
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μία ημέρα μετά και τη νέα μείωση επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,19%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,32% στις 8.358 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,38% στις 19.657 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,39% στις 7.613 μονάδες.
Εντούτοις, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με κέρδη, με τον FTSE 100 να κερδίζει 1,3%, τον DAX να ενισχύεται κατά 1,4% και τον CAC 40 να κλείνει στο +0,4%.
Ο κλάδος της πολυτελείας πρόσφερε σήμερα σημαντικές στηρίξεις στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν ότι θα βελτιωθούν οι προοπτικές για την κινεζική οικονομία και τις αγορές στην περιοχή, μετά και τα νέα μέτρα. Η Kering, ιδιοκτήτης Gucci, σημείωσε άνοδο 5%, ενώ η Burberry ενισχύθηκε κατά 4,45% και η LVMH κέρδισε 3,1%. Θετικά κινήθηκαν και οι Hugo Boss και Christian Dior.
«Οι τελευταίες ανακοινώσεις της Κίνας για τη στήριξη της οικονομίας καθώς και των χρηματοπιστωτικών αγορών δίνουν ώθηση στις μετοχές πολυτελείας σήμερα. Επίσης, επικρατεί η άποψη ότι τα μεγέθη βρήκαν τον “πάτο” για έναν τομέα όπου οι πτώσεις είναι συνήθως απότομες αλλά βραχύβιες», σχολίασε στο CNBC η Swetha Ramachandran, της Artemis Fund Managers.
Επίσης, κέρδη 3,5% σημείωσε η μετοχή της Volvo, αν και δέχτηκε αρχικά κάποιες πιέσεις, καθώς ανέφερε μείωση στις πωλήσεις και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά έσοδα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 12% στα 117 δισ. σουηδικές κορώνες, από 132,3 δισ. σουηδικές κορώνες το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.
Οι μακροοικονομικές ειδήσεις
Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 0,3%.
Στο μεταξύ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Madis Muller δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μια «γενική αίσθηση» ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι «πιο μέτρια» από ό,τι θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί πριν από έναν ή δύο μήνες.
“Αυτό είναι επίσης πιθανό να σημαίνει λιγότερη ανοδική πίεση στις τιμές. Η αδύναμη κατάσταση και οι προοπτικές των οικονομιών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό”, ανέφερε ο Muller.
Ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ξανά στο στόχο του 2%, ο Muller προειδοποίησε ότι πρέπει να προσέξουμε τον τομέα των υπηρεσιών.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε το θετικό σερί – Ξεχώρισαν Πειραιώς και Metlen
Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, χωρίς όμως να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα μιας κατά τα άλλα θετικής εβδομάδας, που έφερε τον γενικό δείκτη πλησίον των 1.450 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 1.443,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.439,19 μονάδων (+0,04%) και 1.444,46 μονάδων (+0,40%). Ο τζίρος ανήλθε στα 122,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 30 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 3.519,65 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.315,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 1.237,81 μονάδες.


Latest News

Βρήκαν στηρίξεις και απορρόφησαν τις πιέσεις οι ευρωπαϊκές αγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,19%

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Υπό το βάρος της Nvidia η Wall Street - Μικρές στηρίξεις από τα μάκρο
Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,80% στις 16.519 μονάδες - Οδηγεί σε πτώση και άλλες μετοχές τσιπ της Wall Street

Η Ευρώπη επέστρεψε στον χάρτη - Πώς κερδίζει από το «America First»
«Στιγμές σαν κι αυτές συμβαίνουν μόνο μία φορά κάθε 100 ή 200 χρόνια» - Τι λένε traders για τις ευρωπαϊκές αγορές

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,34% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Πιέζει τις ευρωαγορές η βουτιά της ASML
Η εταιρεία κρίσιμων τσιπ ASML σημειώνει πτώση 6,5%

Επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ασία, πτώση στις αγορές
Οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι θα χρεωθεί περίπου 5,5 δισ. δολάρια για την εξαγωγή μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων