Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ λατρεύουν την Costco για την προσιτή βενζίνη, τα φθηνά χύμα καταναλωτικά προϊόντα αλλά και την σούπερ προσφορά του 1,50 δολ. για ένα χοτ ντογκ και ένα αναψυκτικό .

Πρόσφατα, ωστόσο, βρήκαν κάτι καινούργιο για να αγαπήσουν: τα πολύτιμα μέταλλα.

Η Costco άρχισε να πουλά χρυσό σε φυσική μορφή πέρυσι και η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή που οι αναλυτές της Wells Fargo αναμένουν ότι οι πωλήσεις θα είναι τώρα κοντά στα 100 έως 200 εκατομμύρια δολάρια το μήνα .

Γιατί ξεπουλούν οι ράβδοι χρυσού από τα ράφια της Costco

Και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το μεγάλο κατάστημα άρχισε να πουλά πλατίνα στον ιστότοπό του Η ράβδος του μετάλλου διατίθεται προς $1.089, ένα μικρό premium σε σχέση με την τιμή spot της πλατίνας, η οποία διαμορφώνεται στα $1.000 η ουγγιά.

Οι ράβδοι είναι διαθέσιμοι μόνο μέσω του e-shop της εταιρείας και για να μπορέσει κάποιος να τους αγοράσει θα πρέπει να έχει πληρώσει μια συνδρομή που κοστίζει μεταξύ 65 και 130 $ το χρόνο.

Η μετάβαση της Costco στα μέταλλα έχει καταστήσει ευκολότερο από ποτέ για τους καθημερινούς αγοραστές να κατέχουν φυσικό χρυσό και πλατίνα.

Οι επενδυτές τείνουν να συρρέουν προς τον χρυσό , ιδίως σε περιόδους οικονομικής αναταραχής – ειδικά εν μέσω φόβων ότι το δολάριο fiat μπορεί να χάσει την αξία του, λόγω πληθωρισμού ή άλλων παραγόντων.

«Ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα, με την πάροδο του χρόνου, έχουν ένα εξαιρετικό ιστορικό προστασίας της αγοραστικής σας δύναμης», λέει στο CNBC, ο Trevor Yates, επενδυτικός αναλυτής στην εταιρεία ETF Global X.

Τους τελευταίους 12 μήνες, οι επενδυτές συσσωρεύονται σε χρυσό, οδηγώντας την τιμή του σε άνοδο κατά 46% σε περίπου 2.700 δολάρια η ουγγιά.

Δεδομένης αυτής της απόδοσης, «η προσοχή στρέφεται σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν το ίδιο καλά αποτελέσματα και μπορεί να προσφέρουν αξία για τους επενδυτές», λέει ο Rob Haworth, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην US Bank Wealth Management.

Με άλλα λόγια, με την πλατίνα να μην έχει αλλάξει πολύ στην τιμή κατά την πρόσφατη άνοδο του χρυσού, οι επενδυτές σε πολύτιμα μέταλλα μπορεί να αναρωτιούνται αν είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα.

Επένδυση σε πλατίνα έναντι χρυσού

Η πλατίνα και ο χρυσός μοιράζονται μερικές από τις ίδιες ιδιότητες, μαζί με μερικές βασικές διαφορές.

Είναι και τα δύο πολύτιμα μέταλλα που αντλούν τουλάχιστον ένα μέρος της αξίας τους από την έλλειψή τους. Υπάρχει μόνο τόσος χρυσός και πλατίνα σε αυτόν τον πλανήτη που οι άνθρωποι θα μπορούν να εξορύξουν. Είναι και τα δύο πολυπόθητα για την εγγενή ομορφιά τους – και έχουν εξέχουσα θέση στα κοσμήματα. Και ως επενδύσεις, αμφότερα τείνουν να κινούνται διαφορετικά από τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα.

