Μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ στο τέλος του 2027 εξήγγειλε εν μέσω χειροκροτημάτων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Εφόσον υλοποιηθεί η εξαγγελία, ένας μέσος μισθός σε τρία χρόνια από σήμερα θα ισοδυναμεί με καθαρές αποδοχές της τάξεως των 1.150 ευρώ. Πιθανόν μάλιστα ο μέσος μισθός των εμποροϋπαλλήλων, οι οποίοι κατά κανόνα αμείβονται με υψηλότερους μισθούς από τον κατώτατο, να κινηθεί πιο πάνω.

Luxury brands: Επενδύσεις από τη Βουλιαγμένη έως τη Μύκονο – Ποιες πολυτελείς μάρκες «χτίζουν» θέση στην Ελλάδα

Όλα αυτά όμως ισχύουν για τους πολλούς, αφού υπάρχουν επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η ΛΟΥΙΣ ΒΟΥΙΤΤΟΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Ε., που δεν περιμένει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για να ανταμείψει τους υπαλλήλους της.

Οι απίστευτοι μισθοί στα καταστήματα της Louis Vuitton στην Ελλάδα

H «ακτινογραφία» των μισθολογικών δεδομένων της Louis Vuitton στην εν Ελλάδι θυγατρική της, όπως προκύπτουν από τις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2023, είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή και ίσως να δημιουργεί μια μικρή… ζήλεια για τους υπόλοιπους εμποροϋπαλλήλους.

Με τζίρο 64,84 εκατ. ευρώ το 2023 αυξημένο κατά 19,3% σε σχέση με το 2022, οι 64 εργαζόμενοι της ελληνικής θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου πολυτελών ειδών έλαβαν αμοιβές 3,709 εκατ. ευρώ, με τις εργοδοτικές εισφορές που κατέβαλλε η επιχείρηση να φθάνουν τις 613.120 ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο 57.965 ευρώ μεικτά ετησίως ο καθένας και κάθε μία.

Το 2022 οι 46 Έλληνες υπάλληλοι (χωρίς να παίρνουμε και όρκο για την εθνικότητα) του ισχυρότερου ομίλου μόδας και οινοπνευματωδών του κόσμου είχαν ετήσια μεικτά έσοδα της τάξης των 2,557 εκατ. ευρώ, ήτοι 55.590 ευρώ ο καθένας και κάθε μία.

Κι όλα αυτά ενώ η κερδοφορία ήταν ελαφρώς μειωμένη (τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 18,66 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων σε 14,5 εκατ. ευρώ, αμφότερα μειωμένα κατά περίπου 4,4%), τόσο λόγω της πρόσληψης 18 νέων εργαζομένων όσο και των επενδύσεων σε νέα σημεία (200 χιλιάδες ευρώ κόστισαν τα εγκαίνια του νέου καταστήματος στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου Zuma στη Μύκονο, ενώ το κόστος κατασκευής του εν λόγω καταστήματος ανήλθε σε 600 χιλιάδες ευρώ).

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη των αμοιβών αρκεί να αναφέρουμε ότι οι 126 εργαζόμενοι της ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια) σε επίπεδο μητρικής εταιρείας το 2023 έλαβαν 7,007 εκατ. ευρώ σε μισθούς και λοιπές παροχές. Ήτοι 55.611 ευρώ ετησίως.

Ας σημειωθεί επίσης ότι η εταιρεία Randstad, από τους ηγέτες στην παροχή υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού παγκοσμίως αναφέρει ότι «ως υπάλληλος λιανικής πώλησης σε entry level θέση, ξεκινάς με μισθό κατά προσέγγιση τα 13.500€ ετησίως. Οι απολαβές σου αυξάνονται σταδιακά καθώς αποκτάς περισσότερη εμπειρία και εκπαιδευτικά προσόντα, είναι πιθανό ο μισθός σου να φτάσει τα 22.500€ ετησίως».

Τα «χρυσά» μερίσματα

Ικανοποιημένοι δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι της Louis Vuitton στην Ελλάδα αλλά και οι διοικούντες τη μητρική εταιρεία, αφού η εγχώρια εταιρεία είναι πραγματικά μηχανή χρήματος, με αποτέλεσμα να έχουν λαμβάνειν 14,5 εκατ. ευρώ σε μερίσματα. Ήδη έχουν εισπράξει σχεδόν τα 10 εκατ. ευρώ με τη μορφή προμερίσματος και έπονται και τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Τα καταστήματα

Εκτός από το κατάστημα Louis Vuitton στην καρδιά του πλέον luxury εμπορικού δρόμου της χώρας, στην οδό Βουκουρεστίου 19, και των 3 καταστημάτων του κορυφαίου brand στη Μύκονο, άνοιξε και η μπουτίκ στη μαρίνα της Βουλιαγμένης (Αstir Marina).

Μάλιστα, πέραν της Louis Vuitton, ο όμιλος LVMH έχει παρουσία και με ακόμη έναν ακόμη οίκο πολυτελείας, τον Loro Piana, που φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας ρούχα από μαλλί και κασμίρι, ενώ στη χώρα μας διαθέτει ήδη ένα κατάστημα στο Nammos Village της Μυκόνου.

Τα καλύτερα έρχονται

Στην οικονομική της έκθεση η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως η ΛΟΥΙΣ ΒΟΥΙΤΤΟΝ Ελλάς θα συνεχίσει να είναι κερδοφόρα επισημαίνοντας τα εξής: «Η εικόνα των μελλοντικών διεθνών μετακινήσεων και του εισερχόμενου τουρισμού είναι θετική. Εφόσον τα θετικά σενάρια επιβεβαιωθούν, και σε συνδυασμό με την υπάρχουσα προσπάθεια εκμετάλλευσης της εσωτερικής αγοράς, αναμένουμε να υπάρξει μια ακόμη αύξηση της ζήτησης».

Ακόμη αναφέρεται πως «σε όλο αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας παγκοσμίως, τις συνεχιζόμενες πολεμικές εντάσεις στην Ουκρανία και το ξέσπασμα της ισραηλο-παλαινιστιακής σύγκρουσης, η οποία δυσχεραίνει την ασφάλεια και επαυξάνει το κόστος μεταφοράς αγαθών κατά μήκος διεθνών εμπορικών οδών ιδιαίτερα στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας η Louis Vuitton αποδεικνύεται ανθεκτική ώστε όχι μόνο να επιβιώνει αλλά και να παραμένει με κερδοφόρο αποτέλεσμα παρά τις συνθήκες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις