Ανέκαμψαν σήμερα οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σημείωσε καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη.

Συνολικά, οι αγορές της Ασίας εμφάνισαν μικτά πρόσημα.

Στο επίκεντρο όμως ήταν η ανακοίνωση ότι το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά μειωμένο από 4,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ποσοστό ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του περασμένου έτους, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης 5% του Πεκίνου.

Στις αγορές, ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 4,4% καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα δεδομένα. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο πάνω από 3,8%.

Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,18% για να κλείσει στις 38.981,75 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε ελαφρά άνοδο στις 2.688,97 μονάδες.

Ο Blue-chip Kospi της Νότιας Κορέας διολίσθησε κατά 0,59% για να κλείσει στις 2.593,85 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε 1,55% στις 753,22 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 0,87% για να τερματίσει στις 8.283,2 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλο, οι εισηγμένες στην Ταϊπέι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing σημείωσαν άλμα έως και 6% το πρωί της Παρασκευής, φτάνοντας σε υψηλό ρεκόρ. Την Πέμπτη, η TSMC ανέφερε καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου 325,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ταϊβάν (10,1 δισεκατομμύρια δολάρια), καταγράφοντας αύξηση 54% σε ετήσια βάση και ξεπερνώντας επίσης τις προσδοκίες των επενδυτών για 300,2 δισεκατομμύρια NT$.

Στα υπόλοιπα μάκρο, τα στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας επίσης αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο στο 5,4%. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν 5,8% από έτος σε έτος τον Σεπτέμβριο, μια πτώση μεγαλύτερη από 5,3% τον Αύγουστο.

Επίσης, ο συνολικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο 2,5%, ενώ ο βασικός ΔΤΚ — ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των φρέσκων τροφίμων — αυξήθηκε 2,4% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Reuters για 2,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές