
Ένας τερματικός σταθμός πετρελαίου του Ιράν που κατασκευάστηκε για να παρακάμψει τα ζωτικής σημασίας Στενά του Ορμούζ φαίνεται να έχει εν μέρει γεμίσει με αργό, προσφέροντας στην Τεχεράνη ένα μέσο για να μεταφέρει λίγο από το πετρέλαιο της στον κόσμο χωρίς να χρησιμοποιήσει την πλωτή οδό.
Όπως γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο μια εικόνα από τον ιστότοπο Sentinel Hub, ο τερματικός σταθμός πετρελαίου Jask – που άνοιξε επίσημα τον Ιούλιο του 2021 αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανενεργός έκτοτε ως εγκατάσταση φόρτωσης- ήταν περίπου κατά το ήμισυ γεμάτος στα τέλη του περασμένου μήνα. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, μια άλλη δεξαμενή του φαινόταν επίσης να έχει γεμίσει.
Ο τερματικός σταθμός θεωρείται σημαντικός επειδή το Ιράν έχει απειλήσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις δικές του ροές καθώς και εκείνες των παραγωγών από όλη τη Μέση Ανατολή. Η πλωτή οδός έχει βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο λόγω των εντάσεων με το Ισραήλ.
Εν αναμονή εξελίξεων η αγορά – Τι θα γίνει εάν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από το Bloomberg, την περίοδο των επίσημων εγκαινίων το 2021, δύο μικρά δεξαμενόπλοια φάνηκαν να φορτώνουν, αλλά η διαδικασία αυτή δεν επαναλήφθηκε ξανά μέχρι τον περασμένο μήνα.
Η λειτουργία του Jask
Ωστόσο, ακόμη και αν λειτουργήσει πλήρως, ο Jask – που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο των στενών του Ορμούζ αλλά έξω από τον Περσικό Κόλπο – δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το νησί Kharg ως κύρια διέξοδος του ιρανικού πετρελαίου.
Τα σχέδια έδειχναν ότι η εγκατάσταση θα είχε την ικανότητα να φορτώνει 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα και τη δυνατότητα να συγκρατεί 20 φορές περισσότερο σε δεξαμενές, έτοιμες για αποστολή.
Ενώ ο Jask μπορεί να εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αδρανής όσον αφορά τις φορτώσεις, δεν ισχύει το ίδιο για το νησί Kharg.
Ο τερματικός σταθμός, στο βόρειο άκρο του Περσικού Κόλπου, ήταν η πιο σημαντική διέξοδος για τις εξαγωγές αργού του Ιράν από τη δεκαετία του 1960.
Βρίσκεται κοντά στα κύρια κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, φιλοξενεί περισσότερες από 50 δεξαμενές αποθήκευσης και προβλήτες φόρτωσης με αγκυροβόλια για έως και 10 δεξαμενόπλοια, που θεωρητικά σημαίνει ότι θα μπορούσε να διακινεί έως και 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των εξαγωγών αργού του Ιράν.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού