Η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χθες, αλλά και οι ανησυχίες ότι το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πυροδοτήσει παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αναβιώνουν τον κίνδυνο για το ευρώ να υποχωρήσει σε 1:1 ισοτιμία με το δολάριο (το γνωστό parity).

Λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να στοχεύουν την Ευρώπη, την Κίνα και άλλες χώρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιούσε για τυχόν εμπόδια που έπλητταν την οικονομία του μπλοκ. Και ανακοίνωσε μία ακόμα μείωση των επιτοκίων, ενισχύοντας τα στοιχήματα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Οι δύο αυτές παράμετροι οδήγησαν το ευρώ σε πτώση, φέρνοντάς το σε καλό δρόμο για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών έναντι του δολαρίου και στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι της στερλίνας από το 2022.

Δολάριο: Συνεχίζει ανοδικά – Νέο υψηλό εννιά εβδομάδων – Υποχωρεί το ευρώ

«Το parity ευρώ-δολαρίου είναι σίγουρα μια πιθανότητα εάν ο Τραμπ κερδίσει και προχωρήσει πλήρως στην επιβολή δασμών», αναφέρει στο Bloomberg ο Μάικλ Χαρτ, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην Pictet Wealth Management.

Τα σενάρια για το parity ευρώ – δολαρίου

Τόσο η Pictet όσο και η Deutsche Bank AG θεωρούν πιθανό ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ένα ευρώ θα αγοράζει ένα δολάριο, ενώ η JP Morgan Private Bank και η ING Groep NV βλέπουν τον κίνδυνο να πέσει το κοινό νόμισμα σε αυτό το επίπεδο ακόμα και πριν από το τέλος του έτους.

Το αίσθημα αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, όπου οι επενδυτές αυξάνουν τα πτωτικά στοιχήματα έναντι του κοινού νομίσματος.

Οι επιλογές προστασίας από ένα ασθενέστερο ευρώ βραχυπρόθεσμα επικεντρώνονται σε μια πτώση στην περιοχή των $1,08-$1,07, σύμφωνα με στοιχεία από την Depository Trust & Clearing Corporation. Το ενδιαφέρον για προστασία από μια διολίσθηση στα 1,05 $ είναι σε άνοδο, ενώ οι συναλλαγές ισοτιμίας αποτελούν ένα μικρό κλάσμα των συνολικών όγκων, προς το παρόν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το κινεζικό γιουάν, το μεξικάνικο πέσο και το γιεν Ιαπωνίας θεωρούνται συνήθως ως τα κύρια αλεξικέραυνα για τους νέους εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ, αλλά η ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρώπης καθιστά το ευρώ ευάλωτο. Οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιορίσουν το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια.

«Οι προσδοκίες για μια επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με άλλους αντίθετους ανέμους, κινδυνεύουν να δώσουν ώθηση στις συζητήσεις για την επιστροφή του ευρώ στο parity το 2025 – ένα σενάριο που στις αγορές φαίνεται προς το παρόν να έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί», σχολιάζει το Bloomberg Economics..

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν με πιθανότητα 30% ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, και θεωρούν σχεδόν ειλημμένη απόφαση τις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση έως τον Απρίλιο. Το ευρώ διαπραγματεύεται σήμερα έναντι του δολαρίου γύρω στα 1,0850 δολ.,  καταγράφοντας την τρίτη εβδομάδα απωλειών, το μεγαλύτερο σερί από τον Ιούνιο.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ περιέγραψε τους δασμούς ως «την πιο όμορφη λέξη στο λεξικό». Ξεχωρίζοντας την Ευρώπη, πρόσθεσε: «Ξέρετε τι είναι σκληρό; η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας φέρονται τόσο άσχημα που έχουμε έλλειμμα».

Πάντως, ένα εξασθενημένο ευρώ θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων. Από την άλλη όμως αυξάνει τις πιέσεις στις τιμές μέσω του υψηλότερου κόστους εισαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές