
Μειώνεται η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας η οποία τιμάται σήμερα, το ΚΕΠΕ σημειώνει πως η μέρα αυτή συνιστά μια αέναη υπενθύμιση των διηνεκών κελευσμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της ανθρωπότητας. Βαρύνουσα σημασία προσδίδεται στα παιδιά.
Σύμφωνα με την Ανάλυση Επικαιρότητας του ΚΕΠΕ, η φτώχεια των παιδιών απαρτίζεται από δύο μέρη: (α) την οικονομική φτώχεια και (β) την μη οικονομική φτώχεια. Τα δύο λοιπόν αυτά μέρη συνιστούν τη συνολική ή γενική φτώχεια των παιδιών.
Πέντε ελληνικές περιφέρειες στις πιο φτωχές της ΕΕ – 1 στους 3 σε κίνδυνο φτώχειας
Το οικονομικό μέρος έχει να κάνει: (α) με τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, (β) με την κατάλληλη διατροφή σε ποιοτικούς και ποσοτικούς όρους και (γ) με την απουσία της ανεργίας των κηδεμόνων των παιδιών.
Το μη οικονομικό μέρος έχει να κάνει: (α) με την απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας, (β) με την παροχή μιας εκπαίδευσης που καλλιεργεί και τον εσωτερικό κόσμο των παιδιών και (γ) με τον κατάλληλο ελεύθερο χρόνο σε ποιοτικούς και ποσοτικούς όρους.
ΚΕΠΕ: Πόσα παιδιά στην Ελλάδα βιώνουν φτώχεια
Όπως προκύπτει από την ανωτέρω Ανάλυση Επικαιρότητας :
- Περίπου 62.877 παιδιά στην Ελλάδα βιώνουν γενική φτώχεια.
- Περίπου 115.000 παιδιά βιώνουν οικονομική φτώχεια.
- Ενώ περίπου 146.996 παιδιά βιώνουν μη οικονομική φτώχεια.
Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται σε αυτή την Ανάλυση Επικαιρότητας η γενική παιδική φτώχεια μειώθηκε κατά 0,4% στο πρόσφατο σχολικό έτος 2022-2023, καθώς καταγράφεται πιο πιστά η επίδραση των επιδοματικών πολιτικών, όπως, για παράδειγμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στη στέγαση.
Η θετική αυτή εξέλιξη για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας στη χώρα μας οφείλεται στη διαμόρφωση κυρίως της οικονομικής παρά της μη οικονομικής παιδικής φτώχειας. Ειδικότερα, η οικονομική παιδική φτώχεια καταγράφει αξιοσημείωτη μείωση κατά 1,2% στο πρόσφατο σχολικό έτος 2022-2023.
Ωστόσο, καθώς οι επιδοματικές πολιτικές δεν επιδρούν στην ηθική εκπαίδευση, σημειώνεται ραγδαία αύξηση της παιδικής φτώχειας ως προς το πρίσμα της ηθικής παιδείας. Συγκεκριμένα, στο σχολικό έτος 2022–2023, καταγράφεται το χειρότερο ποσοστό για την τελευταία πενταετία, αναφορικά με την ηθική εκπαίδευση (Πίνακας 2). Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αυτή η ανησυχητική αύξηση συντελείται σε μια περίοδο κατά την οποία από τη μία η βία μεταξύ των ανηλίκων έχει οξυνθεί δραματικά και από την άλλη οι γυναικοκτονίες αυξάνονται με καλπάζοντες ρυθμούς.
Μέσα σε ένα τέτοιο ασφυκτικό, κοινωνικό κλίμα, κάποιος θα μπορούσε να αναμένει ότι το σχολείο θα είχε περισσότερο ευαίσθητα και γρήγορα αντανακλαστικά, προκειμένου να ανατραπούν
από τα θεμέλιά τους αυτά τα κακώς κείμενα. Όμως, αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά επιπλέον οι μαθητές αισθάνονται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΚΕΠΕ, ότι το σχολείο κάνει ακόμα μικρότερες προσπάθειες σε σχέση με πριν, αναφορικά με την καλλιέργεια της ηθικής τους παιδείας.


Latest News

Πόσο προστατευμένη είναι η Ελλάδα από την «καταιγίδα Τραμπ»
Κίνδυνοι λόγω Ευρώπης αλλά και ευκαιρίες - Καθώς κλείνει ο κύκλος της κρίσης χρέους ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας - Παραμένει η ζήτηση για ελληνικά assets
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς

Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας: Οι πολιτικές της κυβέρνησης διαιωνίζουν τη φτώχεια
Οι κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται συντηρούν τη φτώχεια και την ανισότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει επιδείνωση. Τι λέει το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας για την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Η ρύθμιση που ξεκλειδώνει κουρέματα και ρυθμίσεις οφειλών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η ένταξη περισσότερων υπερχρεωμένων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών, το νέο στοίχημα ΥΠΕΘΟ και servicers

Ψηφιακό ευρώ: Ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης σε δύο φάσεις
Το όραμα για μια ΕΕ που δεν θα εξαρτάται από αμερικανικές και κινεζικές υποδομές για την πραγματοποίηση πληρωμών

Στα χέρια Premia, Dimand και AKTOR οι φοιτητικές εστίες του μέλλοντος
Γιατί developers και κατασκευαστικές εταιρείες εστιάζουν στις φοιτητικές εστίες - Κινήσεις ματ από Premia, Dimand και AKTOR

Τα δύο σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές, και δωρεές

Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας - Ποιοι πάνε αύριο ταμείο
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Θα καταβληθούν 1.253.742.257,83 ευρώ σε 2.530.742 δικαιούχους

Πώς η ρήτρα διαφυγής γεμίζει το καλάθι της ΔΕΘ - Ποια μέτρα ενίσχυσης εξετάζονται
Τι προβλέπει η Λευκή Βίβλος της Κομισιόν για την απόκλιση από τα όρια αύξησης δαπανών
![Καταθέσεις: Ποια επενδυτικά καταφύγια προτιμούν οι Έλληνες επενδυτές [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/epend-shutterstock_1117388978-600x399.jpg)
Ποια επενδυτικά καταφύγια προτιμούν οι Έλληνες επενδυτές [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΤ – Πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις στις καταθέσεις