Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο κατά 4,6% σε ετήσια βάση για την Κίνα, υπερβαίνοντας ελαφρώς το 4,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η ανάπτυξη αυτή είναι μικρότερη από του δεύτερου τριμήνου, όπου αναπτύχθηκε κατά 4,7% (ετήσια βάση). Σε τριμηνιαία βάση, το τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε επέκταση 0,9%, έναντι 0,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Κίνητρα για ενίσχυση των μικρομεσαίων – Τι προωθεί το Πεκίνο

«Η εθνική οικονομία έδειξε θετικά σημάδια ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Σενγκ Λαϊγιούν, αναπληρωτής επίτροπος του γραφείου, στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το CNBC. «Η αυτοπεποίθηση ενισχύεται για να επιτευχθεί ο στόχος για την ανάπτυξη του έτους που είναι περίπου 5%».

Άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα, όπως οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή, ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες, σε ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το Πεκίνο έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενο δημόσιο έλεγχο σχετικά με την ικανότητά του να επιτύχει τον δικό του ετήσιο στόχο ανάπτυξης «γύρω στο 5%».

«Δεδομένου ότι το πραγματικό ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 4,8% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% περίπου για το σύνολο του έτους είναι πλέον εφικτός με πρόσθετα κίνητρα το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο Τιαντσέν Ξου, ανώτερος οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit.

«Παρά το πλήθος των προκλήσεων, η οικονομία της Κίνας δεν είναι ανίατη, όπως κάποιοι υπονοούν», πρόσθεσε ο Ξου. «Υπάρχει λόγος να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την οικονομία».

Μετά τη δημοσίευση μιας σειράς απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα μια σειρά μέτρων στήριξης για την επανεκκίνηση της υποτονικής οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ποσού των μετρητών που πρέπει να έχουν οι τράπεζες στα ταμεία τους κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι αρχές συνέχισαν να διοχετεύουν περισσότερα μέτρα τόνωσης καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του μήνα εν μέσω χαμηλού καταναλωτικού κλίματος και ενός εξασθενημένου τομέα ακινήτων. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λαν Φο’αν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει περιθώριο να αυξήσει το χρέος και το έλλειμμα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος του πακέτου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή