Σε ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2023 προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ στη δεύτερη εκτίμηση των ετήσιων εθνικών λογαριασμών που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% την προηγούμενη χρονιά από 2% που ήταν η πρώτη εκτίμηση τον περασμένο Μάρτιο.

Μεσοπρόθεσμο: Κλείδωσαν οι στόχοι της 4ετίας για την ελληνική οικονομία

Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων του Μαρτίου, σύμφωνα με τα οποία η ανάπτυξη πέρυσι ήταν 2%. Το ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές, ανήλθε πέρυσι σε 196,984 δισ. ευρώ από 192,495 δισ. ευρώ το 2022.

Η τελική συνολική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε πέρυσι 2% (η δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,8%, αυτή των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε 0,1% και η δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,6%).

Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 0,8%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,9% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,9%.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ όρισε παράλληλα ως νέο έτος βάσης το 2020 (αντί του 2010) και έτος αναφοράς το 2021. Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή μεθοδολογικών βελτιώσεων και την αξιοποίηση νέων και επικαιροποιημένων στοιχείων από διάφορες πηγές για την κατάρτιση των εθνικών λογαριασμών με ποιοτικό έλεγχο των πηγών και των μεθόδων, όπου ήταν απαραίτητο.

Η αναθεώρηση του έτους βάσης και έτους αναφοράς αποτελεί μία τακτική εργασία για όλα τα κράτη – μέλη που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και στην οποία δύνανται να ενσωματώνονται μεθοδολογικές αλλαγές και βελτιώσεις.

Κατά τις εργασίες της αναθεώρησης ενσωματώθηκαν, κυρίως, τα εξής:

-μεθοδολογικές βελτιώσεις, στο πλαίσιο του κύκλου επαλήθευσης των μεθόδων και πηγών του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος,

-τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών 2021, σχετικά με την απασχόληση και τις κατοικίες (απόθεμα κατοικιών),

-τα αποτελέσματα της Έρευνας Διάρθρωσης Επιχειρήσεων, με έτος αναφοράς το 2021,

-επικαιροποιημένα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για όλη τη χρονοσειρά,

-νέα και επικαιροποιημένα στοιχεία από διάφορες πηγές.

Ειδικά για το 2023, η δεύτερη εκτίμηση έγινε με βάση τα διαθέσιμα ετήσια στοιχεία από τις πηγές (όπως τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, εκτιμήσεις για ΜΚΙΕΝ, ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με τους βραχυχρόνιους δείκτες, τις στατιστικές διεθνούς εμπορίου αγαθών της ΕΛΣΤΑΤ, στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος, στοιχεία απασχόλησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης κ.λπ.).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας