Την κατάργηση της δέσμευσης να διατηρηθεί σφιχτή η νομισματική πολιτική ζήτησαν ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΚΤ που αποφασίστηκε η τρίτη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με πέντε ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Αν και δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των μελών του δ.σ ωστόσο αποτελεί ένα δείγμα η συζήτηση στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας μετατοπίζεται όλο και περισσότερο από την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων στην τόνωση της ανάπτυξης της ευρωοικονομίας.

Λαγκάρντ – ΕΚΤ: Ο αέρας της Σλοβενίας έφερε «ομόφωνη» απόφαση

Από τον πληθωρισμό στην ανάπτυξη

Κατά τη συνεδρίαση, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μοιράστηκαν την εκτίμηση τους  ότι ο πληθωρισμός μπορεί να σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2% της ΕΚΤ μερικά τρίμηνα νωρίτερα από τους τρεις τελευταίους μήνες του 2025, πιο σύντομα δηλαδή από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που είχαν αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της απόφασης του Σεπτεμβρίου.

Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης της μακροχρόνιας δέσμευσης να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού «επαρκώς περιοριστικό για όσο διάστημα χρειαστεί»

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026. Ωστόσο, η έρευνα της ΕΚΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα προβλέπει ότι οι προσδοκίες για τον γενικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, όπως μετρώνται με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), είναι 2,4% για το 2024 και 1,9% τόσο για το 2025 όσο και για το 2026, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ. Παρέμειναν αμετάβλητες με εξαίρεση μια αναθεώρηση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα προς τα κάτω για το 2025, που αντανακλά κυρίως τις προσδοκίες για χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης της μακροχρόνιας δέσμευσης να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού «επαρκώς περιοριστικό για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσαν οι πηγές.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι τα επιτόκια είναι περιοριστικά όταν είναι αρκετά υψηλά ώστε να επιβραδύνουν την οικονομία και, μαζί με αυτήν, τον πληθωρισμό, οπότε η αλλαγή αυτή θα σήμαινε ότι έρχονται κι άλλες μειώσεις επιτοκίων.

Σφίγγα η Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ,  Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου εκτίμησε  ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει στον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά, με τα κέρδη να περιορίζουν εν μέρει τον αντίκτυπό τους στον πληθωρισμό. Η τράπεζα θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 12 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ  ερωτηθείσα σχετικά, επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση για τις μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα και συνεδρίαση με τη συνεδρίαση.

«Πιστεύουμε ότι η αποπληθωριστική διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και πως όλες οι πληροφορίες που λαμβάνουμε οδηγούν προς την ίδια κατεύθυνση… χαμηλότερα. Όλες οι μελέτες που έχουμε λένε την ίδια ιστορία».

Ωστόσο τέσσερις πηγές είπαν στο Reuters την Πέμπτη ότι μια τέταρτη μείωση τον Δεκέμβριο είναι πιθανή, εκτός εάν τα οικονομικά στοιχεία ή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, οι αμερικανικές εκλογές και η απειλή νέων εμπορικών δασμών εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος, θεωρήθηκαν ως σημαντική πηγή αβεβαιότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20