Αλλά οι πιθανοί επενδυτές σε χρυσό ή πλατίνα θα πρέπει να γνωρίζουν μερικές βασικές διαφορές. Πρώτον, ο χρυσός έχει μακρά ιστορία αξίας που χρονολογείται από τους αρχαίους πολιτισμούς και εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο. Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Η ζήτηση για πλατίνα, εν τω μεταξύ, είναι πολύ πιο συνδεδεμένη ως προς τη χρησιμότητά της ως βιομηχανικό υλικό. «Η πλατίνα είναι ένα βασικό συστατικό στα παραδοσιακά [εσωτερική καύση] και στα υβριδικά οχήματα», λέει ο Yates. Ως αποτέλεσμα, «η ζήτηση για πλατίνα είναι πολύ πιο κυκλική από τη ζήτηση για χρυσό».

Επιπλέον, ενώ ο χρυσός εξορύσσεται σε μεγάλο βαθμό μόνος του (μερικές φορές παράλληλα με τον χαλκό και τον ψευδάργυρο), η πλατίνα εξορύσσεται συχνά μαζί με μια ομάδα που περιλαμβάνει παλλάδιο, ρόδιο και όσμιο.

Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την πλατίνα θα ήταν φρόνιμο να «δώσουν πραγματικά προσοχή» στη δυναμική όλων των μετάλλων του ομίλου πλατίνας, λέει ο Yates, καθώς οι διακυμάνσεις σε οποιοδήποτε από αυτά μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα των ανθρακωρύχων, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή πλατίνας .

Χρυσός και αγορές

Η αγοραστική φρενίτιδα που παρατηρείται στην Costco έρχεται σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, όπου οι Αμερικανοί που βιώνουν έλλειψη μετρητών εξαργυρώνουν το ράλι του χρυσού: τα ενεχυροδανειστήρια και τα κοσμηματοπωλεία της Νέας Υόρκης έχουν δει μια πλημμύρα πωλητών. Οι πωλήσεις των χρυσών νομισμάτων American Eagle – ένας αντιπρόσωπος για αγορές λιανικής – μειώθηκαν κατά 64% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του US Mint.

Η Costco είναι το «ένα φωτεινό σημείο» στην καταναλωτική που έχει ο χρυσός, δήλωσε ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων της MKS PAMP SA με έδρα τη Γενεύη.

«Υπάρχει μια εντελώς νέα ομάδα αγοραστών λιανικής», είπε. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι θετικό μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, δεδομένου του γεγονότος ότι η Costco κατάφερε να φέρει νέους αγοραστές στον πολύτιμο χώρο».

Οι πωλήσεις της Costco

Η Costco άρχισε να πουλά ράβδους χρυσού τον Ιούνιο του 2023 στα καταστήματα των ΗΠΑ και στον ιστότοπό της. Οι ελβετικές ράβδοι των 24 καρατίων είναι μικρές – περίπου στο μέγεθος που έχουν οι μικρές μπάρες σοκολάτας που μοιράστηκαν το Halloween, αλλά όχι τόσο χοντρές – και είναι τυλιγμένες σε συσκευασία από χαρτόνι και πλαστικό. Ενώ ο πωλητής λιανικής δεν αποκαλύπτει πόσα πουλά, το buzz που δημιουργείται από τους αγοραστές προσωπικά και στο Διαδίκτυο προσφέρει ένα στιγμιότυπο της δημοτικότητάς του.

Οι πελάτες της Costco, που πληρώνουν συνδρομές μέλους, τείνουν να έχουν υψηλότερα οικογενειακά εισοδήματα από εκείνους που συχνάζουν σε άλλες αλυσίδες λιανικής. Όσοι αγοράζουν χρυσό φαίνεται να ενθουσιάζονται από την ευκολία που συναλλάσσονται με ένα μεγάλο κατάστημα για να συλλέξουν αυτό το μακροχρόνιο απόθεμα πλούτου. Ο Johnny Lee, ένας 40χρονος δημιουργός περιεχομένου από το Λος Άντζελες, αγόρασε ράβδους χρυσού από την Costco δύο φορές τον περασμένο χρόνο: μια για δώρο και μια δεύτερη φορά «μόνο για τον ενθουσιασμό του».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή