Tο ποσό των 23,6 δισ. δολαρίων (32,5 δισ. δολάρια Καναδά θα πληρώσουν η British American Tobacco και η Japan Tobacco για να διευθετήσουν την μακροχρόνια αγωγή για τον καπνό στον Καναδά, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Philip Morris.

Οι καναδικές μονάδες των τριών καπνοβιομηχανικών κολοσσών, όπως αναφέρει  το Reuters δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα το 2015, όταν δικαστήριο του Κεμπέκ επιδίκασε αποζημιώσεις σε περίπου 100.000 καπνιστές και πρώην καπνιστές, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι οι εταιρείες γνώριζαν από τη δεκαετία του 1950 ότι το προϊόν τους προκαλούσε καρκίνο, άλλες ασθένειες και δεν προειδοποίησαν επαρκώς τους καταναλωτές.

British American Tobacco: Πώς παρέκαμψε τις κυρώσεις πουλώντας τσιγάρα στη Βόρεια Κορέα

Μετά από έφεση, δικαστήριο του Κεμπέκ επικύρωσε το 2019 την απόφαση του 2015 που επιδίκασε στους καπνιστές της καναδικής επαρχίας περίπου 15 δισ. δολάρια Καναδά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καναδικές θυγατρικές των τριών μεγάλων καπνοβιομηχανιών να ζητήσουν προστασία από την πτώχευση.

Οι θυγατρικές βρίσκονται έκτοτε υπό δικαστική εποπτεία σε διαδικασία διαμεσολάβησης για τη διαπραγμάτευση ενός πιθανού διακανονισμού.

Η κατανομή του συνολικού ποσού του διακανονισμού μεταξύ των κολοσσών του καπνού παραμένει ανεπίλυτη, σύμφωνα με την Philip Morris.

H στάση των καπνοβιομηχανιών

«Αν και σημαντικά ζητήματα με το σχέδιο παραμένουν προς επίλυση, ελπίζουμε ότι αυτή η νομική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, επιτρέποντας στην RBH (Rothmans, Benson & Hedges) και στους ενδιαφερόμενους φορείς της να επικεντρωθούν στο μέλλον», δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris Jacek Olczak.Η Rothmans, Benson & Hedges είναι η καναδική μονάδα της Philip Morris.

Η British American Tobacco δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι το προτεινόμενο σχέδιο σηματοδοτεί ένα θετικό βήμα προς την εξεύρεση λύσης. Δεν παρείχε λεπτομέρειες για το σχέδιο που έκανε η Philip Morris.

Η BAT δήλωσε ότι η μονάδα της Imperial Tobacco Canada υποστήριξε το πλαίσιο και τη δομή του διακανονισμού και ότι ο διακανονισμός θα χρηματοδοτηθεί από τα μετρητά στο ταμείο και τα μετρητά που θα προκύψουν από τη μελλοντική πώληση προϊόντων καπνού στον Καναδά.

Οι μετοχές της BAT υποχώρησαν κατά 3,5% την Παρασκευή.

Η Philip Morris δήλωσε ότι η ψηφοφορία επί του σχεδίου θα γίνει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και, εάν γίνει αποδεκτή από τους ενάγοντες, η ακρόαση για την εξέταση της έγκρισης του σχεδίου θα αναμένεται στη συνέχεια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

«Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν εάν πρόκειται να βρούμε ένα σχέδιο διακανονισμού που να είναι εφαρμόσιμο», δήλωσε η μονάδα JTI-Macdonald της Japan Tobacco, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή