Οι υπερπλούσιοι  στην Βρετανία που έχουν φορολογική έδρα εκτός της χώρας βλέπουν την φυγή ως διέξοδο στα φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης Στάρμερ. Τώρα προτρέπουν την κυβέρνηση να εισαγάγει ένα ιταλικού τύπου καθεστώς ενιαίας φορολογίας για να αποτρέψει την έξοδο πλούτου, καθώς το προνομιακό τους καθεστώς απειλείται στον επερχόμενο προϋπολογισμό.

Οι Ξένοι Επενδυτές για τη Βρετανία (Foreign Investors for Britain), ένας όμιλος λόμπι που αποτελείται από τους αποκαλούμενους non-dom και τους συμβούλους τους, μαζί με το think tank Oxford Economics έχουν προτείνει ένα κλιμακωτό φορολογικό καθεστώς (TTR) που θα χρεώνει στους πλούσιους με ξένη φορολογική έδρα μια ενιαία ετήσια αμοιβή με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς (IHT), για περιουσιακά στοιχεία εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και φόρους του Ηνωμένου Βασιλείου σε εισοδήματα και κέρδη στο εξωτερικό για έως και 15 χρόνια.

Βρετανία: Γιατί γίνεται απαγορευτική για τους πλούσιους

Τέτοιοι φόροι θα επιβάλλονται ανάλογα με την καθαρή περιουσία ενός ατόμου, με προτεινόμενες ετήσιες χρεώσεις που κυμαίνονται από 200.000 λίρες Αγγλίας για άτομα αξίας έως 100 εκατομμυρίων λιρών και ετήσια χρέωση 2 εκατομμυρίων λιρών για άτομα αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων λιρών. Η Ιταλία χρεώνει πρόσφατα διπλασιασμένο φόρο 200.000 ευρώ ετησίως, ανεξάρτητα από την περιουσία.

Θα συζητήσουν τις προτάσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους την Πέμπτη

«Εάν δεν υπάρχει σταθερότητα, οι άνθρωποι τώρα κάνουν σχέδια να φύγουν», δήλωσε στο CNBC ο Λέσλι Μακλίοντ Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Foreign Investors for Britain, την Τετάρτη στο CNBC κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανακοίνωση των προτάσεων.

Το καθεστώς non-dom του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένας φορολογικός κανόνας της εποχής της αποικιοκρατίας

Το καθεστώς non-dom του Ηνωμένου Βασιλείου καθιερώθηκε την εποχή της αποικιοκρατίας, ο οποίος επιτρέπει σε άτομα που ζουν στη χώρα αλλά έχουν έδρα αλλού να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος και κερδών κεφαλαίου από το εξωτερικό για έως και 15 χρόνια. Το 2023, εκτιμάται ότι 74.000 άτομα απολάμβαναν το καθεστώς, έναντι 68.900 το προηγούμενο έτος.

Ενώ το καθεστώς ήταν από καιρό πολιτικά αμφιλεγόμενο, είχε δεχθεί πιέσεις τους τελευταίους μήνες, αφότου το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε τον Αύγουστο την επιτάχυνση της σχεδιαζόμενης κατάργησης του καθεστώτος non-dom, απαγορεύοντας επίσης τη χρήση καταπιστευμάτων για την προστασία περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Η πρόταση έρχεται καθώς η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς αναμένεται να ανακοινώσει υψηλές φορολογικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της στις 30 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών.

Βρετανία

Ρέιτσελ Ριβς

Οι non-dom μετακινούν χρήματά από την Βρετανία

Η Ριβς είχε πει προηγουμένως ότι η κατάργηση του προγράμματος θα μπορούσε να αποφέρει 2,6 δισεκατομμύρια λίρες για το υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της επόμενης κυβέρνησης.

Ωστόσο, η έρευνα της Oxford Economics τον περασμένο μήνα προειδοποίησε ότι τα σχέδια θα μπορούσαν αντ ‘αυτού να κοστίσουν στους φορολογούμενους 1 δισεκατομμύριο λίρες μέχρι το 2029-2030 σε άμεσα έσοδα. Συνολικά, οι 72 non-dom που ερεύνησε επένδυσαν συνολικά σχεδόν 8,5 δισεκατομμύρια στερλίνες στην οικονομία από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα των χρημάτων που επενδύονται από non-dom, επομένως αυτή η επένδυση βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε την Τετάρτη ο Άλεξ Στιούαρτ, αναπληρωτής διευθυντής της Oxford Economics. Knight Frank

Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν προληπτικές κινήσεις

Νέα έρευνα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από την οικονομική δεξαμενή σκέψης υποδηλώνει ότι οι non-dom που συμμετείχαν είχαν ήδη μεταφέρει τουλάχιστον 842,2 εκατομμύρια λίρες από την Βρετανία ενόψει των αλλαγών.

Αρκετά άτομα που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, δήλωσαν στο CNBC ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες σε περίπτωση που υιοθετηθούν τα πιο σκληροπυρηνικά μέτρα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Τετάρτης, στην οποία συμμετείχαν 115 non-dom και 42 σύμβουλοι, λίγο παραπάνω από 1 τους 10 (13%) θα εξακολουθούσε να προχωρήσει σε σχέδια αποχώρησης σε περίπτωση εισαγωγής του νέου φορολογικού καθεστώτος, ενώ το 98% δήλωσε ότι θα φύγει εάν η πρόταση για οριζόντιο φορολογικό καθεστώς που προτείνουν δεν υιοθετηθεί.

Ο Ντόμινικ Λόρανς, συνεργάτης της Charles Russell Speechlys, ο οποίος βοήθησε στη σύνταξη των προτάσεων, είπε ότι τα σχέδια ήταν μια «βελτίωση» στο ιταλικό σύστημα, καθώς θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σύμφωνα με τις βαθμίδες πλούτου, δημιουργώντας έτσι πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Βρετανία

Οι εργατικοί φλερτάρουν τους κροίσους

Η κυβέρνηση των Εργατικών έχει δηλώσει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την φορολογική αδικία. Ωστόσο, έκτοτε φάνηκε να αμβλύνει τη στάση της, με τη Ριβς να επανεξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα στοιχεία της φορολογίας για non-dom.

Ο πρωθυπουργός Στάρμερ θέλει να προωθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως κόμβο ανάπτυξης και δημιουργίας πλούτου, καθώς τη Δευτέρα συγκέντρωσε μια ομάδα 300 ηγετών επιχειρήσεων στην εναρκτήρια Διεθνή Επενδυτική Σύνοδο Κορυφής των Εργατικών.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, είπε στο CNBC στην εκδήλωση ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή για να αποφύγει την αποξένωση των δημιουργών πλούτου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι «συμμορφώνονται με τους κανόνες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή