Τον προβληματισμό του αναφορικά με τη διάδοση του μοντέλου  Ιταλίας-Αλβανίας για το άσυλο, σε ολόκληρη την ΕΕ. εκφράζει ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή στους Financial Times: «Πρόκειται για διμερή συμφωνία. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να επαναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε προσθέτοντας ότι πρώτα πρέπει να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά.

«Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία για το άσυλο και ό,τι τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιστραφούν στην Ιταλία. Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. . . που θα πήγαιναν;», διερωτήθη.

Ζήτησε μάλιστα από την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση παράλληλα με τις προσπάθειες για τον περιορισμό των παράτυπων εισόδων, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζομένους στην οικονομία της Ευρώπης.

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για το ευρωπαϊκό συμβούλιο – Τα θέματα της ατζέντας

Ο κ. Μητσοτάκης για το εργατικό δυναμικό

«Αν θέλετε να φτιάξετε έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεστε επίσης μια μεγάλη πόρτα», είπε ο Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή εξειδικευμένο».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει σώσει «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», αλλά τόνισε ότι «θα δυσκολέψουμε την είσοδο των ανθρώπων».

Οι FT επισημαίνουν ότι  «ο Έλληνας ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2019 και είναι πολιτικός σύμμαχος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε τις Βρυξέλλες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να αυξήσουν τον αριθμό των μεταναστών που απελαύνονται, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20%».

«Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται… αλλά δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης τι θα κάνουμε με αυτούς», είπε ο Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ένα βασικό κενό στο μεταναστευτικό πλαίσιο του μπλοκ. «Ορισμένες από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια για να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη πρόταση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για το ευρωπαϊκό συμβούλιο – Τα θέματα της ατζέντας
Επικαιρότητα |

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για το ευρωπαϊκό συμβούλιο - Τα θέματα της ατζέντας

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο της νέας σεζόν και η ατζέντα είναι «βαριά» - Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας

Χρήστος Γείτονας: Ήθελε να γίνει γιατρός… έχτισε το μεγαλύτερο ιδιωτικό σχολείο
Επικαιρότητα |

Χρήστος Γείτονας: Ήθελε να γίνει γιατρός… έχτισε το μεγαλύτερο ιδιωτικό σχολείο

Ο Χρήστος Γείτονας ιδρυτής του CGS έφυγε από τη ζωή - «Υπήρξε οραματιστής της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας που καθοδήγησε τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό όμιλο για πέντε δεκαετίες», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα εκπαιδευτήρια