Η «Coffee Berry»,  από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να εισέλθει στη ρουμανική αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας οικονομικού περιεχομένου Profit.ro, όπως αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι.

Ειδικότερα, η αλυσίδα, η οποία διαθέτει – αποκλειστικά με βάση συμβάσεις δικαιόχρησης/franchise – 130 καταστήματα καφέ στην Ελλάδα, 83 στην Κύπρο, 7 στην Αίγυπτο και από 1 στη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία και το Μαρόκο (ενώ ετοιμάζεται να εισέλθει στο Κουβέιτ, αλλά και στις ΗΠΑ), σχεδιάζει να ξεκινήσει την δραστηριότητά της στην Ρουμανία το επόμενο έτος. Η εταιρεία  ιδρύθηκε το 2016 και πέρυσι (2023) είχε κύκλο εργασιών 18,5 εκατ. ευρώ (+9% σε σχέση με το 2022), ενώ η εκτίμηση για το τρέχον έτος είναι 19,5 εκατ. ευρώ. Διαθέτει εργοστάσιο επεξεργασίας καφέ στο Κορωπί, με παραγωγική δυναμικότητα 3.200 τόνων καφέ ετησίως, ενώ ετοιμάζει άλλη μια παραγωγική μονάδα στην ίδια περιοχή (επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία

Σημειωτέον ότι στη Ρουμανία (και συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι) δραστηριοποιούνται ήδη με επιτυχία δύο άλλες μεγάλες ελληνικές αλυσίδες καφέ, η “Γρηγόρης Μικρογεύματα” και η “Mikel”.

Περαιτέρω, η αλυσίδα λιανικής πώλησης παιχνιδιών και ειδών οικιακής χρήσης “Jumbo” θα ανοίξει στην Cluj-Napoca το νέο της κατάστημα στη Ρουμανία. Ήδη ο όμιλος “Jumbo” έχει εκτεταμένη παρουσία στη Ρουμανία με 19 καταστήματα – 5 στο Βουκουρέστι-Ilfov, δύο στην Oradea και από ένα κατάστημα στις πόλεις Timișoara, Arad, Ploiești, Pitesti, Constanța, Suceava, Bacău, Brăila, Brașov, Craiova, Sibiu και Iași.

H εταιρεία διατηρεί επίσης και ηλεκτρονικό κατάστημα (E-Jumbo). Στο Cluj-Napoca, η “Jumbo” θα στεγάσει το νέο της κατάστημα (επιφανείας περίπου 8.000 τ.μ.) στο συγκρότημα ακινήτων “Rivus”, σε πλαίσιο πολύ εκτεταμένης αστικής ανάπλασης που υλοποιείται από τις εταιρείες “IULIUS” και “Atterbury Europe”.

Ο οίκος “S & P” εκτιμά ότι η οικονομία της Ρουμανίας θα αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2024

Όπως δήλωσε σχετικά στον ρουμανικό τύπο, ο ιδιοκτήτης της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, “…η ανάπτυξη του νέου καταστήματος στην ClujNapoca, είναι μια στρατηγική απόφαση, η οποία υποστηρίζει την υλοποίηση του στόχου μας να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την κυρίαρχη θέση μας στην αγορά, στον τομέα της λιανικής πώλησης παιχνιδιών, προϊόντων γραφείου και γραφικής ύλης και άλλων συναφών ειδών…οι πωλήσεις της Jumbo στη Ρουμανία βρίσκονται σε ανοδική πορεία…και χαιρόμαστε που καταφέραμε να εντοπίσουμε την ευκαιρία να είμαστε παρόντες σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο δραστήριες πόλεις της Ρουμανίας…”.

Standard and Poor`s

Εν τω μεταξύ ο  οίκος Standard and Poor`s διατήρησε την αξιολόγηση για το αξιόχρεο της Ρουμανίας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στο επίπεδο BBB-/A-3, επιβεβαιώνοντας τις σταθερές προοπτικές για το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Agerpress, ο οίκος “S & P” εκτιμά ότι η οικονομία της Ρουμανίας θα αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2024 και λίγο κάτω του 3% κατά μέσο όρο την επόμενη τριετία (2025-2027), δεδομένου ότι η χώρα θα ωφεληθεί από την εισροή σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 και τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (PNRR).

O απερχόμενος πρωθυπουργός, κ. Ciolacu χαιρέτισε τα ως άνω στοιχεία και ανέφερε ότι αποτελούν «απόδειξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και των αναπτυξιακών προοπτικών της Ρουμανίας κατά τα προσεχή έτη». Πρόσθεσε δε ότι, κατά την προσεχή επταετία, απαιτείται εξυγίανση του προϋπολογισμού μέσω εξορθολογισμού των δαπανών και μείωσης της φοροδιαφυγής, με την βοήθεια της ψηφιοποίησης της Εθνικής Φορολογικής Αρχής (ANAF), σε αντίθεση με τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές λιτότητας και επιβολής νέων φόρων του παρελθόντος.

Οι εκτιμήσεις για την οικονομία της Ρουμανίας

Περαιτέρω, και σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας στο προσεχές μέλλον, καταγράφουμε δύο πρόσφατες, πλην όμως εκ διαμέτρου αντίθετες προβλέψεις :

α/ Την απαισιόδοξη, προερχόμενη από την “CFA Association Romania” (οργάνωση των επαγγελματιών στον τομέα των επενδύσεων), με βάση την οποία η οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται το επόμενο έτος, χωρίς να αποκλείεται και ο κίνδυνος της ύφεσης (το βασικό σενάριο κάνει λόγο για ανάπτυξη μόλις 1,1%, ενώ ορισμένοι εκ των αναλυτών δεν αποκλείουν και αρνητικό πρόσημο) και,

β/ την λίαν αισιόδοξη, της ING Bank Romania, σύμφωνα με έρευνα της οποίας, ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ρουμανίας θα κυμαίνεται μεταξύ 3% και 3,5% ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια και το ΑΕΠ της, στο τέλος του διαστήματος αυτού, θα φτάσει τα 700 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου διπλάσιο από το σημερινό (357 δις. ευρώ το 2023), με αποτέλεσμα η χώρα να εισέλθει στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Eurobank Equities: Στα 7,7 ευρώ η τιμή στόχος για την Πλαστικά Θράκης
Επιχειρήσεις |

Eurobank Equities: Στα 7,7 ευρώ η τιμή στόχος για την Πλαστικά Θράκης [πίνακας]

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο Όμιλος βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αποδοτικότητας κόστους και την αύξηση του όγκου πωλήσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Εθνική Τράπεζα: Μέσω συνεργατών το 70% των νέων καταναλωτικών δανείων
Επιχειρήσεις |

Εθνική Τράπεζα: Μέσω συνεργατών το 70% των νέων καταναλωτικών δανείων

Η επιτυχία της Εθνικής Τράπεζας βασίζεται σε ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών που συνεχώς επεκτείνεται, τονίζει ο Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διευθύνων Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας

Δάνεια: Χριστούγεννα με χαμηλότερες δόσεις για χιλιάδες δανειολήπτες μετά την απόφαση της ΕΚΤ
Επιχειρήσεις |

Χριστούγεννα με χαμηλότερες δόσεις για χιλιάδες δανειολήπτες - Τι ετοιμάζουν οι τράπεζες μετά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Κερδισμένοι από τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ όσοι έχουν επιχειρηματικά δάνεια  - Πότε θα αρθεί το πλαφόν στα στεγαστικά