
Η αγορά εργασίας μπορεί να ανέκαμψε και η ανεργία να υποχώρησε κάτω από το 10%, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραμένουν αρνητικά. Οι νέοι, οι γυναίκες και τα άτομα με χαμηλή εξειδίκευση εξακολουθούν να έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ παρατηρούνται εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ταυτοχρόνως εξακολουθεί να παρατηρείται το παράδοξο γεγονός με ανεργία κοντά στο 10% οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν το απαραίτητο προσωπικό.
Ως θετική χρονιά για τη απασχόληση καταγράφεται το 2024, στο πρώτο εξάμηνο του οποίου (Ιανουάριος – Ιούνιος), δημιουργήθηκαν 339.208 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ από την εποχή που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ροών απασχόλησης.
Κεραμέως: Πιο κοντά στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας – Σταθερά κάτω από 10% τον Αύγουστο
Η ανεργία κάτω από το 10%
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία σταθεροποιείται κάτω από το 10% – συγκεκριμένα καταγράφηκε στο 9,5% τον προηγούμενο Αύγουστο, αλλά αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς (καθώς έχουμε εισέλθει στον «σκληρό πυρήνα»), ενώ ταυτοχρόνως εξακολουθούν να ισχύουν πολλά από τα αρνητικά ποιοτικά στοιχεία στην αγορά εργασίας.
Η έμφυλη ανισότητα στην εργασία παραμένει αμετάβλητη, ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι διπλάσιο σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο.
Ανά φύλο διαπιστώνεται ξανά σημαντική απόκλιση, αφού στους άνδρες η ανεργία κινείται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα (7,7%), συγκριτικά με τις γυναίκες (11,6%).
Ταυτοχρόνως, οι γυναίκες στην Ελλάδα λαμβάνουν 16,5% χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες για ίση εργασία, ενώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, με το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει το 13%.
Όσον για την ανάλυση κατά ηλικία, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι, παρά τη μείωση που έχει συντελεστεί, η ανεργία στους νέους (15 – 24 ετών) παραμένει πολύ υψηλή, στο 19,4%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον γενικό μέσο όρο.
Στα στοιχεία αυτά αναφέρεται η υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζοντας ότι – παρά τις θετικές εξελίξεις – δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και επισημαίνει ότι θα πρέπει με στοχευμένες κινήσεις να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία και να δημιουργηθούν «νέες, ποιοτικές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, κατέχει την δεύτερη θέση στην ανεργία των νέων πίσω από την Ισπανία.
Στα αρνητικά της αγοράς εργασίας καταγράφεται και η εκρηκτική άνοδος των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι συμβάσεις των οποίων καλύπτουν – περίπου – το 50% των νέων προσλήψεων.
Συγκεκριμένα το 2023 – σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ – καταγράφηκαν 3.214.205 νέες προσλήψεις από τις οποίες οι 1.651.220 ήταν πλήρους απασχόλησης και οι 1.562.985 αφορούσαν ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Οι ελλείψεις
Στο μεταξύ στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει το «παράδοξο» οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν προσωπικό, την ώρα που η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς εργασίας οι χαμηλοί μισθοί προσφερόμενοι μισθοί, η έλλειψη των ζητούμενων δεξιοτήτων, τα κάθε λογής χορηγούμενα επιδόματα και η μαύρη εργασία συντελούν καταλυτικά στην μη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας.
Έτσι καταγράφεται το γεγονός «παράδοξο» οι ελλείψεις εργατικών χεριών να ξεπερνούν τις 400.000 άτομα και οι άνεργοι τον Ιανουάριο του 2024 θα φθάνουν τις 444.402 (στοιχεία Αυγούστου 2024).
Τα κενά αφορούν κυρίως τον τουρισμό και στην εστίαση με ελλείψεις 80.000 εργαζομένων, ενώ 12.000 εργατικά χέρια λείπουν από τις κατασκευές. Στη βιομηχανία οι ελλείψεις φθάνουν τις 18.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τις καταγραφές των εργοδοτών.
Οκτώ στους δέκα εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 87% όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου Manpower Group το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους το 82% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 77%.
Μάλιστα οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε αυξήσεις μισθών προκειμένου να δελεάσουν τους υποψηφίους εργαζομένους και να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.


Latest News

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη