Το Μεξικό θέλει απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις, αλλά η γραφειοκρατία εμποδίζει αυτή την επιδίωξη. Τώρα επιδιώκει να μειώσει στο μισό τον επιτρεπόμενο χρόνο για να προσελκύσει περισσότερα εργοστάσια

Ο νέος Οργανισμός για Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Μεξικού θα επιδιώξει εντός του επόμενου έτους να μειώσει δραστικά τον αριθμό των εμποδίων για τις εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα με εργοστάσια παραγωγής.

Airbnb: Βάζει… κόφτη η Πόλη του Μεξικού – Ανάχωμα στην έκρηξη των ενοικίων

Κάνοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης απλούστερες και κεντρικές μέσω μιας ενιαίας ψηφιακής πύλης, η χώρα εκτιμά ότι μπορεί να μειώσει τον μέσο χρόνο για μια εταιρεία να ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στο Μεξικό σε 1,3 χρόνια, περίπου το ήμισυ της τρέχουσας αναμονής. Η Πρόεδρος Κλαούντια Σάινμπαουμ υποσχέθηκε μια νέα στρατηγική για την προώθηση των επενδύσεων με παράλληλη ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών.

Ευρύτερη προσπάθεια ψηφιοποίησης στο Μεξικό

Το σχέδιο αδειοδότησης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Χοσέ Αντόνιο Πένια Μερίνο, επικεφαλής του νέου Οργανισμού για Ψηφιακό Μετασχηματισμό, για την ενίσχυση της καινοτομίας, την αύξηση των κρατικών εσόδων και την προώθηση της ανάπτυξης — μια επέκταση των ίδιων ειδών πρωτοβουλιών που πραγματοποίησε με τη Σάινμπαουμ όταν ήταν δήμαρχος της πόλης του Μεξικού.

«Στις ατζέντες της δημόσιας καινοτομίας ή τεχνολογίας που έχω δει σε άλλα μέρη, το θέμα της απλοποίησης συνήθως δεν εμφανίζεται ή είναι εκ των υστέρων σκέψη, αλλά για εμάς είναι κεντρικό», δήλωσε ο Μερίνο σε συνέντευξή του πριν από το συνέδριο του Bloomberg CityLab. «Δίνει στις αρχές τα εργαλεία για να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν ενώ εξακολουθούν να είναι ρυθμιστικές αρχές και μειώνει τον φόρτο εργασίας για όσους επενδύουν».

Το σχέδιο αδειοδότησης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας  για την ενίσχυση της καινοτομίας, την αύξηση των κρατικών εσόδων και την προώθηση της ανάπτυξης

Οι στόχοι του οργανισμού κυμαίνονται από τη διασφάλιση πρόσβασης στο διαδίκτυο σε κάθε ενήλικα στη χώρα έως την απλούστευση των καθημερινών εργασιών των πολιτών, όπως η λήψη πιστοποιητικού γέννησης. Ο Μερίνο ηγήθηκε των ψηφιακών προσπαθειών της πόλης του Μεξικού μέχρι το 2023 προτού συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία εκστρατείας της Σάινμπαουμ για τη συλλογή προτάσεων για μια πιθανή διοίκηση.

Κυβερνητική απλοποίηση

Στην πρωτεύουσα του Μεξικού, το έργο του οργανισμού επέτρεψε στο 75% των γραφειοκρατικών αιτημάτων να έχουν ψηφιακή επιλογή. Σε εθνικό επίπεδο, ο Μερίνο είπε ότι οραματίζεται μια ενιαία πύλη μέσω της οποίας μια εταιρεία θα μπορούσε να υποβάλει όλα τα έγγραφα και στη συνέχεια να παρακολουθεί ποια τμήματα των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών αδειών έχουν εγκριθεί. Γενικότερα, ο οργανισμός επιδιώκει να μειώσει τα 7.000 μεμονωμένα βήματα των ομοσπονδιακών διαδικασιών στο μισό και να διαθέσει το 80% από αυτά ψηφιακά.

Η Σάινμπαουμ, η οποία ανέλαβε καθήκοντά την 1η Οκτωβρίου, έχει δεσμευτεί να καταλήξει σε ένα εθνικό σχέδιο για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των εταιρειών στο Μεξικό και θα συναντηθεί την Τρίτη με CEO από το Μεξικό και τις ΗΠΑ για να υποστηρίξει το νέο της σχέδιο. Ο Μερίνο επιβλέπει όλες τις προσπάθειες ψηφιοποίησης, οι οποίες είπε ότι μειώνουν τον χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι στην πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι επιτυχίες της πόλης περιελάμβαναν την πρόσληψη μιας ομάδας 40 προγραμματιστών που δημιούργησαν προϊόντα που θα κόστιζαν στην πόλη 150 εκατομμύρια δολάρια εάν είχαν γίνει από εξωτερικές εταιρείες, είπε ο Merino.

Ο Μερίνο στοχεύει επίσης να διασφαλίσει ότι κάθε ενήλικας έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με έναν βραχίονα της εταιρείας κοινής ωφελείας CFE. Με περισσότερα από 100.000 σημεία δημόσιας πρόσβασης στο διαδίκτυο στη χώρα, το έργο έχει ολοκληρωθεί εν μέρει, αλλά ελπίζει ότι ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές θα έχουν επιλογές μέσω δορυφορικής υπηρεσίας ή επέκτασης καλωδίων οπτικών ινών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή