Υποχωρεί το αμερικανικό δολάριο, παίρνοντας μια ανάσα μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες κερδών, καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου αυξήθηκε μετά από έναν ακόμη γύρο μέτρων τόνωσης από την Κίνα που ενίσχυσε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές με αιχμή τις κινεζικές μετοχές.

Το δολάριο, ωστόσο, οδεύει να κλείσει την τρίτη εβδομάδα κερδών, σημειώνοντας επί του παρόντος άνοδο 0,6% αυτή την εβδομάδα. Ο δείκτης δολαρίου έχει αυξηθεί περίπου 2,8% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος από τον Απρίλιο του 2022.

Ευρώ: Φλερτάρει και πάλι με το parity με το δολάριο – Τα στοιχήματα των αγορών

Τελευταία υποχώρησε κατά 0,3% στα 103,52 , σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η μεγαλύτερη στήριξη για το δολάριο τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η μετατόπιση των προσδοκιών για την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς μια πιο ήπια φάση χαλάρωσης, μετά από μια σειρά γενικά σταθερών οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ.

Τα μέτρα τόνωσης της Κίνας

Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν συνολικά από την έναρξη δύο προγραμμάτων χρηματοδότησης από την κινεζική κυβέρνηση που έχουν στόχο την τόνωση της χρηματιστηριακής αγοράς της. Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν ράλι ως αποτέλεσμα, ανεβάζοντας και άλλες χρηματιστηριακές αγορές, συμπεριλαμβανομένων του S&P 500 και του Nasdaq. Αυτό ανέβασε το κινεζικό γουάν έναντι του δολαρίου και ενίσχυσε τα νομίσματα εμπορευμάτων, όπως το δολάριο Αυστραλίας και Καναδά.

«Η σημερινή υποχώρηση του δολαρίου οφείλεται περισσότερο στην Κίνα. Χθες το βράδυ, η Κίνα δρομολόγησε μέτρα για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς», δήλωσε ο Erik Bregar, διευθυντής διαχείρισης κινδύνου συναλλάγματος και πολύτιμων μετάλλων στην Silver Gold Bull στο Τορόντο.

«Αυτό ενίσχυσε τις κινεζικές μετοχές και το κλίμα κινδύνου ευρύτερα και άσκησε πίεση στο δολάριο/γιουάν, το οποίο με τη σειρά του βοήθησε στην άνοδο του ευρώ/δολαρίου. Αυτό ξεκίνησε κατά κάποιο τρόπο την υποχώρηση του δολαρίου».

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 4,2% τον Οκτώβριο

Ωστόσο, μια σειρά οικονομικών στοιχείων από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, συνάντησε συγκρατημένη ανταπόκριση από τις αγορές.

Η ισοτιμία γεν δολαρίου

Αργά το πρωί, το δολάριο διολίσθησε κατά 0,4% έναντι του γεν στα 149,64. Ωστόσο, έχει ενισχυθεί κατά περίπου 0,8% την εβδομάδα, έχοντας ξεπεράσει αυτό το επίπεδο την Πέμπτη για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε επίσης άνοδο 4,2% τον Οκτώβριο, την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Απρίλιο.

Στην εν γένει λάμψη του δολαρίου συνέβαλε η αυξανόμενη προοπτική νίκης του πρώην προέδρου Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς οι προτεινόμενες δασμολογικές και φορολογικές πολιτικές του θεωρούνται πιθανό να διατηρήσουν τα αμερικανικά επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Το δολάριο υποχώρησε περαιτέρω έναντι του ιαπωνικού νομίσματος μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι αμερικανικές ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,5% σε 1,354 εκατ. το Σεπτέμβριο, μετά από την εντυπωσιακή αύξηση κατά 7,8% σε 1,361 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές