To Microsoft Excel έκλεισε τα 40ά του γενέθλια, το πρόγραμμα που για πολλούς αποτελεί την επιτομή της εταιρικής «αγγαρείας» όπως αναφέρει ο Economist

Ωστόσο, για τους οικονομικούς αναλυτές, τους συμβούλους διαχείρισης και ακόμη και για τους επιχειρηματικούς δημοσιογράφους, το πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για τα πάντα, από την εξέταση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας έως την τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων.

Τεχνητή νοημοσύνη και φθηνή εργασία αλλάζουν το τοπίο στην ανάπτυξη λογισμικού

Ο Σάτια Ναντέλα, το αφεντικό της Microsoft, του γίγαντα λογισμικού που δημιούργησε το πρόγραμμα, το αποκάλεσε το «καλύτερο καταναλωτικό προϊόν» που δημιούργησε ποτέ η εταιρεία. Έχει ακόμη και το δικό του παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Λας Βέγκας.

Η ιστορία του Excel

Το Excel δεν ήταν το πρώτο πρόγραμμα λογιστικών φύλλων για προσωπικούς υπολογιστές. Πρώτο ήταν το VisiCalc, που κατασκευάστηκε το 1979 από τον Νταν Μπρίκλιν που ήταν τότε φοιτητής στο Harvard Business School.

Μέχρι το 1983 ένα αντίπαλο πρόγραμμα, το Lotus 1-2-3, είχε πάρει την πρωτοκαθεδρία, όμως όταν η Microsoft κυκλοφόρησε το Excel το 1985, έφερε μερικές έξυπνες ανατροπές. Αντί να υπολογίζει εκ νέου κάθε κελί όταν αυτό άλλαζε, το Excel ενημέρωνε μόνο τα επηρεαζόμενα κελιά. Αυτό το έκανε πολύ πιο γρήγορο, ειδικά στο περιορισμένο υλικό των πρώτων προσωπικών υπολογιστών. Η Microsoft εγκατέλειψε επίσης το δυσκίνητο περιβάλλον γραμμής εντολών για ένα γραφικό περιβάλλον, καθιστώντας το πολύ πιο εύχρηστο. Economist

Το Excel έγινε γρήγορα ένα από τα πιο δημοφιλή επιχειρηματικά εργαλεία. Οι ακριβείς αριθμοί είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, επειδή το λογισμικό συνοδεύεται από άλλα προϊόντα της Microsoft, αλλά πέρυσι η εταιρεία ανέφερε ότι η έκδοση cloud είχε σχεδόν 400 εκατομμύρια χρήστες επί πληρωμή. Το Google Sheets, ένα ανταγωνιστικό προϊόν της Alphabet, έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει στη σκιά του Excel, ιδίως για πιο σύνθετους υπολογισμούς.

Economist: Οι κατηγορίες που δέχθηκε το Excel

Το Excel έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για λάθη που έχουν συμβεί και ο οικονομικός κόσμος είναι γεμάτος με ιστορίες από δαπανηρές γκάφες λογιστικών φύλλων, σημειώνει ο Economist.

Το Excel έχει επίσης κατηγορηθεί για το λάθος με τα ονόματα των γονιδίων σε πάνω από το ένα τρίτο των εργασιών γονιδιωματικής (επειδή τα χαρακτήριζε ως ημερομηνίες), για την υποεκτίμηση των κρουσμάτων του covid-19 στην Αγγλία (επειδή είχε περιορισμένο αριθμό γραμμών για την καταγραφή των αποτελεσμάτων) και για τη διακοπή της δίκης των ταραξιών της 6ης Ιανουαρίου στην Αμερική (επειδή ευαίσθητες πληροφορίες είχαν μείνει σε κρυφά κελιά).

Τέτοια σφάλματα δεν επηρέασαν την κυριαρχία του Excel. Μήπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να κλέψει το στέμμα του; Με τα συναρπαστικά νέα εργαλεία που τροφοδοτούνται από την τεχνολογία και υπόσχονται να κάνουν την ανάλυση δεδομένων ευκολότερη, το οικείο πλέγμα αριθμών και υπολογισμών θα μπορούσε σύντομα να μοιάζει ξεπερασμένο. Ωστόσο, αντί να αντικαταστήσει τα λογιστικά φύλλα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τα κάνει ακόμη καλύτερα, με τη Microsoft τον περασμένο μήνα να παρουσιάζει έναν βοηθό AI για το Excel.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Όλοι οι δρόμοι περνούν από τα συμπεράσματα και το «χάος που θα κυριαρχήσει»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Γιατί οι startups εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς στην αγορά συμπερασμάτων AI

Ο ανταγωνισμός στην τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα στην αγορά συμπερασμάτων μπορεί να μειώσει την τιμή, ωφελώντας τους κατασκευαστές αλλά προκαλώντας τις επιχειρήσεις cloud