Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων και των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 20 ετών, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν πλέον σε μία «ήπια προσγείωση» (soft landing) για τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Το spread — ή το πρόσθετο κόστος δανεισμού — που κατέβαλαν εταιρείες επενδυτικού επιπέδου σε σχέση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ μειώθηκε σε μόλις 0,83 ποσοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2005.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ICE BofA, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, το spread για τους δανειολήπτες στην αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης ή «σκουπιδιών» είναι τώρα μόλις 2,89 ποσοστιαίες μονάδες, το χαμηλότερο από τα μέσα του 2007.

Τα περιθώρια μείωσης – ένας δείκτης για τον κίνδυνο χρεοκοπίας – αντικατοπτρίζουν την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση στην οποία ορισμένες εταιρείες θα δυσκολεύονταν να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Τι δείχνει το spread των ομολόγων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ – Καταλύτης τα επιτόκια

Η αγορά χρέους των ΗΠΑ

Ωστόσο, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων φοβούνται ότι η αγορά εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ αξίας 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι υπερβολικά εφησυχασμένη σχετικά με τους παρατεταμένους οικονομικούς κινδύνους ή τις πιθανές αναταράξεις μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Σε γενικές γραμμές, η αγορά προεξοφλεί μια ομαλή προσγείωση», σχολιάζει ο Μάικ Σκοτ, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στη Man Group.

Οι τιμές τόσο του εταιρικού όσο και του δημόσιου χρέους, που κινούνται αντιστρόφως προς στο κόστος δανεισμού, έχουν αυξηθεί λόγω των προσδοκιών ότι η Fed θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια μετά την πρώτη της μείωση από το 2020 τον περασμένο μήνα.

Η ανθεκτική οικονομία ενισχύει τα εταιρικά ομόλογα, τα οποία είναι σε γενικές γραμμές πιο επικίνδυνα από τα δημόσια ομόλογα των ΗΠΑ.

Ο Bill Zox, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management, είπε ότι η πείνα για εταιρικό χρέος ξεπερνά τη νέα προσφορά. «Βλέπουμε τεράστια ζήτηση για οτιδήποτε σχετίζεται με πιστώσεις», πρόσθεσε.

Το sell-off του Αυγούστου

Οι αγορές ανέκαμψαν από το sell-off τον Αύγουστο που προκλήθηκε από ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Ruben Hovhannisyan, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο TCW, είπε ότι αυτό το επεισόδιο έδειξε «πόσο υπεραγορασμένη είναι η αγορά» και «πόσο λίγα, αν όχι καθόλου, είναι τα περιθώρια για λάθη».

Και πρόσθεσε: «Αυτοί που απλώς αγοράζουν τα ομόλογα με την πεποίθηση ότι όλα είναι ρόδινα και θολά . . . μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως».

Αν και τα spreads των ομολόγων των ΗΠΑ έχουν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών, το συνολικό κόστος δανεισμού των εταιρειών παραμένει υψηλότερο από το μέσο όρο της 15ετίας σχεδόν μηδενικών επιτοκίων που ακολούθησε την οικονομική κρίση.

Η μέση απόδοση των junk ομολόγων, η οποία κινείται αντιστρόφως από την τιμή, είναι 7,29%, από λιγότερο από 5% πριν από τρία χρόνια.

Ορισμένοι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων προειδοποιούν ότι οι αγοραστές αγνοούν την λεπτή προστασία έναντι της αύξησης των αθετήσεων που παρέχεται από το τρέχον επίπεδο περιθωρίων, επειδή επικεντρώνονται σε υψηλότερες συνολικές αποδόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές