Μία στις τρεις βιομηχανικές επιχειρήσεις συναντά συχνά προβλήματα δικτύου, με το 45% να τα αντιμετωπίζει αρκετές φορές τον μήνα, ενώ μόνο το 12% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αυτές οι προκλήσεις προκύπτουν μία φορά τον χρόνο ή λιγότερο, σύμφωνα με ανησυχητικά ευρήματα της Kaspersky σε έκθεσή της, η οποία ερευνά τις προκλήσεις ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών που αντιμετωπίζουν εταιρείες σε διάφορες τοποθεσίες.

Σχεδόν 10 εκατ. κλεμμένα αρχεία λογαριασμών από τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο dark web

Οι βιομηχανικές εταιρείες συνήθως λειτουργούν χρησιμοποιώντας γεωγραφικά διασκορπισμένες υποδομές, με εργοστάσια, υποκαταστήματα και άλλες βασικές εγκαταστάσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες. Η ιδιαιτερότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως υλικοτεχνικά ζητήματα, εμπόδια επικοινωνίας, δυσκολίες στον συντονισμό της λειτουργίας τους, στην σταθερή τήρηση των προτύπων ποιότητας και στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους τοπικούς κανονισμούς.

Εκτός από τις παραπάνω προκλήσεις, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που εκτείνονται σε πολλαπλές τοποθεσίες συχνά αντιμετωπίζουν ζητήματα IT υποδομής και ασφάλειας πληροφοριών. Σύμφωνα με την έκθεση «Managing geographically distributed businesses: challenges and solutions» της Kaspersky, το 49% των κατασκευαστικών εταιρειών διαπίστωσε ότι το πιο δύσκολο εγχείρημα ήταν ο αποτελεσματικός εντοπισμός και η επίλυση περιστατικών ψηφιακής ασφάλειας. Ως σημαντικές δυσκολίες επίσης αναφέρθηκαν η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας (46%) και η δημιουργία μιας συνεκτικής πολιτικής ασφάλειας (42%).

Σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιμετώπιζε τακτικά προβλήματα δικτύου, όπως βλάβες ή διακοπές δικτύου, κακή απόδοση υπηρεσιών και εφαρμογών και ανεπαρκή χωρητικότητα σύνδεσης. Το 38% εξ αυτών αντιμετώπισε τέτοιες προκλήσεις μία έως τρεις φορές τον μήνα, το 28% κάθε δύο μήνες και το 7% ακόμη και εβδομαδιαία.

Σχετικά με τον χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση του δικτύου μετά από βλάβη ή διακοπή, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (74%) δήλωσε ότι συνήθως χρειάζεται μεταξύ 1 και 5 ωρών, το 15% ξόδεψε λιγότερο από 1 ώρα, ενώ το 10% χρειάστηκε έως και μία ολόκληρη εργάσιμη ημέρα. Τέτοιες διακοπές λειτουργίας επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στα κέρδη και τη φήμη της επιχείρησης, καθώς μπορεί να κοστίζουν χιλιάδες δολάρια ανά λεπτό και ακόμη περισσότερα ανά ώρα. Είναι επομένως σημαντικό οι εταιρείες να εμποδίζουν τις πιθανές διακοπές δικτύου και να μπορούν να τις διορθώνουν γρήγορα εάν προκύψουν.

«Τα ζητήματα δικτύου στις βιομηχανικές επιχειρήσεις συχνά οδηγούν σε καθυστερήσεις, μείωση των επιπέδων παραγωγής, οικονομικές απώλειες και διακινδυνεύουν τη φήμη των εταιρειών. Όταν πέσει το δίκτυο, η επικοινωνία και οι επιχειρηματικές διαδικασίες διακόπτονται, οι εργαζόμενοι χάνουν την πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες και όλα αυτά οδηγούν σε μείωση της παραγωγικότητας, διαβρώνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πελατών. Οι εταιρείες θα πρέπει λοιπόν να προστατεύονται, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Κατανοώντας τις πιθανές αιτίες των προβλημάτων δικτύου και εφαρμόζοντας έγκαιρα στρατηγικά μέτρα, οι εταιρείες μπορούν να καταπολεμήσουν αυτές τις προκλήσεις και να προστατεύσουν όλες τις λειτουργίες τους», δήλωσε ο Maxim

Για την ελαχιστοποίηση των πιθανών προβλημάτων δικτύου και τη δημιουργία αξιόπιστης και ολοκληρωμένης προστασίας όλων των επενδυτικών αγαθών και διαδικασιών στις επιχειρήσεις, η Kaspersky συνιστά:

  • Χρησιμοποιήστε πλατφόρμες OT XDR, όπως η Kaspersky Industrial CyberSecurity (KICS), που προσφέρει κεντρική διαχείριση των επενδυτικών αγαθών και των κινδύνων, έλεγχο ασφάλειας και συμμόρφωσης και απαράμιλλη επεκτασιμότητα, παρέχοντας αξιόπιστη προστασία για βιομηχανικά δίκτυα και συστήματα αυτοματισμού. Μετά την τελευταία ενημέρωση, επιτρέπει πλέον την υποστήριξη 100 σημείων παρακολούθησης και παρέχει απεριόριστες επιλογές για τη δημιουργία νέου SDN (software-defined network) μεταξύ των καταστημάτων.
  • Εάν η εταιρεία σας χρειάζεται μια ξεχωριστή λύση για τη διαχείριση του δικτύου της από μία ενιαία κονσόλα, χρησιμοποιήστε μια εξειδικευμένη μέθοδο όπως το Kaspersky SD-WAN. Το προϊόν αυτό συμπεριλαμβάνει ξεχωριστά κανάλια επικοινωνίας και λειτουργίες δικτύου μεταξύ εταιρειών και βελτιώνει την απόδοση των εφαρμογών, διευκολύνοντας την κατασκευή αξιόπιστων δικτύων και τη διαχείριση των γεωγραφικά διασκορπισμένων επιχειρήσεων.
  • Οι εταιρείες που χρειάζονται προηγμένη προστασία μπορούν να συνδυάσουν και τις δύο λύσεις. Η σύνθεση του Kaspersky SD-WAN και του Kaspersky Industrial CyberSecurity for Networks επιτρέπει στις εταιρείες να μεταφέρουν ένα αντίγραφο της κίνησης του δικτύου τους για να δημιουργήσουν ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και προστασίας. Η συνέργεια των δύο προϊόντων καθιστά δυνατή την επέκταση των διασκορπισμένων υποδομών, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δικτύου και δίνοντας προτεραιότητα στην κυκλοφορία ICS/SCADA.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση ‘Managing geographically distributed businesses: challenges and solutions’.

Η έρευνα παρέχει μια βαθύτερη εικόνα για τις προκλήσεις ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών που αντιμετωπίζουν οι γεωγραφικά διασκορπισμένες εταιρείες και υπογραμμίζει τις λύσεις που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί για να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, η Kaspersky ρώτησε 1.000 ερωτηθέντες από 20 χώρες: Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Όλοι οι δρόμοι περνούν από τα συμπεράσματα και το «χάος που θα κυριαρχήσει»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Γιατί οι startups εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς στην αγορά συμπερασμάτων AI

Ο ανταγωνισμός στην τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα στην αγορά συμπερασμάτων μπορεί να μειώσει την τιμή, ωφελώντας τους κατασκευαστές αλλά προκαλώντας τις επιχειρήσεις cloud