Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη καθώς μειώνει τα επιτόκια ως απάντηση στην ύφεση του πληθωρισμού και στην αποδυνάμωση της οικονομίας, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Μιλώντας λιγότερο από μία ημέρα αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν το κόστος δανεισμού για τρίτη φορά φέτος, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας ανέφερε την τρέχουσα απρόβλεπτη φύση της γεωπολιτικής, καθώς και τους ίσους κινδύνους υπέρ-και υποεκτίμησης του στόχου πληθωρισμού 2%.

Αποκλειστικό Reuters: Ποιοι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να γίνει περιστέρι η ΕΚΤ

«Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη στα μάτια μου. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τον περιοριστικό χαρακτήρα της νομισματικής μας πολιτικής με τον κατάλληλο τρόπο», είπε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι. «Αλλά ο ρυθμός θα πρέπει να είναι ρυθμός ευκίνητου πραγματισμού. Σε ένα πολύ αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, διατηρούμε απόλυτη προαιρετική δυνατότητα για τις επόμενες συναντήσεις μας.»

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ κράτησε κλειστά τα χαρτιά της  σχετικά με τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ. Οι αγορές, ωστόσο, στοιχηματίζουν σε μια σειρά περικοπών στις επόμενες συνεδριάσεις – ξεκινώντας τον Δεκέμβριο, όταν ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι μια μεγαλύτερη κίνηση μισής μονάδας μπορεί να παίζει με τον πληθωρισμό να έχει ήδη υποχωρήσει στο 1,7%.

Οι εκτιμήσεις του Ιρλανδού κεντρικού τραπεζίτη

Ερωτηθείς για τον ρυθμό χαλάρωσης, ο επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας Gabriel Makhlouf απέρριψε την ιδέα ότι δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών της περιοχής η ΕΚΤ θα μπορούσε να είχε επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων της.

«Σίγουρα δεν πιστεύω ότι έπρεπε να πάμε πιο γρήγορα» τόνισε στον Irish Examiner. «Η δική μου αίσθηση είναι ότι σίγουρα υπήρξαν κάποιες εκπλήξεις, αλλά νομίζω ότι η φύση αυτού που βλέπουμε, κατά την άποψή μου, αφορά περισσότερο διαρθρωτικά προβλήματα».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό προειδοποίησε ότι ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές καταναλωτή δεν μπορούν να επηρεαστούν από την ΕΚΤ.
«Υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι κίνδυνοι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε εκεί έξω», είπε. «Η όλη γεωπολιτική πλευρά είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ από ορισμένες απόψεις, και αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Πρέπει απλώς να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά». ευρωβαρόμετρο

Η πορεία του πληθωρισμού

Οι αξιωματούχοι βλέπουν την αύξηση των τιμών να επιταχύνεται και πάλι τους επόμενους μήνες, προτού κατασταλάξει στο 2% το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Άλλη μια μείωση κατά την τελευταία συνάντηση του έτους είναι πολύ πιθανή, είπαν.

«Δεν είναι η πρώτη μείωση του επιτοκίου και δεν θα είναι η τελευταία» εκτιμά ο Βιλερουά σχολιάζοντας την απόφαση της Πέμπτης. «Στο μέλλον, επαναδιατυπώσαμε με σαφήνεια ότι θα αποφασίζουμε με βάση τα δεδομένα πέρα από τη μεταβλητότητα των επόμενων μηνιαίων στοιχείων και συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων δεικτών και των προβλέψεών μας».

Το σχόλιο του Εσθονού κεντρικού τραπεζίτη

Σχολιάζοντας νωρίτερα σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller είπε ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το 2%, καθώς η οικονομία της περιοχής παραπαίει. Προειδοποίησε όμως ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υφίστανται.

«Εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος η ακόμη αρκετά ταχεία αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και η σχετική αύξηση του μέσου μισθού να διατηρήσουν τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ ταχύτερο από τον στόχο της ΕΚΤ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αργός ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, ιδίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, «επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι η κεντρική τράπεζα δεν χρειάζεται πλέον να διατηρεί τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδά τους για να επιβραδύνει μόνιμα την άνοδο των τιμών» σημείωσε ο Muller.

Η αισιοδοξία του Σλοβένου κεντρικού τραπεζίτη

Ο Σλοβένος ομόλογός του, Bostjan Vasle, ήταν επίσης αισιόδοξος.

«Όλα δείχνουν ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι πιο ισχυρή», δήλωσε στο ραδιόφωνο RTVSLO. «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα ταλαντευτεί ελαφρώς προς τα πάνω τους επόμενους μήνες, προτού επιστρέψει σε μια σταδιακή καθοδική πορεία και πάλι το επόμενο έτος».

Υποβάθμισε τις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για ύφεση, αλλά για επιβράδυνση της ανάπτυξης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή