικό σκέλος του έργου έχει ολοκληρωθεί με την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών (500kV) και οπτικών καλωδίων, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες καλωδίωσης και εγκατάστασης του υπαίθριου εξοπλισμού.

Η ηλέκτριση του καλωδίου θα ξεκινήσει δοκιμαστικά στις αρχές του 2025 και θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το προσεχές καλοκαίρι.

ΑΔΜΗΕ: Στη β΄φάση ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου

Ξεκινά η δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV των διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα με την επιτυχή συμμετοχή των εταιρειών Fulgor Α.Ε, Nexans Norway A.S. και Prysmian Powerlink S.r.l.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα κληθούν να υποβάλουν την τελική οικονομική και τεχνική τους προσφορά, βάσει των οποίων θα προκύψει ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι του έργου. Η ανάθεση θα πραγματοποιηθεί με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά, από οικονομική άποψη.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η προβλεπόμενη διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διαγωνιστική πρακτική, την οποία ακολουθούν και άλλοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, λόγω της υψηλής ζήτησης υποβρυχίων καλωδίων για έργα διασυνδέσεων σε διεθνές επίπεδο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων παραγωγής στα εργοστάσια των αναδόχων.

Σε αντίθεση με τη διενέργεια ανεξάρτητων διαγωνισμών, η συμφωνία – πλαίσιο εξασφαλίζει πιο συμφέρουσες τιμές, ευνοϊκότερους χρόνους παράδοσης και καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Σκυλακάκης στην Ε.Ε.: «Οι καταναλωτές πλήρωσαν το καλοκαίρι για μία ώρα ρεύμα ένα μηνιάτικο»
Ενέργεια |

Σκυλακάκης στην Ε.Ε.: «Οι καταναλωτές πλήρωσαν το καλοκαίρι για μία ώρα ρεύμα ένα μηνιάτικο»

Ο Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. τόνισε τη σημασία θέσπισης μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών – Το παρασκήνιο με την κοινή πρόταση Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας

Πετρέλαιο θέρμανσης: Χωρίς επιδότηση στην αντλία η πρεμιέρα διάθεσης του
Ενέργεια |

Σε ετοιμότητα τα διυλιστήρια για επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης – Το σενάριο και οι τιμές διάθεσης

Φθηνότερο κατά περίπου 15% διατίθεται από σήμερα 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης – Η στρατηγική των Helleniq Energy και Motor Oil για έξτρα εκπτώσεις και επιδοτήσεις

Γεραπετρίτης: Επενδύσεις για ενιαία περιφερειακή αγορά ενέργειας – Στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια
Ενέργεια |

Γεραπετρίτης: Επενδύσεις για ενιαία περιφερειακή αγορά ενέργειας – Στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με πλήρη σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» σημείωσε ο Γεραπετρίτης