Νέα πνοή στην ΑΑΔΕ που ταλαιπωρείται εσχάτως από κρούσματα διαφθοράς με τελευταίο αυτό της Κέρκυρας επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, αυξάνοντας τις δικλείδες ασφαλείας και τα επίπεδα εσωτερικού ελέγχου αλλά και μειώνοντας την γραφειοκρατία.

Φορολογικές δηλώσεις: Πρόστιμα από 2.500 ευρώ σε υπαλλήλους για καθυστερήσεις – Ποιοι «απειλούνται»

Αυξάνονται τα επίπεδα ασφαλείας

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης θα υπάρξει μια ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του Διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησης.

Το Συμβούλιο Διοίκησης δεν θα εμπλέκεται στην καθημερινή λειτουργία της ΑΑΔΕ (πχ. προμήθειες, προσωπικό κτλ.), ενώ ταυτόχρονα αποκτά περισσότερο θεσμικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του Διοικητή και των Υποδιοικητών καθώς και την σύνταξη ετήσιων αξιολογήσεων του έργου τους.

Πού θα «λογοδοτεί» ο Διοικητής

Με λίγα λόγια, ο διοικητής της ΑΑΔΕ θα είναι υπόλογος στο Συμβούλιο Διοίκησης και μάλιστα το έργο του θα αποτυπώνεται στις ετήσιες εκθέσεις του Συμβουλίου. Σήμερα προβλέπεται λογοδοσία της ηγεσίας της ΑΑΔΕ μόνον προς τον υπουργό Οικονομικών και στη Βουλή των Ελλήνων.

Μοιράζονται οι αρμοδιότητες

Δεύτερη αλλαγή που δρομολογείται από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι η δημιουργία 3 θέσεων υποδιοικητών με στόχο να επικουρούν το έργο του Διοικητή καλύπτοντας συγκεκριμένους τομείς. Οι 3 θέσεις αφορούν τα εξής αντικείμενα:

α) Οργάνωση λειτουργιών.

β) Νομικές Υποθέσεις.

γ) Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Με τη ρύθμιση αυτή, ο διοικητής της ΑΑΔΕ σταματά να συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες. Η διοίκηση της ΑΑΔΕ σπάει σε υποτομείς. Οι υποδιοικητές αναλαμβάνουν κρίσιμους τομείς που απαιτούν προσήλωση και πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Αρχής.

Διευθυντές από τον Ιδιωτικό Τομέα

Ο Κωστής Χατζηδάκης όταν ήταν υπουργός Εργασίας υιοθέτησε το μοντέλο της πρόσληψης των Γενικών Διευθυντών και διευθυντών στον ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα.

Είχε χρησιμοποιήσει μάλιστα χαρακτηρισμούς όπως «γραφειοκράτες» και «ανάλγητοι» για υπαλλήλους του ΕΦΚΑ οι οποίοι δημιουργούσαν εμπόδια κρατώντας τις περισσότερες φορές σε ομηρία ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Παραδείγματα τέτοια ήταν όταν υπηρεσιακοί υπάλληλοι του υπουργείου είχαν αρνηθεί να συνυπογράψουν την απόφαση του για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης.

Άλλη μια περίπτωση ήταν αυτή των 444 συντάξεων χηρείας του πρώην ΝΑΤ με τον Υπουργό Εργασίας τότε να αναφέρει πως υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δημιουργούν τεχνητά εμπόδια σε βάρος των συνταξιούχων.

Να αποτρέψει παρόμοια φαινόμενα αναλγησίας και γραφειοκρατίας θέλει προφανώς να διορθώσει ο Κωστής Χατζηδάκης και στην ΑΑΔΕ, υιοθετώντας το μοντέλο του ΕΦΚΑ με τη πρόσληψη στελεχών (δηλαδή ορισμένων διευθυντών ή γενικών διευθυντών) και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ξανά Πιτσιλής

Όσον αφορά στην διοικητή της ΑΑΔΕ, η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη συμβολή του κ. Πιτσιλή στην επιτυχία του Αρχής προχωρά σε ρύθμιση για την δεύτερη ανανέωση της θητείας του.

Έτσι, ο Γιώργος Πιτσιλής που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ανεξάρτητης Αρχής από το 2017 θα μπορεί να παραμείνει επικεφαλής με ελαφρώς ψαλιδισμένες αρμοδιότητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax