
Ακόμη μια αναταραχή στους κόλπους του ομίλου LVMH, καθώς ο βραχίονας των πολυτελών οίνων και οινοπνευματωδών ποτών βρίσκεται το 2024 αντιμέτωπος με μειωμένες πωλήσεις και διαρροή στελεχών.
Ενδεικτικό της κρίσης που επικρατεί στο συγκεκριμένο τομέα είναι η είδηση πως ο επικεφαλής Philippe Schaus -ανώτερο στέλεχος με μακροχρόνια εμπειρία- πρόκειται να αποχωρήσει το επόμενο διάστημα, μην μπορώντας να διαχειριστεί το πρόβλημα της μείωσης ζήτησης.
LVMH: Πούλησε την Off -White του Virgil Abloh
Οι οίκοι Moët & Chandon, Krug, Veuve Clicquot, Hennessy, Château d’Yquem, Glenmorangie και Colgin συγκαταλέγονται στους παγκοσμίου φήμης οίνους και οινοπνευματώδη ποτά του ομίλου LVMH. Τα ίδια τους τα ονόματα έχουν γίνει συνώνυμα των πιο διάσημων προελεύσεων και terroirs. Από τη Σαμπάνια μέχρι το Μπορντό και άλλες παγκοσμίως γνωστές περιοχές οινοπαραγωγής, τα συγκεκριμένα Maisons – με πολλά από αυτά να έχουν μακραίωνη ιστορία – καλλιεργούν έναν μοναδικό χαρακτήρα και μοιράζονται μια σταθερή κουλτούρα αριστείας.
Υπό την ομπρέλα της Moët Hennessy, αυτές οι εξαιρετικές σαμπάνιες, οινοπνευματώδη ποτά και κρασιά από όλο τον κόσμο αποτελούν μια συλλογή σπάνιων εμπορικών σημάτων όπου συγκλίνουν η κληρονομιά και η καινοτομία, η αυθεντικότητα και η δημιουργικότητα.
Τα 26 brands της Moët Hennessy πέρασαν στην LVMH το 1987 μέσω της συγχώνευσης με τη Louis Vuitton, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τη βιομηχανία της πολυτέλειας. Και αυτή η τελευταία όμως ήταν η ίδια μια συγχώνευση, όπως προέκυψε το 1971 μεταξύ της Moët & Chandon, ενός ιστορικού παραγωγού σαμπάνιας, γνωστού κυρίως για την Dom Perignon, και της Hennessy, ενός κορυφαίου παραγωγού κονιάκ.
LVMH: Η απότομη πτώση
Το πρώτο εξάμηνο του 2024 το συγκεκριμένο section βρέθηκε μπροστά σε αξιοσημείωτες δυσκολίες, σε αντίθεση με τις ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις του ευρύτερου ομίλου.
Ενώ η LVMH ανακοίνωσε έσοδα ύψους 41,7 δισ. ευρώ με οργανική ανάπτυξη 2%, ο τομέας Wine and Spirits σημείωσε μείωση εσόδων κατά 9% οργανικά, γεγονός που ανέδειξε την πολυπλοκότητα και τις αποκλίσεις εντός του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, όπως και τη μείωση ζήτησης για κονιάκ και σαμπάνια λόγω της πτώσης της κατανάλωσης στην Κίνα.
Το τμήμα Wines & Spirits είχε τη χειρότερη επίδοση τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, συνεχίζοντας μια τάση που το είδε να υπολείπεται όλων των άλλων κατηγοριών το 2023.
Την έξοδο επέλεξαν ο Philippe Schaus του τομέα Wines & Spirits της LVMH όπως και Chris de Lapuente, ο οποίος επιβλέπει το τμήμα που περιλαμβάνει τη Sephora.
Ο καπετάνιος (δεν) αφήνει το πλοίο τελευταίος
Χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση και με άρνηση οποιουδήποτε σχολιασμού, το Bloomberg αναφέρθηκε στην προοπτική του 61χρονου σήμερα Philippe Schaus να αποχωρήσει και μάλιστα άμεσα από τη θέση του επικεφαλής του τομέα Wines & Spirits της LVMH.
Κίνηση την οποία επιβεβαιώνει και η γαλλική La Lettre.
Η σχεδιαζόμενη «έξοδος» έρχεται μετά την ανακοίνωση της LVMH αυτή την εβδομάδα για την πτώση των πωλήσεων του τρίτου τριμήνου, με τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά να αποτελούν και πάλι το τμήμα με τις χειρότερες επιδόσεις, πλήττοντας ιδιαίτερα τη χαμηλότερη κινεζική ζήτηση για προϊόντα όπως το κονιάκ Hennessy.
LVMH: Και οι αλλαγές συνεχίζονται
Είναι επίσης η τελευταία μεταβολή σε μια συνεχιζόμενη ανανέωση της εκτελεστικής επιτροπής που πιθανόν να προκαλέσει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική ηγεσία του γαλλικού ομίλου που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Bernard Arnault.
Ο Chris de Lapuente, ο οποίος επιβλέπει το τμήμα που περιλαμβάνει τη Sephora, είναι ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος που πρόκειται να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου. Είναι 61 ετών και η LVMH δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί.
Ο γεννημένος στο Λουξεμβούργο Schaus, εντάχθηκε στη LVMH πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, αρχικά στη Louis Vuitton, πριν μετακινηθεί στην επιχείρηση αφορολόγητων ειδών DFS του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ. Ενώ ορίστηκε Ο Schaus είναι επικεφαλής της Moet Hennessy τα τελευταία επτά χρόνια. Εντάχθηκε στην εκτελεστική επιτροπή της LVMH πριν από 12 χρόνια.


Latest News

Το «δεξί χέρι» του Μακρόν σε ρόλο κλειδί στη Société Générale
Ο Αλέξις Κόλερ εγκαταλείπει τη θέση του επιτελάρχη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 2017 γαι κορυφαίο ρόλο στη Société Générale

Ποιος επιχειρηματίας εγκαταλείπει κι αυτός την Βρετανία λόγω αλλαγής της φορολογίας;
Ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ φαίνεται ότι θα προστεθεί και αυτός στη λίστα των επιχειρηματιών που σκέφτονται σοβαρά να εγκατελείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την φορολογική μεταρρύθμιση των εργατικών

ΗΠΑ: Αύξηση της εγχώριας παραγωγής ορυκτών
Τι αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Ο Μασκ τα γυρίζει τώρα για το DOGE - «Σχεδόν κανένας δεν έχει απολυθεί»
Ο Μασκ και η ομάδα του αναφέρθηκαν στο όραμα του DOGE για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι «σαν την Apple Store»

Στα 12 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης του Λιβάνου
Οι εκτιμήσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών για την οικονομία της χώρας - Τι αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Βηρυτό

Ξένοι στον ίδιο πλανήτη ΗΠΑ και ΕΕ
Προς τα πού οδεύουν οι σχέσεις των δύο στενότερων αμυντικών συμμάχων και εμπορικών εταίρων του 20ού αιώνα, των ΗΠΑ και της ΕΕ

Ποιο ήταν το μεγάλο επενδυτικό λάθος που παραδέχθηκε ο Γουόρεν Μπάφετ
Η εταιρεία για την οποία ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πως πλήρωσε «πάρα πολλά» για να την αποκτήσει

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές απέναντι στα τουρκικά assets - Τι φοβούνται
Το ποσό αυτό των 25 δισ. δολ. με το οποίο στήριξε τη λίρα η κεντρική τράπεζα αντανακλά το υψηλό κόστος στήριξης της εύθραυστης οικονομίας σε μια δραματική εβδομάδα για την Τουρκία

Η Αργεντινή αναζητά... 23η διάσωση από το ΔΝΤ και ζητά δάνειο 20 δισ.
Το πακέτο που ζητά η Αργεντινή και η σταδιακή του εφαρμογή του υπόκειται σε έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

Καμπανάκι Νάγκελ: Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό
Ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποιεί και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