Πολύ πιθανή εκτιμούν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι είναι μια επόμενη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, βλέποντας τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2% ταχύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Αυτό αναφέρουν στο Reuters πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% θα επιτευχθεί το πρώτομ ή το δεύτερο τρίμηνο του 2025, πολύ νωρίτερα από ό, τι δείχνουν οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ – ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

ΕΚΤ: Πού στρέφει το ενδιαφέρον της μετά τη μείωση των επιτοκίων

Μια επόμενη μείωση στην τελευταία συνεδρίαση των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας το 2024 θα συμβάλει επίσης στην τόνωση της οικονομίας και θα διασφαλίσει μια ήπια προσγείωση, εκτιμούν οι ίδοι.

Τρίτη συνεχόμενη μείωση επιτοκίων

Χθες Πέμπτη, το ΔΣ της ΕΚΤ προχώρησε στην την τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η απόφαση, η οποία δεν αναμενόταν τις προηγούμενες εβδομάδες όπως έδειξαν και τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, έρχεται μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία στη ζώνη του ευρώ είναι  σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντήθηκαν για τελευταία φορά. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ και κατήλθε στο 1,8%.

Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι πληροφορίες για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η διαδικασία αντιπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Εκτίμησε ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει στον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

«Πιστεύουμε ότι η αποπληθωριστική διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και πως όλες οι πληροφορίες που λαμβάνουμε οδηγούν προς την ίδια κατεύθυνση… χαμηλότερα. Όλες οι μελέτες που έχουμε λένε την ίδια ιστορία».

«Τον Δεκέμβριο θα έχουμε ακόμα πιο πολλά στοιχεία και όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε meeting by meeting τι θα κάνουμε με τη νομισματική πολιτική, δεν αλλάζουμε τη μεθοδολογία μας και δεν προαποφασίσαμε», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Οι αγορές ενίσχυσαν τα στοιχήματα για περαιτέρω χαλάρωση. Οι επενδυτές παίζουν τώρα με την ιδέα ότι οι μειώσεις κατά τρίμηνο θα διατηρηθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2025, αντί για τον Μάρτιο, που τιμολογούσαν μέχρι τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Μάλιστα, ορισμένοι traders αρχίζουν επίσης να στοιχηματίζουν σε κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή