Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μία ημέρα μετά και τη νέα μείωση επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,19%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,32% στις 8.358 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,38% στις 19.657 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,39% στις 7.613 μονάδες.

Εμπορεύματα: Ασταμάτητος ο χρυσός, σπάει όλα τα ρεκόρ πάνω από τα 2.700 δολ. – To roller coaster στο πετρέλαιο

Εντούτοις, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με κέρδη, με τον FTSE 100 να κερδίζει 1,3%, τον DAX να ενισχύεται κατά 1,4% και τον CAC 40 να κλείνει στο +0,4%.

Ο κλάδος της πολυτελείας πρόσφερε σήμερα σημαντικές στηρίξεις στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν ότι θα βελτιωθούν οι προοπτικές για την κινεζική οικονομία και τις αγορές στην περιοχή, μετά και τα νέα μέτρα. Η Kering, ιδιοκτήτης Gucci, σημείωσε άνοδο 5%, ενώ η Burberry ενισχύθηκε κατά 4,45% και η LVMH κέρδισε 3,1%. Θετικά κινήθηκαν και οι Hugo Boss και Christian Dior.

«Οι τελευταίες ανακοινώσεις της Κίνας για τη στήριξη της οικονομίας καθώς και των χρηματοπιστωτικών αγορών δίνουν ώθηση στις μετοχές πολυτελείας σήμερα. Επίσης, επικρατεί η άποψη ότι τα μεγέθη βρήκαν τον “πάτο” για έναν τομέα όπου οι πτώσεις είναι συνήθως απότομες αλλά βραχύβιες», σχολίασε στο CNBC η Swetha Ramachandran, της Artemis Fund Managers.

Επίσης, κέρδη 3,5% σημείωσε η μετοχή της Volvo, αν και δέχτηκε αρχικά κάποιες πιέσεις, καθώς ανέφερε μείωση στις πωλήσεις και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά έσοδα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 12% στα 117 δισ. σουηδικές κορώνες, από 132,3 δισ. σουηδικές κορώνες το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 0,3%.

Στο μεταξύ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Madis Muller δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μια «γενική αίσθηση» ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι «πιο μέτρια» από ό,τι θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί πριν από έναν ή δύο μήνες.

“Αυτό είναι επίσης πιθανό να σημαίνει λιγότερη ανοδική πίεση στις τιμές. Η αδύναμη κατάσταση και οι προοπτικές των οικονομιών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό”, ανέφερε ο Muller.

Ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ξανά στο στόχο του 2%, ο Muller προειδοποίησε ότι πρέπει να προσέξουμε τον τομέα των υπηρεσιών.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε το θετικό σερί – Ξεχώρισαν Πειραιώς και Metlen

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, χωρίς όμως να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα μιας κατά τα άλλα θετικής εβδομάδας, που έφερε τον γενικό δείκτη πλησίον των 1.450 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 1.443,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.439,19 μονάδων (+0,04%) και 1.444,46 μονάδων (+0,40%). Ο τζίρος ανήλθε στα 122,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 30 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 3.519,65 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.315,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 1.237,81 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές