Η πτώση της παραγωγής βόειου κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες «ανοίγει» περισσότερο την πόρτα των εξαγωγών στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα η τελευταία να εξάγει ποσότητες ρεκόρ και να μεγαλώνει  το μερίδιο αγοράς της στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Το Reuters, μεταφέρει την εικόνα απο ένα εργοστασιο επεξεργασίας κρέατος 100 χιλιόμετρα νότια της Καμπέρα στο Monbeef, που ανήκει στον όμιλο τροφίμων Bindaree: Eπεξεργάζεται πλέον, περίπου 200 βοοειδή την ημέρα, από 30-40 πριν από δύο χρόνια. Κάτι που όπως λέει το πρακτορειο θα μπορούσε να αυξηθεί σε 220 (βοοειδή) τους επόμενους μήνες.

Πολυεθνικές τροφίμων: Γιατί οι κορυφαίοι όμιλοι αναζητούν νέους δρόμους ανάπτυξης

«Είναι η ιδανική στιγμή», λέει ο Ράϊαν Μακντοναλντ, υπεύθυνος κτηνοτροφίας του εργοστασίου. «Η ζήτηση από την εξαγωγική αγορά των ΗΠΑ ανεβάζει τις τιμές στα σφαγεία, γεγονός που στη συνέχεια ανεβάζει την αγορά των βοοειδών».

Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων βοείου κρέατος στον κόσμο. Καθέμια αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 10% του παγκόσμιου εμπορίου βοείου κρέατος, στέλνοντας περίπου ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εξωτερικό κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία.

Η ξηρασία έχει συρρικνώσει τον αριθμό των βοοειδών στις ΗΠΑ στον μικρότερο από τη δεκαετία του 1950, ωθώντας τη χώρα να εισάγει περισσότερο βόειο κρέας και να εξάγει λιγότερο.

Η πτώση των αμερικανικών εξαγωγών θα συνεχιστεί

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αμερικανικές εξαγωγές βόειου κρέατος θα μειωθούν περαιτέρω, καθώς οι αγρότες κρατούν τα βοοειδή για να αναπαραχθούν και να ανασυγκροτήσουν τα κοπάδια, δημιουργώντας μια αυξανόμενη ευκαιρία στην αγορά για τους αντιπάλους.

Οι περισσότεροι μεγάλοι εξαγωγείς βοείου κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας σε ποσότητες Βραζιλίας, έχουν περιορισμένη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία είτε λόγω της πτώσης της παραγωγής είτε λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στην αγορά.

Οι παραγωγοί της Νότιας Αμερικής αντιμετωπίζουν δασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους περισσότερους απαγορεύεται η αποστολή στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τους μεγαλύτερους αποδέκτες αμερικανικού βοείου κρέατος, λόγω των κανόνων για τον αφθώδη πυρετό.

Αντίθετα, η Αυστραλία έχει πλημμυρίσει με βοοειδή και έχει απρόσκοπτη εμπορική πρόσβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Η φάρμα βοοειδών Monbeef στην Cooma της Αυστραλίας- REUTERS/Peter Hobson

Η «γιορτή» της Αυστραλίας δεν θα διαρκέσει για πάντα. Οι αγορές βοοειδών κινούνται σε κύκλους αποψίλωσης και ανασυγκρότησης και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020, το κοπάδι της Αυστραλίας θα έχει πιθανότατα εξαντληθεί, ενώ οι αριθμοί των βοοειδών στις ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν ανακάμψει.

Αλλά προς το παρόν, υπάρχουν χρήματα που μπορούν να κερδηθούν κάτω από την Αυστραλία, δήλωσε ο Ben Theurer, αναλυτής της Barclays στην Πόλη του Μεξικού.
«Η Αυστραλία θα έχει μερικά χρυσά χρόνια. Θα είναι πολύ, πολύ κερδοφόρα», είπε.

Στον κορυφαίο μεταποιητή της χώρας, τον αυστραλιανό βραχίονα της βραζιλιάνικης πολυεθνικής JBS τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 57% σε ετήσια βάση στα 226 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, όπως δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις.

Οι αγρότες κερδίζουν επίσης. Οι τιμές των βοοειδών συνήθως πέφτουν όταν η προσφορά ζώων είναι άφθονη, αλλά τα βαριά μοσχάρια αξίζουν περίπου 3,50 A$ (2,35 δολάρια) το κιλό, όπως δείχνουν τα στοιχεία του βιομηχανικού οργανισμού Meat & Livestock Australia, κάτω από τις πρόσφατες κορυφές αλλά πάνω από το περσινό χαμηλό των 2 A$, όταν οι αγρότες πάλευαν να βγάλουν τα έξοδά τους.

«Επωφελούμαστε», δήλωσε ο George King, αγρότης κοντά στο Carcoar στη νοτιοανατολική Αυστραλία. «Χωρίς αυτή τη διεθνή ζήτηση, θα ήμασταν σε απόγνωση».

Μερίδια αγοράς

Οι αποστολές της Αυστραλίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτοξευθεί από 11.000 τόνους -κατά μέσο όρο- αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα το 2022 σε σχεδόν 40.000 τόνους αξίας 290 εκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, τους περισσότερους για κάθε μήνα από το 2015, δείχνουν τα τελωνειακά στοιχεία στα οποία αποκτήθηκε πρόσβαση μέσω του Trade Data Monitor.

Το μερίδιο της Αυστραλίας στις εισαγωγές βόειου κρέατος των ΗΠΑ αυξήθηκε από 12% το 2022 σε 22% τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους.

Οι εξαγωγές προς τους μεγαλύτερους εισαγωγείς της Ασίας, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, έχουν επίσης αυξηθεί καθώς οι αμερικανικές αποστολές μειώθηκαν.
Το μερίδιο αγοράς της Αυστραλίας αυξήθηκε από 38% το 2022 σε 47% φέτος στην Ιαπωνία και από 35% σε 45% στο ίδιο χρονικό διάστημα στη Νότια Κορέα, ενώ το μερίδιο των ΗΠΑ μειώθηκε από 40% σε 34% στην Ιαπωνία και από 55% σε 48% στη Νότια Κορέα.

Στην Κίνα, όπου η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές, το μερίδιο της Αυστραλίας αυξήθηκε από 7% σε 8%, ενώ το μερίδιο των ΗΠΑ υποχώρησε από 7% σε 5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα