Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, χωρίς όμως να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα μιας κατά τα άλλα θετικής εβδομάδας, που έφερε τον γενικό δείκτη πλησίον των 1.450 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 1.443,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.439,19 μονάδων (+0,04%) και 1.444,46 μονάδων (+0,40%). Ο τζίρος ανήλθε στα 122,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 30 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 3.519,65 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.315,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 1.237,81 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε θετικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει άνοδο 1,89%, και τον FTSE 25 να κλείνει στο +2,42%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 2,57%.

Αποδέσμευση από τη φθορά για το χρηματιστήριο Αθηνών

Η παύση των συνεχών απαιτητικών διαθέσεων μετοχικών πακέτων και αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίων έδωσε κάποιους βαθμούς ελευθερίας στην εγχώρια Αγορά να διορθώσει επιμέρους στρεβλώσεις και να κλείσει την εβδομάδα με μια αξιόλογη θετική απόδοση, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.

Επιπλέον ο τραπεζικός κλάδος έδειξε να απεμπλέκεται από το σύνδρομο της συμπεριφοράς της Εθνικής Τράπεζας στο ταμπλό η οποία παρουσιάζει ανάλογη εικόνα με αυτή της Τράπεζας Πειραιώς μετά την διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ. Παράλληλα η πολύμηνη συσσώρευση τιμών αρχίζει σταδιακά να αποδίδει στο «χώνεμα» της προσφοράς σε μετοχές που μέσα στην χρονιά είχαν προχωρήσει σε διαθέσεις σημαντικών μετοχικών μεριδίων.

Στο εξωτερικό το ράλι συνεχίζεται έχοντας υποστήριξη από την επιβεβαίωση της πολιτικής χαμηλότερων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων. Την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο και έχουν υποβαθμιστεί ως προς την επίδραση τους διασκεδάζοντας κάπως τους φόβους ενίσχυσης των πληθωριστικών τάσεων.

Στο εσωτερικό εκκινούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου αρχής γενομένης με την Παπουτσάνης την προσεχή Τρίτη ενώ η Σαράντης θα ανακοινώσει το πρωί της Τετάρτης. Την Πέμπτη το πρωί ακολουθεί η Metlen η οποία θα ανακοινώσει το συνοπτικό σετ των βασικών σημείων των αποτελεσμάτων. Στις 45 εταιρίες που είχαν δημοσιεύσει πέρυσι αποτελέσματα είχαν καταγραφεί καθαρά κέρδη 6,98 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες εταιρίες στο φετινό εξάμηνο έχουν δείξει κέρδη 4,78 δισ. ευρώ, αναλογούσαν δηλαδή στο 68% της επίδοσης του περυσινού εννεαμήνου και δεδομένης της αυξημένης εποχικής επίδρασης του κλάδου ενέργειας και τουρισμού η υπέρβαση του περυσινού πήχη της κερδοφορίας είναι μέσα στις δυνατότητες των εταιριών.

Ήδη 11 από αυτές τις 45 εταιρίες έχουν σημειώσει στο εξάμηνο επιδόσεις καλύτερες από το περυσινό εννεάμηνο ενισχύοντας την πιθανότητα για μια χρήση με επιδόσεις ρεκόρ. Η περίοδος των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου αν και περιέχει γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους στο εξωτερικό με κυριότερη εξέλιξη τις εκλογές στις ΗΠΑ, μπορεί να δημιουργήσει επιμέρους αγοραστικό ενδιαφέρον ή αναδιαρθρώσεων βάση ελκυστικότητας μεγεθών.

Στο ταμπλό

Τεχνικά οι 1.410 μονάδες στο χρηματιστήριο Αθηνών δικαίωσαν τις ιδιότητες τους ως επίπεδο στήριξης και έδωσαν μια μικρή ώθηση προς την γνώριμη αντίσταση των 1450 μονάδων. Οι οριακές αποκλίσεις από MACD και κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών επανέφεραν την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική τροχιά μετά από τέσσερις ήπιες μεν ανοδικές δε συνεδριάσεις.

Το βασικό χαρακτηριστικό ωστόσο και των τεσσάρων συνεδριάσεων ήταν τα διαδοχικά κλεισίματα στο υψηλό της ημερήσιας διακύμανσης ένδειξη αφύπνισης των αγοραστών οι οποίοι έδειξαν να ανακτούν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας. Το τεχνικό ζητούμενο είναι η υπέρβαση των 1455 μονάδων το οποίο έχει στο κοντινό παρελθόν ανακόψει ανάλογες ανοδικές κινήσεις και στο οποίο αναμένουμε αύξηση της προσφοράς.

Η εν λόγω αντίσταση πιθανότατα θα δοκιμαστεί την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η μικρή αισιοδοξία στο διάγραμμα της αγοράς συνοδεύεται και από αυξανόμενους τζίρους που συναινούν στην ανοδική κίνηση, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Metlen έκλεισαν με κέρδη 2,19% και 2,17% αντίστοιχα, με τις Βιοχάλκο, Aegean kai Autohellas να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Eurobank, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Cenergy, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Jumbo, Titan, ΕΛΧΑ, Εθνική, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και ΔΑΑ, αλλά καμία δεν έκλεισε πάνω από το -1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών