Η αγορά εργασίας μπορεί να ανέκαμψε και η ανεργία να υποχώρησε κάτω από το 10%, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραμένουν αρνητικά. Οι νέοι, οι γυναίκες και τα άτομα με χαμηλή εξειδίκευση εξακολουθούν να έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ παρατηρούνται εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ταυτοχρόνως εξακολουθεί να παρατηρείται το παράδοξο γεγονός με ανεργία κοντά στο 10% οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν το απαραίτητο προσωπικό.

Ως θετική χρονιά για τη απασχόληση καταγράφεται το 2024, στο πρώτο εξάμηνο του οποίου (Ιανουάριος – Ιούνιος), δημιουργήθηκαν 339.208 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ από την εποχή που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ροών απασχόλησης.

Κεραμέως: Πιο κοντά στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας – Σταθερά κάτω από 10% τον Αύγουστο

Η ανεργία κάτω από το 10%

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία σταθεροποιείται κάτω από το 10% – συγκεκριμένα καταγράφηκε στο 9,5% τον προηγούμενο Αύγουστο, αλλά αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς (καθώς έχουμε εισέλθει στον «σκληρό πυρήνα»), ενώ ταυτοχρόνως εξακολουθούν να ισχύουν πολλά από τα αρνητικά ποιοτικά στοιχεία στην αγορά εργασίας.

Η έμφυλη ανισότητα στην εργασία παραμένει αμετάβλητη, ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι διπλάσιο σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο.

Ανά φύλο διαπιστώνεται ξανά σημαντική απόκλιση, αφού στους άνδρες η ανεργία κινείται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα (7,7%), συγκριτικά με τις γυναίκες (11,6%).

Ταυτοχρόνως, οι γυναίκες στην Ελλάδα λαμβάνουν 16,5% χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες για ίση εργασία, ενώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, με το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει το 13%.

Όσον για την ανάλυση κατά ηλικία, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι, παρά τη μείωση που έχει συντελεστεί, η ανεργία στους νέους (15 – 24 ετών) παραμένει πολύ υψηλή, στο 19,4%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον γενικό μέσο όρο.

Στα στοιχεία αυτά αναφέρεται η υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζοντας ότι – παρά τις θετικές εξελίξεις – δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και επισημαίνει ότι θα πρέπει με στοχευμένες κινήσεις να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία και να δημιουργηθούν «νέες, ποιοτικές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, κατέχει την δεύτερη θέση στην ανεργία των νέων πίσω από την Ισπανία.

Στα αρνητικά της αγοράς εργασίας καταγράφεται και η εκρηκτική άνοδος των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι συμβάσεις των οποίων καλύπτουν – περίπου – το 50% των νέων προσλήψεων.

Συγκεκριμένα το 2023 – σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ – καταγράφηκαν 3.214.205 νέες προσλήψεις από τις οποίες οι 1.651.220 ήταν πλήρους απασχόλησης και οι 1.562.985 αφορούσαν ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Οι ελλείψεις

Στο μεταξύ στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει το «παράδοξο» οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν προσωπικό, την ώρα που η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς εργασίας οι χαμηλοί μισθοί προσφερόμενοι μισθοί, η έλλειψη των ζητούμενων δεξιοτήτων, τα κάθε λογής χορηγούμενα επιδόματα και η μαύρη εργασία συντελούν καταλυτικά στην μη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Έτσι καταγράφεται το γεγονός «παράδοξο» οι ελλείψεις εργατικών χεριών να ξεπερνούν τις 400.000 άτομα και οι άνεργοι τον Ιανουάριο του 2024 θα φθάνουν τις 444.402 (στοιχεία Αυγούστου 2024).

Τα κενά αφορούν κυρίως τον τουρισμό και στην εστίαση με ελλείψεις 80.000 εργαζομένων, ενώ 12.000 εργατικά χέρια λείπουν από τις κατασκευές. Στη βιομηχανία οι ελλείψεις φθάνουν τις 18.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τις καταγραφές των εργοδοτών.

Οκτώ στους δέκα εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 87% όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου Manpower Group το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους το 82% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 77%.

Μάλιστα οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε αυξήσεις μισθών προκειμένου να δελεάσουν τους υποψηφίους εργαζομένους και να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Eρευνα UBS: Απαραίτητες οι αποταμιεύσεις για όσους Έλληνες θέλουν πρόωρη σύνταξη
Tax |

Eρευνα UBS: Απαραίτητες οι αποταμιεύσεις για όσους Έλληνες θέλουν πρόωρη σύνταξη

Οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση ενός δεδομένου επιπέδου διαβίωσης μετά τη συνταξιοδότηση στις περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνεται σε έρευνα της UBS